Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
AOTV - Lucrare de media crestina »
Fii la curent cu ultimele noutati »
Marturii - cum sunt atinsi oamenii »
Suntem parte din Trupul lui Cristos »
Cum poti si tu sa fii parte »
Doneaza - fii Partener Alfa Omega »

Biserica și Împărăția lui Dumnezeu - editorial de Tudor Pețan

Ca slujitor în media creștină constat că suntem martorii unei schimbări a dinamicii spirituale. O parte din liderii creștini continuă să meargă pe o direcție clasică, păstrând valorile doctrinare, identitatea confesională, în paralel cu slujirea și creșterea spirituală a membrilor bisericii. O altă parte, în diferite moduri, caută soluții pentru impactarea și transformarea societății, prin Biserică, atât ca entitate funcțională, cât mai ales prin fiecare credincios.

Este o preocupare care se amplifică, sunt diferite abordări, cu trimiteri biblice, care justifică demersurile pentru extinderea Împărăției. Iată câteva:

  • - creștinul este „sare și lumină” în afara bisericii;
  • - creștinul și/sau Biserica trebuie să fie „relevante”;
  • - nevoia de răspuns la nevoi specifice ale individului și societății;
  • - „pregătirea Miresei”, fără pată sau zbârcitură;
  • - „semnele care îi vor însoți pe cei ce vor crede”

La sfârșitul anului 2015, scriam într-un articol de analiză: „Simptomatică este creșterea revelației în Trupul lui Hristos despre Împărăție. Apoi, amplificarea valorilor reformatoare, ridicarea liderilor care doresc mai mult, care se interconectează informal și sunt catalizatori ai poziționării pe o direcție principală care are de-a face cu extinderea Împărăției.”

Dezbaterea despre Împărăție s-a extins și diversificat, acum, un an mai târziu, dovadă stă și această ediție a revistei, care include puncte de vedere și perspective diferite pe acest subiect. În urmă cu câțiva ani, o astfel de abordare largă ar fi stârnit nedumerire. Acum, însă, discuția despre Împărăție se poartă la nivel de creștin obișnuit, care își pune tot mai mult problema relevanței vieții lui, la locul lui de muncă, în familie și societate.

E, în fond, abordarea biblică esențială de la care trebuie să pornim: Împărăția lui Dumnezeu este în primul rând, acum, deocamdată, în mod tainic, înăuntrul oamenilor. „Nu se va zice: ‘Uite-o aici!’ sau ‘Uite-o acolo!’ Căci Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru” (Luca 17:21)... le spunea Isus ucenicilor și ne spune și nouă azi.

Apoi, Biserica, Trup al lui Hristos, este o „avanpremieră” a Împărăției. La o scară redusă, credincioșii experimentează deja, începând din vremea Bisericii primare, valorile Împărăției: bucuria Împărăției, dragostea, ca liant între frați, călăuzirea lăuntrică prin Duhul Sfânt, autoritatea și biruința asupra diavolului, sfințenia, așteptarea revenirii Domnului.

În al treilea rând, Biserica și Împărăția sunt două entități diferite. Da, Biserica este parte a Împărăției, dar Împărăția nu poate fi cuprinsă în Biserică, oricât de înalt ar fi nivelul de revelație sau trăire creștină. Prin rugăciunea „Tatăl nostru”, invocăm zilnic venirea Împărăției, așteptând instaurarea deplină a acesteia într-un anumit moment al istoriei, când această prezență „aici și acum”, în formă tainică, va înceta și ea va fi proclamată public și instaurată cu putere. Dar, până atunci, Biserica este „reprezentanța” lui Dumnezeu pe pământ, este depozitara tainelor Împărăției viitoare.

Argumentele discuțiilor despre Împărăție, sunt de genul: „noi predicăm doar Crucea”, „Împărăția va veni la un anumit moment și va dura 1000 de ani”, „Împărăția este veșnicia cu Dumnezeu”, „vom experimenta Împărăția după moartea fizică, în rai”, „Pavel nu a vorbit despre Împărăție”, „Împărăția = Biserica”, „nu putem vorbi despre Împărăție în sferele societății, doar în Biserică”, etc.

Răspunsul în trei puncte:

  • Accesul în Împărăție – prin mântuire, credință și jertfa de pe Cruce;
  • Umblare în Împărăție – sfințenie, caracter, smerenie, dragoste, slujire jertfitoare, grija pentru aproapele;
  • Manifestarea Împărăției – răspândirea Evangheliei cu putere, miracole, vindecări.

După înviere, timp de 40 de zile, Isus a vorbit cu ucenicii Săi pe o singură temă: „despre lucrurile privitoare la Împărăția lui Dumnezeu” (Fapte 1:3). Ei L-au întrebat atunci: „Doamne, în vremea aceasta ai de gând să așezi din nou Împărăția lui Dumnezeu în Israel?” (Fapte 1:6). Ținând cont de contextul politic și religios, se pare că am fi îndreptățiți să-L întrebăm și noi azi, în acest an biblic 5777 (2017), același lucru. Domnul ne răspunde și nouă: „Nu este treaba voastră să știți vremurile sau soroacele...” (Fapte 1:6). Și Petru adaugă: „ce fel de oameni ar trebui să fiți voi, printr-o purtare sfântă și evlavioasă, așteptând și grăbind venirea zilei lui Dumnezeu” (2 Petru 3:11-12).

„Așteptând”, cu preocupare pentru sfințire, creștere spirituală, umblare în dragoste, bucurie.

„Grăbind”, fiind agenți ai extinderii Împărăției, instrumente vii ale manifestării acesteia, canale ale revelației și cunoștinței despre Împărăție.

Prin emisiuni pe Alfa Omega TV, prin temele revistei Alfa Omega TV Magazin, prin resursele diverse postate online, prin campaniile tematice (Creștinul și societatea, Pro-viață, Știință și credință, Înțelegerea vremurilor, etc.) Alfa Omega este o platformă media pentru promovarea valorilor Împărăției. Un forum de dezbateri (cum este și acest număr al revistei), un furnizor de resurse în vederea echipării credincioșilor pentru slujire, un instrument de evanghelizare și ucenicizare, un liant și o provocare pentru unitate interconfesională, o încurajare pentru restaurarea celor cinci slujiri în Biserică, o motivare pentru misiune, un argument pentru restaurarea valorilor Bisericii primare, invățătura și slujire în vindecare și eliberare (pregătirea Miresei), o cheie pentru înțelegerea vremurilor, o trâmbiță a revenirii Domnului și a instaurării Împărăției, o reflectare a ceea ce Domnul face acum în România și în întreaga lume.

Mulțumesc, la acest început de nou an, tuturor celor care sunteți alături de noi, Alfa Omega, „martor și parte” în lucrarea de extindere în putere a Împărăției lui Dumnezeu.

Tudor Pețan
președinte, Alfa Omega TV

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 7.1 - Biserica si Imparatia lui Dumnezeu (ianuarie-februarie 2017). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

x

Proiecte de Înțelegere a Vremurilor

Prin Înțelegerea vremurilor, provocăm creștinii să înțeleagă, să se roage și să interpreteze din punct de vedere biblic semnificațiile știrilor zilnice. Prin producerea și difuzarea pe TV, site, Youtube și Facebook a documentare de actualitate și a știrilor Mapamond Creștin și Jerusalem Dateline, oferim perspective creștine și informații noi despre evenimente actuale, fiind o sursă credibilă de informare creștină. Fii și tu parte! Urmărește reportajul!