Donează     Rugăciune       TV LIVE                          

crestinul si tehnologia crestinul si stiinta

crestinul si biserica 640Creștinul și Biserica - Biserica lui Christos a fost chemată să iasă în afară și să „facă ucenici.” Biserica de astăzi se confruntă însă cu o pasivitate și o atitudine închisă vis-a-vis de problemele curente ale societății din ziua de azi. De multe ori Biserica s-a dovedit mai mult preocupată de păstrarea unor tradiții interne și parcă a pierdut contactul cu realitatea problemelor relevante pentru lumea din jur care se degradează. Cu toate acestea, există și biserici care au înțeles că mesajul dragostei lui Dumnezeu trebuie manifestat față de aproapele nostru în diverse moduri. Această secțiune prezintă diversele moduri în care Biserica a înteles mandatul Marii Trimiteri în contextul societății de azi, precum și caracteristicile unei biserici sănătoase.

O Biserică relevanta - de Iosif Ton

Trebuie să înțelegem mai întâi sensul cuvântului ”relevant”. Vine de la cuvântul latin relevare, care înseamnă ”a ridica”. De aici, sensul de ”a scoate în evidență”, ”a pune în lumină”, ”a sublinia”. Prin urmare, un lucru relevant este ceva care iese în evidență. Sensul, însă, se lărgește și cuvântul ajunge să definească un lucru ”care merită să fie băgat în seamă” și ”care face impact.”

Un alt sens este ”are legătură cu ce discutăm”, sau ”lucrul acesta este relevant pentru discuția noastră”.

Cuvântul se poate aplica și unui om: putem spune că persoana aceasta este relevantă fiindcă are impact, sau contribuie cu ceva important la viața comunității. Tot așa, o ”biserică relevantă” poate însemna ”o biserică care iese în evidență, care se face observată, care are impact asupra comunității în care este plasată.”

Când Domnul Isus spune ”Voi sunteți sarea pământului” și ”Voi sunteți lumina lumii”, El spune: Voi trebuie să fiți relevanți în societatea în care trăiți, să aveți impact asupra acelei comunități.

Acum o sută treizeci de ani, când au apărut primii pocăiți în satele din Transilvania, s-a afirmat răspicat că pocăiții nu înjură, nu se duc la crâșmă,  nu se îmbată, nu fură, nu mint. Și chiar așa trăiau pocăiții. Tot satul vorbea despre ei, despre modul în care trăiesc și se comportă. Ei aveau impact prin viața diferită pe care o trăiau.

Mai târziu, când unii dintre ei au început să facă ce face ”lumea”, și-au pierdut impactul. Astăzi spunem că ”și-au pierdut relevanța.”

Prin urmare, dacă o biserică produce oameni care se deosebesc contrastant de comunitatea din jurul lor, biserica aceea este relevantă. Adică, biserica aceea iese în evidență, este imediat băgată în seamă și are impact asupra societății.

Acum, trebuie să lărgim sensul expresiei ”o biserică relevantă.” Grupuri de oameni dintr-o biserică trebuie să iasă în afara zidurilor bisericii lor și să acționeze în problemele comunității. De exemplu, un grup de tineri poate ieși intr-o sâmbătă să curețe parcul din localitate, sau alte locuri publice, de gunoaie, de hârtii, de cutii de conserve, etc., care distrug atât de neplăcut peisajul public din România! Un alt exemplu. In blocurile din jurul bisericii sunt bătrâni care abia mai au cu ce trăi. Ce-ar fi să le ducem câte o sticlă de lapte și câte o pâine? Sau alte alimente și alte ajutoare...

Sunt foarte multe nevoi în comunitatea în care trăim. O biserică relevantă este aceea care răspunde la aceste nevoi.

Un exemplu din America. O tornadă a distrus zeci de case într-o zonă din statul Pennsylvania. Printre acestea, erau și câteva case ale menoniților. Imediat, alți menoniți din zonă au venit cu materiale de construcție și în câteva săptămâni le-au refăcut casele. Menoniții nu au asigurare pentru case. Ceilalți oameni, care aveau asigurare, au așteptat luni de zile până le-a venit ajutor. Multe canale de televiziune au arătat și comentat admirativ modul de întrajutorare al menoniților. Ce mărturie creștină! Ce relevanță! Ce sare și ce lumină!

Fiecare biserică ar putea să inițieze o discuție ca să descopere ce nevoi există în comunitatea lor și modurile în care ar putea răspunde acelor nevoi Ei ar descoperi că oameni de toate vârstele ar putea deveni sare si lumină. Astfel, biserica lor ar deveni cu adevărat relevantă.

biserica relevanta 660

Acest articol este publicat si in revista Alfa Omega Magazin. Va puteti abona sa primiti prin posta aceasta revista, lasand adresa dvs. prin formularul regasit in pagina de abonare.