• Acasă
Dumnezeu iubeste Israelul cu adevarat

Dumnezeu iubeste Israelul cu adevarat

Scris în . Publicat în Israel.

Baza relaţiei lui Dumnezeu cu Israelul este dragostea. Şi pe baza acestei iubiri, El a făcut legăminte cu Israelul şi le-a confirmat printr-un jurământ.

Nu doar pentru că întreceţi la număr pe toate celelalte popoare S-a alipit Domnul de voi şi v-a ales, căci voi sunteţi cel mai mic dintre toate popoarele. Ci, pentru că Domnul vă iubeşte, pentru că a vrut să ţină jurământul pe care l-a făcut părinţilor voştri, pentru aceea v-a scos Domnul cu mâna Lui puternică, şi v-a izbăvit din casa robiei, din mâna Lui Faraon, împăratul Egiptului. Să ştii dar că Domnul, Dumnezeul tău, este singurul Dumnezeu. El este un Dumnezeu credincios şi Îşi ţine legământul şi îndurarea până la al miilea neam de oameni faţă de cei ce-L iubesc şi păzesc poruncile Lui. (Deuteronom 7:7-9)

Există două ilustraţii simbolice folosite pentru a descrie dragostea lui Dumnezeu pentru Israel: ilustraţia tată-fiu şi ilustraţia soţ-soţie. Ieremia chiar a folosit cele două exemple ale relaţiei lui Dumnezeu cu Israelul dintr-o suflare:

Eu ziceam: "Cum să te pun printre copiii Mei, şi să-ţi dau o ţară plăcută, o moştenire, podoabă între podoabele neamurilor? Mă gândeam că Mă vei chema: "Tată!" Şi nu te vei mai abate de la Mine.
Dar, cum este necredincioasă iubitului său o femeie, aşa Mi-aţi fost necredincioşi voi, casa lui Israel, zice Domnul!"  (Ieremia 3:19,20)

Încearcă să explici dragostea! De ce se îndrăgosteşte un bărbat şi se căsătoreşte? Pentru că el este convins că ea este, fără doar şi poate, cea mai frumoasă femeie de pe Pământ? Sau pentru că el crede că e cea mai bună bucătăreasă care a existat vreodată? Sau pentru că el crede că ea va fi cea mai bună mamă pentru copiii săi? Sau pentru că ea este bogată? Sau pentru că ea e săracă şi lui i se face milă de ea şi apoi se îndrăgosteşte de ea? Sau pentru că...? Nu; o iubeşti pentru că o iubeşti. Într-o zi, s-a întâmplat o minune: ai văzut fata sau femeia respectivă şi de-atunci încolo nu ai mai văzut nimic altceva. Şi ţi-ai dorit să fi aproape de ea, să ajungi să-i vorbeşti...

Extras din cartea:
Alfa Omega TV
Comandă cartea Capitol gratuit

Motivele raţionale nu pot explica taina dragostei. Ea este un dar de la Dumnezeu „...pentru că Dumnezeu este dragoste” (I Ioan 4.8). Teologii din vechime aveau obiceiul să spună: „Dumnezeu Îşi extrage motivele din Sine Însuşi. El iubeşte pentru că iubeşte. El alege pentru că alege. Şi face acestea întotdeauna cu scopul de a binecuvânta.” El a ales Israelul pentru a-l binecuvânta şi a-l face o binecuvântare pentru toate naţiunile Pământului, pentru a Se revela lumii prin Israel, poporul Său.

El a iubit pe părinţii tăi, şi de aceea a ales sămânţa lor după ei; El însuşi te-a scos din Egipt, prin puterea Lui cea mare.
El a izgonit dinaintea ta neamuri mai mari la număr şi mai tari decât tine, ca să te ducă în ţara lor, şi să ţi-o dea în stăpânire, cum vezi azi. (Deuteronom 4:37,38)

Căci nu prin sabia lor au pus mâna pe ţară, nu braţul lor i-a mântuit, ci dreapta Ta, braţul Tău, lumina Feţei Tale, pentru că îi iubeai. (Psalmul 44:3)

În lumina faptului că Dumnezeu iubeşte Israelul şi a ales poporul evreu pentru Sine Însuşi, se poate conchide că „dragostea şi căsnicia”, confirmate printr-un jurământ într-o relaţie de legământ, a fost şi continuă să fie baza relaţiei cu Israelul. Dumnezeu S-a căsătorit cu Israelul şi a rostit un jurământ solemn. Crezi cumva că-Şi va călca jurământul? Nu, Dumnezeu Îşi ţine promisiunile, nu le rupe....indiferent de felul în care stau lucrurile. Iar Israel este soţia Sa legiuită. La bine şi la greu. Până ce moartea ne va despărţi, în toate zilele vieţii Israelului.

Dar pentru că Israelul este şi fiul lui Dumnezeu, el are dreptul să I Se adreseze lui Dumnezeu ca „Tată”.

Totuşi Tu eşti Tatăl nostru! Căci Avraam nu ne cunoaşte, şi Israel nu ştie cine suntem; dar Tu, Doamne, eşti Tatăl nostru, Tu, din veşnicie, Te numeşti "Mântuitorul nostru." (Isaia 63:16)

„Dar, Doamne, Tu eşti Tatăl nostru;...” (Isaia 64:8).

Isus Şi-a învăţat prietenii evrei să se roage „Tatăl nostru care eşti în Ceruri” (Matei 6:9). Israel este întâiul născut al lui Dumnezeu, iar Isus este singurul Său Fiu născut.

Paralelele dintre Isus şi Israel sunt izbitoare: când citim Osea 11:1 „...am chemat pe fiul Meu din Egipt”, noi, creştinii, ne gândim imediat la Matei 2:13-15:

După ce au plecat magii, un înger al Domnului se arată în vis lui Iosif, şi-i zice: "Scoală-te, ia Pruncul şi pe mama Lui, fugi în Egipt, şi rămâi acolo până îţi voi spune eu; căci Irod are să caute Pruncul, ca să-L omoare."
Iosif s-a sculat, a luat Pruncul şi pe mama lui, noaptea, şi a plecat în Egipt.
Acolo a rămas până la moartea lui Irod, ca să se împlinească ce fusese vestit de Domnul prin proorocul care zice: "Am chemat pe Fiul Meu din Egipt."

Unii teologi spun că toate profeţiile Vechiului Testament se împlinesc în Isus. Dar ce înseamnă „a se împlini”? Înseamnă că drumul parcurs de Isus, calea Sa, este calea Israelului şi calea Israelului este calea lui Isus. El este cel mai mare Fiu al Israelului. Şi, prin urmare, calea Israelului este calea lui Isus; cele două sunt întreţesute. El este apogeul Israelului. El împlineşte lucrurile la care se referea alegerea Israelului. El arată credincioşia veşnică a Israelului, deşi această alegere a însemnat şi suferinţă într-o lume posedată de demoni şi guvernată de păcat. Suferinţele Israelului sunt suferinţele Sale. Eliberarea Israelului din robia şi sclavia Egiptului prin harul lui Dumnezeu, pe baza sângelui mieilor înjunghiaţi în casele israeliţilor prezintă tipologic eliberarea din robia păcatului pe care Isus o oferă prin harul lui Dumnezeu. Paralelele trase între alegerea, viaţa şi suferinţele lui Isus şi cele ale Israelului sunt nenumărate. Isus arată despre ce este vorba în cazul Israelului. Deci, în sensul acesta, Isus a împlinit toate profeţiile. Dar aceasta nu înseamnă că multe dintre profeţiile şi promisiunile privitoare la Israel şi la evrei nu-şi aşteaptă încă împlinirea, aşa cum pretind unii teologi. Ele sunt în curs de împlinire şi vor fi împlinite.

10602 accesări
sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912