Donează     Rugăciune       TV LIVE                          

RSP - Situatia actuala din Siria, Statul Islamic si jocurile marilor puteri in Orientul Mijlociu

Situatia actuală din Siria

Chris Mitchell, CBN News - Corespondenta din Ierusalim pentru Alfa Omega TV - Lucrurile s-au schimbat dramatic de cand presedintele Trump a ordonat atacul unei baze siriene, dupa ce guvernul sirian a folosit arme chimice contra propriului popor, ucigand un mare numar de femei si copii. Acest lucru a schimbat echilibrul in Orientul Mijlociu. Fostul presedinte Obama a trasat o linie rosie, spunand ca daca regimul Assad va folosi arme chimice, va raspunde cu o interventie militara.

Marius Birgean: America este pe cale sa isi recupereze influenta pierduta in anii administratiei Obama si Rusia este acum pusa in umbra. Presedintele Putin trebuie sa regandeasca strategia vis-s-vis de ce se intampla acolo. Un lucru care se intrezareste clar, este faptul ca statul islamic si prezenta lui in Siria e pe cale sa se dezintegreze, iar acest fapt va schimba datele problemei. Toate aceste lucruri par sa aduca un deznodamant mai fericit al situatiei.

Statul Islamic în Irak și Siria

Chris Mitchell - Corespondenta din Ierusalim - Gruparea ISIS e to mai inghesuita. Califatul ce a fost declarat in vara anului 2014 pare sa se dezintegreze, se micsoreaza aproape zilnic. Orasul Mosul e pe punctul de a fi recucerit in termen de cateva saptamani sau luni. Rakka va fi evacuata de islamisti.

Marius Birgean: Chiar daca ISIS isi pierde din influenta, pericolul terorismului generalizat creste in intreaga lume. Statul islamic a dat batai de cap intregii lumi. El a devenit un fel de scuza pentru interventia rusilor. Dupa prima data de sute de ani de prezenta islamica, statul islamic a reprezentat o materializare geografica, palpabila si reala a ambitiei islamice de a cuceri lumea si de aceea a si alimentat visurile multor islamisti. Succesul pe care l-a avut la inceput de a atrage tineri deziluzionati de materialismul occidental, s-au inrolat ca soldati in armata statului islamic. Pericolul este ca dupa ce statul islamic va deveni istorie, grupurile formate sa nu renunte la ambitiile lor si sa devina actori ai unor atentate teroriste.

Repozitionari in Orientul Mijlociu

Chris Mitchell, CBN News - Corespondenta din Ierusalim - Cum va evolua Siria dupa interventia Rusiei pe teren? A avut loc o schimbare dramatica cand Rusia a intervenit in 2015, sa sprijine regimul lui Assad. Acest lucru a ingrijorat multa lume din Israel, deoarece Rusia e prezenta in Orientul Mijlociu asa cum n-a mai fost de zeci, poate de sute de ani. Asta a schimbat dinamica regionala.

Marius Birgean: In vizita recenta pe care presedintele Trump a avut-o in Orientul Mijlociu, a avut o incarcatura simbolica fantastica. Vizita lui a fost un succes acolo. Strategia a fost foarte bine gandita, pentru ca Trump prin intalnirea pe care a avut-o cu printul saudit si cu reprezentantii a 50 de lideri ai lumii sunite, incearca o contrabalansare clara a influentei rusesti. S-a spus care este pozitia Europei fata de ce se intampla in Orientul Mijlociu. Lucrurile sunt complicate in privinta asta. Declaratia recenta a lui Angela Merkel cu privire la independenta Uniunii Europene fata de Statele Unite ingrijoreaza pe multi.

Extras in emisiunea Realitati si perspective 50 - Situatia actuala din Orientul Mijlociu - cu Marius Birgean, pastor - difuzata sambata, 10 iunie 2017 pe Alfa Omega TV. Urmariti emisiunile „REALITATI SI PERSPECTIVE” pentru a obtine o perspectiva crestina asupra contextului actual in care traim - in fiecare sambata, de la ora 21, la Alfa Omega TV. Urmareste toate emisiunile Realitati si Perspective - http://alfaomega.tv/mediacenter/category/realitati-si-perspective

#RSP‬ ‪#RealitatiSiPerspective‬

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Proiecte de creștere spirituală și ucenicizare

Prin tematica variată abordată în materialele noastre video, tipărite sau publicate online, suntem o sursă de hrană spirituală pentru creștinii români, ajutând credincioșii să se maturizeze spiritual și să fie echipați pentru a extinde Împărăția lui Dumnezeu în România. Fii și tu alături de noi, partener Alfa Omega TV! Urmărește reportajul!