Teologia Inlocuirii

Scris în . Publicat în Israel.

De a rămas Israel aproape de inima lui Dumnezeu, lumina ochilor Săi? Ar trebui învinuiți evreii din fiecare generație pentru moartea lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu? A respins Dumnezeu Israelul? Este suferința necurmată a evreilor o consecință a respingerii? A înlocuit Dumnezeu Israelul cu Biserica?

Israelul este un popor ales de Dumnezeu pentru scopuri deosebite. Israelul și-a întors de multe ori fața de la Dumnezeu, dar El nu Și-a întors fața de la Israel. Odată cu nașterea Bisericii, promisiunea lui Dumnezeu față de Israel a rămas neschimbată.

Când vorbim despre poporul evreu, vorbim despre un popor unic pe tot pământul, o națiune unică între națiunile lumii. Unic înseamnă numai unul. Cu siguranță, națiunea evreiască este numai una, o națiune aleasă de Dumnezeu ca să-L reprezinte în mod unic în lume.

Nimeni nu poate nega că toată acea durere și necazul sunt cauzate de cei puțini care, în acea zi, au strigat: "Răstignește-L!Răstignește-L! Sângele Lui să fie asupra noastră și asupra copiilor noștri." Nu a spus Isus, atunci când atârna pe cruce, când ochii Lui sângerau de la tratamentul crud primit, după ore întregi de tortură din partea soldaților romani: "Tată, iartă-i!"? El se referea la toți aceia care erau acolo și se bucurau de răstignirea Lui. Isus I-a cerut Tatălui să-i ierte pe toți. "Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac." Dacă a spus asta și dacă Tatăl a auzit rugăciunea Lui, cu siguranță, iertarea a venit pentru toți cei care erau acolo, pentru mulțime, chiar și pentru liderii religioși. El a cerut iertarea pentru toți.

israel poporulales

A înlocuit Biserica Israelul?

E o învățătură care predomină în biserică de 2 000 de ani, sau, mai bine zis, de 1 700 de ani, care spune că Biserica a înlocuit Israelul ca popor ales al lui Dumnezeu. Din cauză că evreii nu L-au acceptat pe Isus ca Mesia, Dumnezeu a renunțat la evrei ca fiind poporul ales al Său și l-a înlocuit cu creștinii din rândul neamurilor. Pavel pune o întrebare retorică în Romani 11:1: "A lepădat Dumnezeu pe poporul Său ?" El răspunde: "Nicidecum !" Apoi spune cum el, un evreu din seminția lui Beniamin, a ajuns să aibă credință în Isus. El s-a întors la credință după răstignire, după așa-zisa "respingere" a lui Isus de către poporul evreu. În întreg capitolul 11 din Romani, Pavel arată că Dumnezeu nu a terminat-o cu Israel, ci El va mântui Israelul.

Există o perioadă lungă de timp în care Israelul e pus deoparte și neamurile sunt aduse în Împărăție. Dumnezeu spune că, într-o zi, va restaura poporul Său ales și că a încheiat un legământ veșnic cu el, cu Avraam, Isaac, Iacov și urmașii lor. Începem să vedem desfășurarea acestei restaurări. Întâi, are loc întoarcerea poporului evreu în patria mamă care le-a fost promisă strămoșilor lor printr-un legământ veșnic. Vedem și o reîntoarcere spirituală: evreii încep să creadă în Mesia. Există dovezi. Faptul că evreii Îl recunosc pe Isus ca fiind Mesia într-un număr fără precedent dovedește că Dumnezeu nu a terminat-o cu Israel, iar creștinii ne-evrei n-au înlocuit Israelul. De fapt, se creează un om nou, evreu și ne-evreu la un loc, care au o credință comună în Isus. Este o nouă creație, nu o înlocuire. Este aducerea la un loc a evreului cu ne-evreul într-un singur trup, o singură comunitate și un singur măslin, în care ne-evreii sunt altoiți printre ramurile evreiești. Pavel spune în Romani 11:26 că tot Israelul va fi mântuit, că Izbăvitorul va veni din Sion și va îndepărta toate nelegiuirile de la Iacov și că: "Acesta va fi legământul, pe care-l voi face cu ei, când le voi șterge păcatele."

Există promisiunea că tot Israelul va fi mântuit. Cum se va întâmpla aceasta ? E un mister. Pavel vorbește despre această taină în versetul 25, unde spune: "Nu vreau să nu știți taina aceasta: o parte din Israel a căzut într-o împietrire, care va ține până va intra numărul deplin al Neamurilor. Atunci tot Israelul va fi mântuit." Una din cheile mântuirii Israelului din zilele de pe urmă e numărul deplin al neamurilor. Prin aceasta, înțelegem că este vorba de plinătatea Duhului Sfânt cu care credincioșii ne-evrei sunt umpluți și trăiesc o viață plină de Duh care va stârni gelozie în rândul evreilor. Pavel spune în Romani 11:11 că neamurile au primit mântuire ca să-i facă geloși pe evrei. Una dintre soluții, în Israel și în lume, o reprezintă creștinii care își exprimă credința și trăiesc prin puterea Duhului Sfânt, în plinătatea Duhului, și datorită cărora ochii evreilor se vor deschide.

Dumnezeu lucrează în Israel. El vindecă ochii orbilor și Îl descoperă pe Isus ca fiind mult așteptatul Mesia. Evreilor li se vor deschide ochii tot mai mult pe măsură ce vor vedea devotamentul plin de pasiune al ne-evreilor creștini pentru Dumnezeul lor, Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov, și când vor vedea dragostea creștinilor pentru ei și solidaritatea plină de dragoste pentru Israel. Conform apostolului Pavel, acest plan de mântuire e o taină, una dintre opțiunile lui Dumnezeu pentru a aduce mântuirea în Israel.

Timpul potrivit

Toate aceste lucruri despre Israel sunt o taină pentru noi! De ce lucrează Dumnezeu în acest fel? El este Olarul, iar noi lutul. Fiindcă El e Olarul, are dreptul să lucreze cum vrea. Este ceea ce Îi permite natura Sa suverană să facă. El face cum dorește Dumnezeu. Poate că este o taină pentru noi de ce face ceea ce face, dar El o face oricum. "Pentru ca să nu vă socotiți singuri înțelepți, nu vreau să nu știți taina aceasta: o parte din Israel a căzut într-o împietrire..." Poporul evreu nu este împietrit în totalitate, poate că în ceea ce privește nerecunoașterea lui Isus ca Mesia. Pavel nu spune că sunt împietriți în totalitate, ci că doar o parte este împietrită. Chiar și această împietrire are un scop. Această împietrire parțială i s-a întâmplat lui Israel. E ca și cum am spune că a venit asupra lor, ei nu au ales aceasta, ci li s-a întâmplat pentru un scop măreț, care este scopul lui Dumnezeu, până va intra numărul deplin al neamurilor.

Israel e împietrit doar pentru o vreme, cât timp lucrarea misionară a Duhului Sfânt atrage tot mai mulți ne-evrei în Împărăția lui Dumnezeu prin Isus Hristos și mântuirea pe care o oferă. După aceasta, când Dumnezeu va spune că s-a împlinit numărul deplin al neamurilor...

Romani 11:26:"Și atunci tot Israelul va fi mântuit.” Se referă la fiecare evreu? Spune că fiecare evreu va fi mântuit la venirea lui Mesia? Vom lăsa această interpretare la latitudinea fiecăruia. De unde să știm noi, cu înțelepciunea noastră limitată, ce înseamnă? Versetul spune că, în planul lui Dumnezeu, tot Israelul va fi mântuit. Este important să remarcăm că Dumnezeu nu a terminat-o cu Israelul și că Biserica nu a înlocuit Israelul deoarece Dumnezeu are pentru el un plan care se va împlini după ce va intra numărul deplin al neamurilor, așa cum e scris. "După cum este scris: Izbăvitorul va veni din Sion, și va îndepărta toate nelegiuirile de la Iacov." Iacov e sinonimul pentru națiunea cunoscută ca Israel. Fiii lui Iacov au devenit cele 12 seminții ale lui Israel. Cuvintele din versetul 27 redau puterea promisiunii legământului lui Dumnezeu: "Acesta va fi legământul, pe care-l voi face cu ei..." Cu poporul evreu.

De 2 000 de ani, crucea este simbolul durerii și a suferinței. Evreii au suferit foarte mult sub semnul crucii. De ce nu ar fi ei dușmanii Evangheliei? Ei au suferit foarte mult, mai ales în așa-zisele culturi creștine. În ce privește Evanghelia, ei sunt în partea opusă nouă, creștinilor.

Legămintele rămân valabile pe veci. Dumnezeu nu întoarce spatele promisiunilor Sale și relațiilor bazate pe legăminte. Dacă a spus ceva și a promis, se va ține de cuvânt. Aceasta înțelege Pavel. "După cum voi odinioară n-ați ascultat de Dumnezeu, și după cum prin neascultarea lor ați căpătat îndurare acum." Pavel le spunea neamurilor: "Altă dată nu primeați îndurare, dar acum ați primit datorită neascultării lor. Când ei au întors spatele lui Hristos, Dumnezeu S-a întors spre Neamuri și le-a oferit îndurare..." Pavel continuă: "... tot așa, ei acum n-au ascultat, pentru ca, prin îndurarea arătată vouă, să capete și ei îndurare."

Dumnezeu iubește Israelul și dorește să-I arate îndurare. El Se va îndura de Israel conform promisiunilor legământului. Când numărul deplin al neamurilor este realizat, îndurarea lui Dumnezeu va fi îndreptată spre Israel, iar tot Israelul va fi mântuit.

A înlocuit Biserica Israelul? Nu, dacă Romani 11 este adevărat. Nu, dacă se va împlini ce a înțeles Pavel. Biserica nu a înlocuit Israelul. Dumnezeu are un plan minunat pentru poporul numit Israel. Renumitul învățător și comentator al Bibliei, Derek Prince, a scris în cartea sa "Destine profetice": "Dacă Israelul, așa cum scrie în Romani 11:26, este sinonimul pentru Biserică, Biserica reprezentându-i pe cei mântuiți, afirmația lui Pavel din versetul 26 ar fi ridicolă și ilogică. Ar însemna că cei care au fost mântuiți, acțiune trecută, vor fi mântuiți, acțiune viitoare." Pavel nu vorbește despre Biserică în Romani 11:26, ci despre Israel. "Tot Israelul va fi mântuit." Acțiune viitoare. După cum este scris, după venirea Izbăvitorului, după ce va fi intrat numărul deplin al neamurilor.

Având acestea în vedere, Biserica nu a înlocuit Israelul. Israelul e cine a fost întotdeauna: poporul ales al lui Dumnezeu. Poporul Israel rămâne poporul ales al lui Dumnezeu. Deși mulți evrei L-au respins pe Isus, Dumnezeu nu a lepădat Israelul, nici nu Și-a retras promisiunile făcute lui Israel ca să le ofere Bisericii. E planul lui Dumnezeu ca, prin devotamentul plin de pasiune al Bisericii față de Dumnezeul lor, Israelul să fie provocat în ce privește relația cu Dumnezeu. Într-un final, tot Israelul va fi mântuit prin planul minunat și tainic al lui Dumnezeu. Căile Lui sunt mai presus de căile noastre și planurile Lui pentru Israel continuă să se descopere înaintea ochilor noștri chiar și astăzi.

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.3 - Înțelegerea vremurilor (mai-iunie 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

intelegereavremurilor campanieAOTV

27029 accesări

stiri din israel ultimele reclama

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.