Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
MEDIACENTER - Accesati nelimitat resursele Alfa Omega TV! Peste 7000 de clipuri video va stau la dispozitie, accesibile oricand de pe calculatorul, tableta sau telefonul dumneavoastra. Stiri, conferinte, predici, emisiuni, muzica, divertisment si alte programe va asteapta pe mediacenter-ul online AOTV.

Provocarile Bisericii in marile orase - Adiel Bunescu, pastor, Bucuresti

Se incarca video...
Adaugat la :  1.03.2017
Vizualizari :  0
+ Add To

Daca ma refer la provocarile Bisericii in contextul urban, in mod special in Bucuresti, cred ca vad aglomeratie; dincolo de aglomeratia din trafic, aglomeratia vietilor oamenilor. Suntem intr-o vreme in care totul se desfasoara rapid. Incercam sa ne aglomeram agendele cu multe lucruri, slujba, uneori slujba extinsa, drumul de acasa pana la serviciu si invers. Aglomeratia si stresul pe care aceasta il cauzeaza este o provocare semnificativa pentru ca biserica sa functioneze sanatos, sa iti ramana resurse, energie, timp, pentru a putea gandi, pentru a putea sa te intalnesti cu oamenii, sa citesti, sa te alimentezi, sa te aduni cu altii care au aceeasi credinta ca si tine, incurajandu-te in acest sens. Ritmul de viata alert cred ca este o provocare.

Cred ca noi ca si crestini ar trebui sa fim si aici contraculturali. Este greu. Nu spun ca noi reusim foarte bine sa facem asta, dar este o dorinta. Nu ar trebui sa ne lasam tarati in ritmul in care merge cultura noastra, daca ritmul este nesanatos. Aceasta inseamna niste decizii semnificative, care s-ar putea sa ne coste.

De exemplu, s-ar putea sa insemne sa ne limitam stilul de viata sau ar putea fi costul renuntarii la anumite „privilegii” cumparate cu niste bani care cer multa munca si extenuare ca sa ii obtii. Apoi, idolii culturii tind sa devina sau sunt deja ispite pentru biserica. Materialismul este unul din acestia. Traiesti in oras si ai posibilitatea unei slujbe bine platite. Atunci te angajezi, iti pui viata pe altarul muncii, pentru a putea obtine mai multe lucruri materiale ca sa poti avea o viata confortabila, calatorii mai frecvente in locuri mai indepartate si mai exotice. Acestea sunt lucruri frumoase de altfel. Dumnezeu a creat aceasta lume si merita sa ne bucuram de ea. Nu e nimic rau in sine, insa atunci cand goana dupa lucrurile materiale ocupa locul prioritatilor care au de-a face cu mandatul lui Dumnezeu, trairea impreuna cu El, trairea impreuna cu comunitatea de ucenici, atunci e o problema. In acel moment, aceste lucruri devin un bruiaj la ceea ce ne cheama Dumnezeu sa fim. Diversitatea poate fi atat un avantaj, cat si un obstacol. Nu stiu daca pot spune ca exista o cultura a Bucurestiului, pentru ca acesta reprezinta o suma de subculturi.

Bucurestiul are oameni de diverse varste, proveniente, interese, gusturi, deci nu stiu daca pot vorbi despre o muzica a culturii noastre. Oamenii asculta diverse tipuri de muzica, cum ar fi: populara, manele, rock, pop, alternative. Nu e un stil de muzica, e diversitate. Fragmentarea culturii cred ca este o provocare. Nu stiu biserici care sa se adreseze tuturor acestor fragmente ale culturii, cu toate ca eu cred ca acesta este dezideratul, sa ajungem cu aceeasi Evanghelie si sa formam comunitati de oameni care sunt diferiti.

E usor sa formezi un club. Un club inseamna un grup de oameni care sunt uniti de interese comune, de afinitati, de elemente pe care le au in mod natural in comun. Biserica ar trebui sa fie mai mult decat un club. Biserica ar trebui sa fie o colectivitate de oameni foarte diversi ce sunt stransi de elementul comun, care este Hristos, Evanghelia.

Cred ca biserica din Antiohia este elementul la care ma gandesc cel mai des cand este vorba de diversitate. Acest lucru a atras atentia lumii de atunci si apostolilor de la Ierusalim. Istoric vorbind, Antiohia era un oras extrem de divers si impartit in cartiere etnice. Aceste cartiere etnice erau separate de ziduri intre cartierul grecesc, roman, evreiesc, fenician, pentru a nu exista conflicte intre oameni. Minunea care se intampla acolo este ca, odata ce Evanghelia patrunde, acesti oameni incep sa traverseze granitele si sa se adune impreuna ca Biserica a lui Hristos in diversitate. Daca ne uitam de exemplu in cartea Faptele Apostolilor, numele prezbiterilor bisericii din Antiohia, arata provenienta lor extrem de diversa. Aceasta arata diversificarea celor ce compuneau biserica din Antiohia.

Cred ca in orasele mari din Romania va creste diversitatea. Provocarea Bisericii este modul in care suntem noi ca si comunitate impreuna, manati de valori comune si adusi impreuna de Evanghelie in ciuda diferentelor dintre noi. Suntem o comunitate foarte diversa si in acelasi timp e o experienta unica sa vezi cum oameni cu proveniente foarte diverse, cu etape de viata tot foarte diverse, sunt adusi impreuna de Hristos. Toate aceastea din dorinta noastra de a-L urma impreuna pe El, de a ne ajuta impreuna unii pe altii pentru a fi ucenici mai buni ai Lui si de a face ucenici din oameni care inca nu sunt urmasi ai Lui.

Afla mai multe: http://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea

Adauga comentariul tau!


Te-ar mai putea interesa

Putem considera scoala sau lucrul ca slujire spirituala? Raspunde Radu Druta, lider, biserica Vox Domini,...

Categorie: Crestinul si societatea
Vizualizari: 55

Este educatia importanta pentru crestini? Raspunde Radu Druta, lideri, biserica Vox Domini, Timisoara. Mai multe...

Categorie: Crestinul si societatea
Vizualizari: 44

Ce pozitie ar trebui sa avem fata de stiinta, ca crestini? Raspunde Radu Druta, lideri, biserica Vox Domini,...

Categorie: Crestinul si societatea
Vizualizari: 18

Reforma a inceput cu cele „95 de Teze” ale lui Martin Luther. Mai apoi, a facut un impact extraordinar pentru toata...

Categorie: Crestinul si societatea
Vizualizari: 3

Biserica tot timpul se reformeaza. Ea este un „organism viu”. Oamenii mereu descopera lucruri noi in Sfanta Scriptura....

Categorie: Crestinul si societatea
Vizualizari: 1

Biserica pana in anul 313 D.Hr. s-a dezvoltat sub o persecutie teribila. Dupa aceea, Constantin cel Mare a decis ca...

Categorie: Crestinul si societatea
Vizualizari: 4

Au fost incercari de reforma, cum ar fi din partea donatistiilor si altii. Acestea insa au fost zdrobite. Primul care...

Categorie: Crestinul si societatea
Vizualizari: 4

E un fenomen inexplicabil. Era prima data in istorie cand se revenea la ceea ce a stricat Constantin: invatatura lui...

Categorie: Crestinul si societatea
Vizualizari: 6

Esenta Reformei sta in primul rand ca Biblia a fost data in mana poporului. Al doilea e faptul ca mantuirea a...

Categorie: Crestinul si societatea
Vizualizari: 2

Anabaptistii au introdus botezul credintei la o varsta matura, cand omul isi alege singur credinta. In anul 1600, un...

Categorie: Crestinul si societatea
Vizualizari: 1
x

Proiectul evanghelistic Cartea Cărților

Din toamna 2016, ne concentrăm pe generația tânără, dezvoltând proiectul de evanghelizare pentru copii Cartea Cărților. Ajungem la mulți copii cu Evanghelia, prezentată prin desene animate, prin televiziune, prin site-ul www.carteacartilor.tv, prin resurse tipărite și prin evenimente. Să investim împreună în generația de mâine!. Urmărește reportajul!