Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
MEDIACENTER - Accesati nelimitat resursele Alfa Omega TV! Peste 7000 de clipuri video va stau la dispozitie, accesibile oricand de pe calculatorul, tableta sau telefonul dumneavoastra. Stiri, conferinte, predici, emisiuni, muzica, divertisment si alte programe va asteapta pe mediacenter-ul online AOTV.

Situatia actuala din SIRIA - mai 2018

Adaugat la :  14.05.2018
Vizualizari :  48
+ Add To

Corespondenta din Ierusalim pentru Alfa Omega TV despre SITUATIA ACTUALA DIN SIRIA. Materialul complet: https://bit.ly/2KOnLHY

Trebuie sa ne amintim ca razboiul civil sirian e una din cele mai mari catastrofe din vremea noastra. De cand a inceput, acum peste 7 ani, aproape 600.000 oameni au murit, 11 milioane sunt dislocati in interiorul tarii, iar milioane sunt refugiati in tarile din jur, ca Turcia, Liban si Iordania. Alte milioane au emigrat, au fugit din regiune, indreptandu-se spre tari ca Romania, Germania, Suedia sau multe alte tari in interiorul Uniunii Europene. Cu siguranta, voi sunteti afectati direct de ceea ce se intampla aici in Siria.

Cum spuneam, a devenit un loc de convergenta a mai multor interese concurente. Una din principalele probleme este ruptura sunito-siita. Iranul incearca sa-si consolideze prezenta militara in Siria, vrea sa fie mai aproape de Israel, iar asta afecteaza direct statul evreu. Dar, de asemenea, tarile sunite, cum ar fi Egiptul, Iordania, in special Arabia Saudita si tarile din Golful Persic, doresc sa reduca aceasta influenta crescanda a siitilor din Republica Iran, iar aceasta include si Hezbollah, o armata controlata de Republica Iran. Sunnitii vor sa opreasca aceasta influenta. Asta e unul dintre aspectele care se intampla aici.

Un alt lucru care are loc acum e influenta Turciei in nord. Turcii au o rivalitate cu kurzii. Ei nu doresc ca influenta poporului kurd sa creasca la frontiera lor de sud. Pentru ca in partea de nord a Siriei kurzii controleaza o regiune unde au pastrat o autonomie. Si cum am vazut in ultimele saptamani in Afrin, armata turca sustinuta de multi rebeli suniti a preluat controlul asupra acelui oras si au inceput sa pivoteze spre est pentru a castiga mai multa influenta. Acesta e un alt lucru la care trebuie sa fim atenti.

Un alt mare jucator in regiune e Rusia. Din 2015, ei au intervenit major in razboiul civil sirian. Ei au fost cei care au sustinut regimul in Siria al lui Bashar al-Assad. Fara sprijinul lor, fara sprijinul rus, regimul sirian ar fi pierdut probabil razboiul civil contra acestor numeroase grupari sunnite islamiste sprijinite de tari precum Qatar sau Arabia Saudita.

Vedem si influenta ISIS, care slabeste acum, scade ca importanta. Dar eicontroleaza inca teren in estul Siriei. Si de aceea, Statele Unite inca mentin in jur de 2000 de trupe speciale in estul Siriei pentru a continua lupta contra Statului Islamic. Dar acesta e un razboi care se stinge incet. Am vorbit cu experti in Orientul Mijlociu care spun ca, atunci cand ISIS va fi complet infrant si eliminat, acela va fi un timp chiar mai primejdios din cauza tuturor acestor interese aflate in competitie: rivalitatea sunito-siita, implicarea Rusiei, implicarea Statelor Unite, turcii si kurzii, toate aceste forte ce se opun una celeilalte. Iar preocuparea pe care multi o au este ca aceste agende si interese concurente, faptul ca sunt mai multe armate aflate toate pe teritoriul Siriei, toate pot duce la o conflagratie mai larga. Vom vedea. Dar e important pentru oamenii din toata lumea sa continue sa se roage pentru ceea ce se intampla in Siria, sa se roage ca Evanghelia sa avanseze. In ciuda faptului ca acest macel continua, multi oameni, musulmani, au vise si viziuni cu Isus Hristos si vin la credinta in El. Si adesea, din cauza disperarii pe care o experimenteaza in acest context de razboi, ei cauta alte raspunsuri, simt adesea ca guvernele lor i-au tradat sau chiar ca islamul nu e solutia si cauta alte raspunsuri, iar adesea le gasesc in Isus Hristos.

Acestea sunt cateva din aspectele care se intampla in special in Siria. Sunt vremuri imprevizibile. Daca ne uitam la perspectiva pe termen lung, pare greu de crezut ca nu va fi o conflagratie majora.

Citeste corespondenta completa: https://bit.ly/2KOnLHY

Adauga comentariul tau!


Te-ar mai putea interesa

Subiecte discutate: Ce se afla in spatele deciziei presedintelui Donald Trump cu privire la mutarea ambasadei de la...

Categorie: Israel si Orientul Mijlociu
Vizualizari: 31

Corespondenta din Ierusalim pentru Alfa Omega TV despre SITUATIA ACTUALA DIN SIRIA. Materialul complet:...

Categorie: Israel si Orientul Mijlociu
Vizualizari: 48

Corespondenta din Ierusalim pentru Alfa Omega TV despre IRAN. Materialul complet: https://bit.ly/2KOnLHY Criticii...

Categorie: Israel si Orientul Mijlociu
Vizualizari: 91

Corespondenta din Ierusalim pentru Alfa Omega TV despre SITUATIA ACTUALA DIN ISRAEL si aniversarea de 70 de ani a...

Categorie: Israel si Orientul Mijlociu
Vizualizari: 54

Va prezint o perspectiva de ansamblu privind ceea ce s-a intamplat in Orientul Mijlociu in ultimii ani. In 2011, a...

Categorie: Israel si Orientul Mijlociu
Vizualizari: 0

In subteran, in Ierusalimul de astazi, apa dintr-un izvor natural curge inca printr-un tunel masiv de calcar, cioplit...

Categorie: Israel si Orientul Mijlociu
Vizualizari: 6

In 1867 tinutul Israelului de astazi era dezolant, cu un pamand destul de bogat, dar care era acoperit de maracini. O...

Categorie: Israel si Orientul Mijlociu
Vizualizari: 0

Extras din emisiunea Realitati si perspective 74 - Relatia Biserica - Israel intr-un nou sezon. Invitat: Dr. JÜRGEN...

Categorie: Israel si Orientul Mijlociu
Vizualizari: 4

Extras din emisiunea Realitati si perspective 74 - Relatia Biserica - Israel intr-un nou sezon. Invitat: Dr. JÜRGEN...

Categorie: Israel si Orientul Mijlociu
Vizualizari: 60

Extras din emisiunea Realitati si perspective 74 - Relatia Biserica - Israel intr-un nou sezon. Invitat: Dr. JÜRGEN...

Categorie: Israel si Orientul Mijlociu
Vizualizari: 27
x

Proiecte de Înțelegere a Vremurilor

Prin Înțelegerea vremurilor, provocăm creștinii să înțeleagă, să se roage și să interpreteze din punct de vedere biblic semnificațiile știrilor zilnice. Prin producerea și difuzarea pe TV, site, Youtube și Facebook a documentare de actualitate și a știrilor Mapamond Creștin și Jerusalem Dateline, oferim perspective creștine și informații noi despre evenimente actuale, fiind o sursă credibilă de informare creștină. Fii și tu parte! Urmărește reportajul!