Analiza Ce se va intampla dupa infrangerea Statului Islamic in Irak si Siria

Adaugat la :  2.08.2017

Ce credeti ca se va intampla dupa ce SIIL-ul va fi invins in Mosul si in alte zone din nordul Irakului si din Siria ? Am discutat pe acest subiect cu colegii mei Gary Lane si George Thomas.

Irakienii spun ca s-a naruit califatul SIIL dar de ce nu sarbatoreste nimeni ?

Fiindca s-a terminat doar in acel teritoriu. Ei nu mai detin teritorii in Irak, dar inca sunt prezenti in Siria si mai sunt si alti luptatori care au plecat in alta parte. Ei au fugit din Mosul, unii si-au pierdut viata, dar tot au mai ramas luptatori si reprezinta un pericol. Privind detinerea de teritorii, armata irakiana detine acum controlul in Mosul.

Chris, rusii spun ca l-au ucis pe califul Abu Bakr al-Baghdadi luna trecuta, iar americanii spun ca l-au ucis pe seful propagandei SIIL si pe marele muftiu. Sa insemne asta sfarsitul pentru SIIL ?

Nicidecum. De fapt, iata-i luptand in Filipine, ca sa adaug la ceea ce Gary spunea. Poate nu mai formeaza califatul din ultimii trei ani, de cand al-Baghdadi a declarat un califat in 2014, dar acestia vor continua, probabil prin grupari insurgente in Irak si Siria. Au avut loc numeroase atacuri teroriste sinucigase in Bagdad si au revendicat atacuri in Anglia, Europa si SUA. Asadar, SIIL-ul nu dispare, din nefericire. Nu va mai fi acel califat care controla teritorii, dar SIIL-ul ramane cu noi, din pacate, si in viitor.

Gary, marea intrebare e: Ce urmeaza ? Ce se va intampla in perioada urmatoare ?

Vor avea loc insurgente. Irakienii cu care am discutat imi spuneau ca problemele nu se termina odata ce SIIL-ul dispare, fiindca se vor grupa sub alte denumiri. Daca iti amintesti, inainte sa se cheme SIIL, in Irak era Al-Qaeda Irak. Acestia nu dispar. Vor fi insurgente, asa cum au facut-o inainte, vom vedea mai multe masini-capcana, bombe si mai mult terorism, in Irak si nu numai. Sa nu uitam ca inca sunt o amenintare in locuri ca Libia. Chris vorbea de sudul insulelor Filipine, dar si Libia reprezinta o mare problema. Nu vor disparea.

Chris, acolo in Ierusalim, ma intreb cum vad vecinii golul iminent pe care il va lasa SIIL-ul. Cand vorbesc de vecini, ma refer la Iran, Siria, si prin intermediari, Rusia, Arabia Saudita, SUA... E cumva posibil sa vedem conflicte intre state sau tari acum ca SIIL-ul nu mai exista pe teren ?

As spune ca asa este, si aceasta e si ingrijorarea celor de aici: conflictul dintre state. Odata ce golul lasat de SIIL se instaleaza si indata ce Mosul, Rakka, estul Siriei si nordul Irakului vor fi curatate de SIIL, vom avea toti acesti jucatori, rusii, americanii, iranienii...

Iranienii au si ei scopurile lor. Ei doresc o fasie de teren din Teheran pana la Damasc, ceea ce deschide posibilitatea unui conflict intre SUA, Rusia si Iran. Un comandant american atragea atentia cu cateva zile in urma legat de ceea ce se va intampla. Ei au planuri diferite. Iranul isi doreste acea fasie de teren, iar israelienii sunt ingrijorati ca, daca se creeaza acea fasie intre Iran, Irak si Siria, atunci Hezbollah-ul s-ar putea ambitiona sa-si faca o baza pe Inaltimile Golan, la granita Israelului. Aceasta e principala ingrijorare a celor de aici, ca un eventual conflict dupa SIIL ar putea ajunge mult mai mare si mai periculos.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 187 - 15 iulie 2017, pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.