Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
MEDIACENTER - Accesati nelimitat resursele Alfa Omega TV! Peste 7000 de clipuri video va stau la dispozitie, accesibile oricand de pe calculatorul, tableta sau telefonul dumneavoastra. Stiri, conferinte, predici, emisiuni, muzica, divertisment si alte programe va asteapta pe mediacenter-ul online AOTV.

Analiza Mosul recucerit din mainile Statului Islamic. Ce urmeaza in Orientul Mijlociu?

Se incarca video...
Adaugat la :  21.08.2017
Vizualizari :  8
+ Add To

Dupa o batalie de noua luni, Irakul a preluat controlul fortaretei SIIL din Mosul. Acum, coalitia condusa de SUA se concentreaza pe lupta contra fortelor SIIL din Rakka, Siria, capitala autoproclamata a grupului terorist. Dar, dupa cum relateaza Chris Mitchell de pe Inaltimile Golan, unii experti avertizeaza ca batalia impotriva Statului Islamic ar putea fi doar un preambul pentru o batalie mult mai primejdioasa din viitor.

Cei mai multi cred ca victoria din Mosul si ofensiva actuala impotriva SIIL-ului din Rakka marcheaza sfarsitul califatului Statului Islamic, dar preocuparea Orientului Mijlociu e ce se va intampla in viitor. Exista foarte multi actori diferiti la nivel statal si regional, care lucreaza in cadrul acestei coalitii amorfe, unii pentru altii sau unii impotriva altora, astfel incat acest loc devine unul foarte periculos, asemenea unui butoi cu praf de pusca.

Caroline Glick spune ca acest spectru larg de actori, printre care Siria, Rusia, SUA, Turcia, kurzii, grupurile islamice sunnite, Hezbollahul si Iranul, alcatuiesc un amestec inflamabil.

Sunt foarte multi oameni inarmati, sunt multe lupte ce au loc pe un teritoriu relativ restrans, iar implicatiile acestora, atat in detinerea unui control mai mare cat si in posibila creare a unei instabilitati majore in tarile vecine, precum Iordania, Israel si Irak, sunt de-a dreptul uluitoare.

Din acest punct de observatie de pe Inaltimile Golan, puteti vedea acea instabilitate in actiune.

Cateva grupuri controleaza Siria de-a lungul granitei cu Israel, printre acestea fiind forte rebele si chiar SIIL. Grupurile care ingrijoreaza Israelul sunt cele sustinute de Iran. Nu departe de aici exista mii de siiti, militanti sustinuti de Iran, care lupta in Siria.

Avi Melamed mai spune ca Occidentul trebuie sa stie faptul ca razboiul din Siria se intinde in afara granitelor sale.

Razboiul din Siria e mult mai mult decat un razboi civil. De fapt, acum Siria este o scena unde se duc mari lupte pentru detinerea puterii regionale, intre doua mari puteri, de o parte fiind iranienii si militantii sustinuti de ei, iar de cealalta parte arabii sunniti.

Glick a atras atentia ca Siria e impanzita de trupe iraniene. Melamed atrage atentia ca Iranul incearca sa creeze o legatura terestra catre Liban, pe Marea Mediterana, ceea ce ar pune Israelul intr-un mare pericol.

Armata Siriei de azi e iraniana, Hezbollahul e iranian, Iranul e iranian si acestia pot sa aduca un numar nelimitat de trupe in Siria, din Afganistan, Pakistan. Au posibilitati aproape infinite de a aduce personal si de a-l folosi pentru a-si instala hegemonia in Orientul Mijlociu. Sa nu uitam ca regimul iranian a jurat ca va elimina statul Israel.

Incercarea de a deschide un front militar impotriva Israelului pe Inaltimile Golan ar putea avea ca rezultat o eruptie masiva fiindca Israelul nu va sta nepasator si pe buna dreptate. El mai spune ca pentru a intelege mai bine Orientul Mijlociu, trebuie sa revenim putin la fostul presedinte Obama.

Administratia Obama e responsabila in intregime pentru ceea ce eu numesc un vortex al violentei in crestere. Motivul principal e acela ca administratia Obama, indiferent care au fost motivele, s-a aliat cu iranienii, ceea ce a facut ca ei sa-si poata extinde influenta, in mod activ si violent, in diferite zone din regiune. Acum, delegatul iranian, Hezbollahul, reprezinta o amenintare fara precedent la adresa Israelului. Hezbollahul controleaza Libanul si ameninta deschis ca vor incepe un razboi cu Israelul. Nu doar ca au arme performante, nemaivazute pana acum in mainile teroristilor, dar oamenii, soldatii lor, sunt caliti in lupta, sunt luptatori feroce, care au luptat in Siria in ultimii sase ani.

Melamed crede ca pericolul e mai mare acum decat atunci cand intreg Orientul Mijlociu a venit impotriva Israelului, in Razboiul de Sase Zile din 1967.

E mult mai mare. Daca privim la realitatea de azi, exista zeci de mii de militanti siiti care deja opereaza in Siria, inarmati pana in dinti, finantati si controlati de Iran. Iranienii sunt cei care au preluat controlul de la distanta in Liban cu ajutorul Hezbollahului si acelasi procedeu il aplica acum in Siria. Asta ar putea duce la o confruntare cu implicatii la nivel global. Semnalele Israelului vor fi foarte puternice, fiindca Israelul e hotarat sa nu permita Iranului sa transforme Inaltimile Golan intr-o zona de razboi.

Implicatiile acestei dezvoltari nu vor fi doar la nivel local, si vor depasi chiar nivelul regional, devenind globale.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 192 - 19 august 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adauga comentariul tau!


Te-ar mai putea interesa

O alternativa la scolile publice sunt unitatile de invatamant crestine, care au ca baza promovarea valorilor morale...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 13

John Jessup: Sunt cu David Brody, corespondentul-sef al stirilor CBN. David, au existat niste controverse cu privire...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 15

Fondatorii Muzeului Bibliei colectioneaza de multa vreme artefacte biblice. Steve si Jackie Green au scris o carte...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 1

John Jessup: Langa mine se afla Jenna Browder (Gena Braudar) de la CBN. Jenna , te-am vazut in cadrul interviului. Cu...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 1

Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentantilor a adoptat in unanimitate legea regionala „Taylor Force...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 15

„Platit sa ucida e doar una dintre problemele cu care se confrunta Israelul. Pentru a discuta mai multe pe aceasta...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 20

In Washington DC s-a deschis un nou punct de atractie, cu radacini in Orientul Mijlociu. Dupa aproape trei ani de...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 41

Creatorii Muzeului Bibliei includ si tara Bibliei, pentru a le oferi vizitatorilor o experienta cat mai completa. Dupa...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 29

In ultimul reportaj din aceasta saptamana, vom vedea cum tehnologia de varf aduce la viata cea mai faimoasa Carte a...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 13

Pe mine ma cheama Darius, am trei ani si urmaresc „Cartea Cartilor”. Ma numesc Remus, am sapte ani si personajul meu...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 13