Drumul antic spre Ierusalim

Adaugat la :  9.02.2018

Arheologii israelieni au anuntat o descoperire importanta in orasul antic al lui David. Drumul dateaza de pe vremea lui Isus, cand El umbla pe acele strazi. Chris Mitchell ne va prezenta un drum antic, strabatut de pelerinii evrei pentru a ajunge in centrul Ierusalimului.

La vreo 6 metri sub suprafata pamantului, arheologii israelieni au descoperit un drum vechi de 2000 de ani, in vecinatatea orasului lui David. Drumul duce de la Scaldatoarea Siloam in subteran pana la Muntele Templului. Acum 2000 de ani, acesta trebuie sa fi fost drumul pe care a mers Isus la Templu.

Moran Hagbi: Acesta e locul pe unde a umblat Isus.

Moran Hagbi este un arheolog la Autoritatea Israeliana pentru Antichitati.

Moran Hagbi: Stim ca acest drum a fost pavat in timpul lui Pilat din Pont. El este cunoscut pentru ca a ordonat rastignirea lui Isus. Aceasta descoperire deschide o noua era in domeniul cercetarilor in Ierusalim.

In acea vreme romanii au inabusit o rebeliune a evreilor si au distrus Ierusalimul in anul 70 d.Hr.. Un exemplu este aceasta frunza de palmier care a ars si s-a conservat in mod remarcabil.

Moran Hagbi: Aceasta este o distrugere autentica. Frunza de palmier a fost gasita arsa in focul aprins de romani. S-ar putea ca acest palmier sa fi vazut ultimele momente ale Ierusalimului. Repet, este de o importanta simbolica pentru ca palmierul era simbolul Iudeei in acea vreme.

Ei au mai descoperit arme de razboi din luptele Ierusalimului pentru supravietuire.

Moran Hagbi: Acestea sunt dovezile bataliei. Aceste proiectile au fost lansate in oras de catapulte, poate chiar in oras. Aceste sageti au fost lansate de romani si de rebelii evrei. Vorbim despre batalii si razboaie si aici se vad armele care vorbesc despre aceste intamplari.

Unii au scapat prin canalul de scurgere. Pentru Hagbi acest proiect spune o poveste convingatoare.

Moran Hagbi: Luptele au avut loc aici, pe strazi si in canalul de scurgere, care se afla chiar sub noi. Oamenii au scapat prin aceste canale de scurgere. Cateodata imi imaginez cum fugeau oamenii pe strada, de romani sau sa lupte cu romanii, in fundal fiind un incendiu.

Peste cativa ani, cand digul se va muta spre Muntele Templului, oamenii vor putea merge pe scarile pe care a mers Isus cu 2000 de ani in urma.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 708 - 11 februarie 2018. Ultimele stiri crestine - http://alfaomega.tv/stiri

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.