Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
MEDIACENTER - Accesati nelimitat resursele Alfa Omega TV! Peste 7000 de clipuri video va stau la dispozitie, accesibile oricand de pe calculatorul, tableta sau telefonul dumneavoastra. Stiri, conferinte, predici, emisiuni, muzica, divertisment si alte programe va asteapta pe mediacenter-ul online AOTV.

Interviu cu Arik Ahmon, erou israelian din 1967, 1973 si antreprenor

Se incarca video...
Adaugat la :  21.08.2017
Vizualizari :  5
+ Add To

In 1967, in urma cu 50 de ani, Israelul a reunificat Ierusalimul sub suveranitate evreiasca, pentru prima data in ultimii 2 000 de ani. Unul din eroii acelui razboi a fost Arik Achmon, care a luptat in linia intai in batalia pentru Ierusalim si a fost portretizat in documentarul realizat de CBN, In mainile noastre, batalia pentru Ierusalim. Scott Ross, reporter CBN, ne prezinta viata acestui om care a avut un impact imens pentru trecutul si viitorul Israelului. Arik Achmon a fost seful serviciului de informatii al Brigadei 55 Parasutisti in timpul Razboiului de Sase Zile.

Am avut la dispozitie fix zece ore sa pregatesc o unitate de razboi. De obicei, pentru a pune la cale o operatiune in Ierusalim, ai nevoie cam de 40 de ore. E o nebunie pentru un ofiter de informatii… Pentru El Arish, am avut trei saptamani la dispozitie, dar aici am avut zece ore.

Fiind unul din soldatii care au reunificat Ierusalimul, Akmon a primit onoruri la premiera din Ierusalim a documentarului realizat de CBN, In mainile noastre, batalia pentru Ierusalim. Am discutat cu Achmon la casa lui din Tel Aviv despre razboi si despre viata sa.

Cum te-ai simtit cand ai patruns in oras pentru prima data dupa un mileniu ?

A fost un moment istoric! Eram foarte ocupat. Ajunsesem acolo dupa trei zile de lupte foarte grele. Nu ne gandeam sa facem istorie, ci sa ne facem bine treaba. Atunci cand noi si cei zece camarazi din unitatea de comanda a brigazii am ajuns la Muntele Templului, a fost prima data cand am simtit ca eram implicat in ceva special. Dar, ca sa spun adevarul, am fost foarte trist. 95 dintre camarazii nostri murisera in acea lupta. Combinatia acestor doua sentimente ma urmareste si azi.

Acesta a fost doar inceputul contributiei lui Achmon in Israel. Arik Achmon a fost unul din primii parasutisti israelieni ce au patruns in Orasul Vechi in 1967 si el a condus operatiunea de trecere a Canalului Suez in razboiul de Yom Kippur din 1973.

Autorul Yossi Klein Halevi a scris despre Achmon in cartea sa despre Razboiul de Sase Zile, Like Dreamers. El mi-a mai spus ca Achmon a fost erou de mai multe ori.

Vorbim de transformarea Israelului, dintr-o societate agrara intr-o superputere hi-tech. Arik Achmon, care a condus operatiunea de trecere a canalului, a fost initial un tanar ce lucra intr-unul din aceste kibbutzuri radicale socialiste, asezari agrare. El a parasit kibbutzul si a devenit seful liniei de transport aerian din Israel. Economia Israelului era de tip socialist pe atunci, dar el a luptat contra sindicatelor si a creat prima companie privata din Israel, deschizand drumul catre economia libera, hi-tech de astazi. Pentru mine, Arik Achmon e un erou pe mai multe planuri.

Desi Arik Achmon a parasit kibbutzul la varsta de 40 de ani, n-a uitat niciodata ce a invatat acolo.

De unde ai avut aceasta viziune, sa treci de la o viata in kibbutz la o economie mai vasta si sa te dezvolti dincolo de idealul socialist ?

Pana azi, cred ca aceste kibbutzuri au construit Israelul. Valorile mele sunt tot acolo, in kibbutz. Cred in economia libera si in responsabilitatea sociala. Banii sunt foarte importanti, dar nu reprezinta totul. Exista valori mai importante decat banii.

Daca economia nu ar fi fost libera, Israelul ar fi supravietuit ?

Cred ca economia Israelului e un miracol. Intr-un context atat de dificil, este una din economiile de varf ale lumii.

Cu toata dezvoltarea Israelului, Achmon e ingrijorat de lipsa de unitate din poporul sau.

Ce crezi despre dusmanii vostri, care cred ca nu aveti dreptul sa existati ?

Dusmanii sunt dusmani. Suntem destul de tari sa ne purtam de grija. Dusmanul Israelului e inauntru, in noi, nu in afara.

Esti un om al viziunii si asa ai fost intotdeauna. Care e viziunea ta pentru Israel in acest moment ?

Cred in eternitatea poporului evreu. Trebuie sa trecem peste acest conflict. Nu stiu daca voi mai trai pana atunci, dar cred in aceasta. Vom invinge.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 192 - 19 august 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adauga comentariul tau!


Te-ar mai putea interesa

SI e aproape infrant in Irak si Siria, dar acum, un alt conflict a izbucnit la granita dintre Turcia si Siria si sute...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0

In ultima luna, doi rabini evrei au murit in doua atacuri teroriste din tinutul biblic si au lasat in urma doua vaduve...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 36

Multi israelieni arata spre incitarea sistematica din partea Autoritatii Palestiniene care a antrenat o generatie de...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 6

De ani intregi, Iranul jura ca va anihila Israelul. Acum, din cauza razboiului civil sirian, fortele iraniene sunt mai...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 85

Micul Dejun de Rugaciune Nationala la Washington D.C.; E nevoie de o transformare spirituala; Alegerile din Costa...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0

Triumful Duhului Sfant in Coreea de Nord ; Victimele Coreei de Nord; Religia falsă a Coreei de Nord; Sam Brownback a...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 2

Mosul, un oras din nordul Irakului, a fost sediul Statului Islamic timp de trei ani. Fortele coalitiei internationale...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0

Operation Blessing a curatat puturile de apa intr-un sat indepartat din Mexic care a fost lovit anul trecut de un...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0

Pe langa dragoste, har, iertare, pocainta, Scriptura vorbeste si despre administrarea bunurilor, despre aspectele...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 42

Proiectul evanghelistic Cartea Cartilor continua sa atinga vietile copiilor din Romania. Cel mai nou eveniment a avut...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 50
x

Proiecte de creștere spirituală și ucenicizare

Prin tematica variată abordată în materialele noastre video, tipărite sau publicate online, suntem o sursă de hrană spirituală pentru creștinii români, ajutând credincioșii să se maturizeze spiritual și să fie echipați pentru a extinde Împărăția lui Dumnezeu în România. Fii și tu alături de noi, partener Alfa Omega TV! Urmărește reportajul!