Interviu cu Jonathan Spyer despre criza din Kurdistan

Adaugat la :  7.11.2017

Chiar cu acest acord de incetare a focului, kurzii duc o lupta nu doar pentru supravietuire, ci si una contra izolarii diplomatice si economice.

Cand a cazut Kirkuk, au pierdut 50% din veniturile din petrol, iar Irakul si Turcia planuiesc o conducta de petrol care sa ocoleasca Kurdistanul si sa-i izoleze pe kurzi si mai mult.

Una dintre putinele tari care au stat alaturi de kurzi a fost Israelul. CBN a aflat ca premierul Benjamin Netanyahu face apel pentru sustinerea kurzilor din partea liderilor lumii, iar ministrul apararii israeliene mai spunea ca poporul kurd trebuie protejat impotriva exterminarii. Unii experti chiar sunt de parere ca viitorul poporului kurd va fi determinat in parte de raspunsul SUA din urmatoarele zile.

Pentru a intelege situatia mai bine, iata mai multe detalii din interviul nostru cu expertul in Orientul Mijlociu, Jonathan Spyer.

- Iata aici o harta care ne da cateva indicii. Aceasta linie delimita influenta guvernului regional kurd in 2003. Ce putem spune despre zona de aici?

J. Spyer: Zona de sub linia punctata e cea unde s-au mutat kurzii in timpul razboiului cu SI. Desigur, SI a venit in Irak din Siria, in acea vara dramatica din 2014. Kurzii au luptat si astfel au reusit ca, in ultimii ani, sa cucereasca, daca putem spune asa, toata aceasta zona de sub linia punctata.

- Asadar, acest teritoriu e unul disputat, kurzii doresc sa-l revendice de la guvernul irakian. Ce s-a intamplat acum cu aceasta granita?

J. Spyer: Acum, fortele irakiene imping kurzii inapoi dincolo de aceasta linie. Asadar, Kirkuk e pierdut, ca mare parte din aceasta zona. Armata irakiana si factiunile militante iraniene siite vor restabilirea granitei din 2003.

- Au trecut si dincolo de aceasta?

J. Spyer: Da, in vest au patruns putin chiar dincolo de linie, au intrat in Sinjar si inainteaza. Acum, exista serioase semne de intrebare despre fortele implicate. Multe dintre cunostintele mele din Kurdistan imi spuneau ca inteleg ca armata irakiana vrea sa restabileasca granita din 2003, dar care e planul factiunilor militante sustinute de Iran? Sunt aceste forte controlate de Irak, sau direct de la Teheran? Cu avantul pe care il au, poate ca aceste factiuni militante vor sa continue sa avanseze, caz in care posibilitatea unor ciocniri dintre armate, chiar pe teritoriul kurd din 2003, devine una reala.

- Poate planul lor e sa preia intreg teritoriul Kurdistanului... pana cineva poate ii va opri.

J. Spyer: E posibil. Inca nu stim. Desigur ca Iranul si factiunile lor militante vor sa ne tina in suspans pana cand ei aleg sa clarifice lucrurile. Vom vedea!

- E si Erbil, capitala Kurdistanului, in pericol?

J. Spyer: Iata ce se petrece: irakienii au impins frontul la nord-vest de Kirkuk si au ajuns undeva la mijlocul distantei dintre Kirkuk si Erbil. Tancurile lor au ajuns la Altun Kupri, oras care a cazut si el in weekend. Acum sunt la cativa kilometri la nord de Altun Kupri, punctul cel mai nordic la care au ajuns. In prezent, fortele irakiene sunt inca in provincia Kirkuk, la jumatatea distantei dintre cele doua orase. Daca vor continua sa avanseze, tinand cont ca irakenii sunt acum cam la 40 km sud-est de Erbil, nimeni nu poate spune ca nu se vor indrepta spre Erbil, insa acum nu putem face predictii. As crede totusi ca, din punct de vedere al guvernului irakian, date fiind relatiile foarte bune cu SUA din ultimele zile, ar fi o greseala ca ei sa avanseze spre Erbil, fiindca americanii nu-si doresc sa vada Kurdistanul distrus. Probabil ca nu e cazul, insa nu eliminam posibilitatea, dar, dupa cum spuneam, sunt la 40 de km de capitala.

- Ce ar putea face SUA si Occidentul pentru a veni in ajutorul kurzilor?

J. Spyer: S-ar putea face multe, dar se pare ca SUA nu e dispusa momentan sa sustina kurzii irakieni. Cred ca au fost si ei iritati de initiativa kurzilor cu referendumul. Dupa cum stau lucrurile in acest moment, americanii par sa sustina ferm guvernul din Bagdad, chiar secretarul de stat Tillerson se afla in Riad cu premierul Irakului, al-Abadi, la o intalnire inaugurala numita Consiliul de Cooperare Irakian-Saudit. Perceptia mea e ca americanii cauta un altfel de aliat, nu in zona Kurdistanului, ci, mai degraba, pentru a restrange influenta Iranului asupra Irakului, incercand sa aduca Irakul in relatie cu sauditii. Nu cred ca va functiona, dar, din nefericire, ideea ca americanii sa-i sustina pe kurzi nu pare sa fie in agenda lor.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 203 - 4 noiembrie 2017, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.