Reportaj CNB - Referendumul de independenta din Kurdistan

Adaugat la :  5.10.2017
Vizualizari :  1
+ Add To

Kurzii, cel mai mare grup etnic fara tara din lume, au facut pasi spre obtinerea statalitatii. Astfel, 92% dintre kurzi au votat pentru independenta. Dilema e legata de ce anume se va intampla dupa referendum si de modul cum administratia Trump va reactiona la acest vot.

Multi au venit cu familia, imbracati in portul lor traditional. Acesti kurzi isi exercita pentru prima data dreptul lor la independenta. Pentru unii, acesta e inca un mare pas dintr-o calatorie lunga spre un Kurdistan liber si independent.

Desi Soma, de 14 ani, nu a putut vota, ea a venit cu familia si a exprimat speranta poporului kurd: „Pentru noi, kurzii, aceasta e o zi speciala, fiindca, de acum inainte, suntem liberi. Sper ca toata lumea sa voteze pentru independenta. Pentru mine e ceva special.”

„Acesta e un popor care vede implinirea unui vis de 100 de ani.” a spus fostul ambasador, Peter Galbraith, care ii compara pe kurzii de azi cu americanii de acum peste 200 de ani. „Ei nu cer nimic altceva din partea americanilor decat ca acestia sa accepte ca si kurzii au acelasi drept pe care l-au avut americanii in 1776, doar ca plangerile lor in legatura cu Irakul sunt mult mai serioase decat cele ale americanilor fata de George al III-lea.”

SUA s-a opus referendumului.

Generalul in rezerva Jay Garner spune ca pozitia Departamentului de Stat e bazata pe politica irakiana. Irakul doreste sa mentina Kurdistanul sub influenta guvernului din Bagdad, sustinut de Iran. „Daca facem apel la kurzi sa ramana in Irak, odata ii dam pe mana iranienilor, apoi, se completeaza un arc siit, care trece prin Iran, Siria, Liban si genereaza teroare Israelului.” a spus el.

Galbraith a spus ca aceasta politica pune SUA de partea gresita: „Se insista pe unitatea Irakului sub guvernul din Bagdad, care e aliatul cel mai apropiat al Iranului si care a creat o factiune militanta, comandata de generalul Qasem Soleimani, seful Garzii Revolutionare Iraniene si care e la granitele Kurdistanului. In loc sa-i sustina pe kurzi, administratia Trump tine cu Iran si cu generalul Qasem Soleimani.”

In opinia lui Galbraith, kurzii ar putea opri extinderea Iranului si sa reprezinte un loc sigur pentru crestini: „Locul unde crestinii din Irak si din Orientul Mijlociu au fost protejati este Kurdistanul”.

Marea intrebare e legata de ce va urma dupa acest referendum reusit. Multi oameni asteapta reactiile a doua natiuni. Mai intai, asa cum am auzit, Iranul face manevre pentru a incerca sa umple vidul creat in Kurdistan, si asta nu ar fi bine pentru kurzii si crestinii din zona. Daca administratia Trump ar sustine cu tarie un Kurdistan liber si independent, kurzii si-ar putea obtine independenta.

Trebuie sa ne reamintim ca, dupa al Doilea Razboi Mondial, natiunile le-au promis ca ar putea avea un stat independent, dar acest lucru nu s-a concretizat pana acum.

De asemenea, sa ne amintim ca, dupa ce SI a invadat zona in 2014, kurzii au fost cei care au preluat mii de refugiati, chiar daca si ei erau sub asediu.

Legatura dintre kurzi si Israel e o relatie unica. Premierul Netanyahu e primul lider din lumea libera care si-a afirmat sustinerea in favoarea independentei kurde. SUA, Iran, Turcia, guvernul din Bagdad s-au opus cu totii, dar Israelul i-a sustinut pe kurzi. Atunci cand evreii din Kurdistan erau persecutati, kurzii au ajutat mii dintre ei sa se reintoarca in Israel. Acum, in Israel, exista mii de evrei de origine kurda.

Au existat si relatari despre relatiile serviciului secret israelian de aici si despre sustinerea din partea lor.

Pentru crestini, situatia a fost si e una disperata. Acum trei ani, fugeau sa-si scape viata. In prezent, multi dintre ei sunt stramutati.

Ieri seara ne aflam intr-o biserica unde erau adunati sute de crestini.

Rugaciunea e, cu siguranta, printre cele mai importante lucruri pe care le putem face privind situatia de aici, nu doar pentru fratii si surorile noastre, desi, sigur, trebuie sa ne rugam pentru protectia lor, si sa poata avea o noua viata, fie aici in satele lor, precum Bakhdida si Qaraqosh sau alte locuri, dar putem si actiona spre binele lor.

Rugati-va si pentru situatia geopolitica din regiune.

Vorbeam zilele astea cu un pastor norvegian, care cita din Faptele Apostolilor 17, ca Domnul traseaza uneori granite pentru ca oamenii sa-L caute.

E important sa ne rugam nu doar pentru cei care raspandesc Evanghelia aici, pentru preoti si alti lucratori, dar si pentru situatia geopolitica, ca Dumnezeu sa-Si implineasca planurile in tara.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 199 - 7 octombrie 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adauga comentariul tau!