Donează     Rugăciune       TV LIVE                          

Trupe turce si irakiene la granita cu Kurdistan

Acordul nuclear cu Iranul e doar una din primejdiile din zona. Prezenta Iranului creste si in Irak si de-a lungul granitei cu guvernul regional kurd, putand fi urmatorul conflict din Orientul Mijlociu.

Dupa ce, luna trecuta, poporul kurd a votat pentru independenta, trupele turce si irakiene au desfasurat exercitii militare comune la granita kurzilor, menite sa ameninte guvernul regional kurd.

Presedintele turc, Recep Erdogan, a spus clar: „Guvernul regional kurd s-a aruncat singur in mijlocul focului prin incercarea nesabuita de a obtine independenta. Eu nu accept independenta nimanui.”

Ingrijorarea kurzilor nu e legata doar de turci. Dupa referendum, kurzii sunt ingrijorati de prezenta militantilor siiti la granitele lor, fortele populare pentru mobilizare, si de influenta tot mai mare a Iranului.

CBN a avut ocazia rara sa vada aceste grupuri de militanti pe linia frontului intre Kurdistan si Irak.

Ajungem la un punct de verificare irakian si aceasta pregateste scena unui posibil conflict. Cu un kilometru in urma, am strabatut un punct de verificare al kurzilor. Principal e ca, la verificari, ne vom intalni cu PMF, acesti militanti siiti, si aceasta combinatie ar putea genera un nou conflict in viitor.

Se vede influenta tot mai mare a Iranului in zona, prin steaguri siite, arborate la punctele de trecere. Pe strada principala din satul crestin Bartella e acest poster cu imaginea ayatollahului Khamenei si sediul unui lider al militantilor.

„Faptul ca militantii lor par sa fie prezenti in Bartella nu e un semn bun,

din toate punctele de vedere.” a spus analistul din Orientul Mijlociu,

Jonathan Spyer. El atrage atentia ca prezenta militantilor siiti nu e de bun augur pentru regiune:

„Sa fim constienti ca Hashd al Shaabi, militantii siiti ai Iranului in Irak, sunt o manifestare a politicilor islamului, la fel de periculoasa ca cea care a dus la aceste ruine.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 201 - 21 octombrie 2017, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Doneaza - sustine Alfa Omega TV