Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

O privire asupra Israelului de acum 50 de ani, în ajunul Războiului de 6 Zile

Cu mult înainte de a se discuta despre orice plan de pace israeliano-arab, acum 50 de ani, în primăvara anului 1967, a fost un timp de tensiuni insuportabile pentru liderii israelieni. Amenințările cu invadarea veneau din toate direcțiile, iar aliații occidentali i-au întors spatele statului Israel. Egiptul și-a închis strâmtorile spre Marea Roșie, în timp ce Siria a bombardat satele din Galileea. În cel mai întunecat ceas al Israelului, însă, a apărut o voce a păcii, pentru a descrie miracolul ce urma să vină.

La sfârșitul lui mai 1967, zarul era aruncat. Curând, Israelul avea să aibă război la toate granițele sale. Premierul Levi Eșkol a încercat să liniștească țara, dar era bolnav și vocea îi tremura în timp ce transmitea mesajul. Generalul Chaim Herzog a pășit pentru a umple golul resimțit.

Comentariile erau transmise la radio în ebraică și în engleză. "S-a deschis o nouă pagină în istoria bătăliilor și a curajului poporului nostru. Adânc în inimile fiecăruia dintre noi, în aceste momente, când ne gândim la cei angajați în această bătălie, există, fie că suntem credincioși sau nu, o rugăciune: ‘Iată că nu doarme și nici nu dormitează Cel ce păzește pe Israel.’"

În timpul Războiului de Șase Zile, Chaim Herzog nu doar că a liniștit națiunea, dar a ajuns și primul conducător militar al Israelului, peste Iudeea și Samaria, după mai bine de 2 000 de ani. El a fost și o puternică prezență ca ambasador al ONU și, mai târziu, ca președinte al Israelului. Chaim Herzog a murit în 1997, dar moștenirea sa continuă să existe. Fiul său, Isaac, e liderul partidului în opoziție, Uniunea Sionistă. Avea doar șapte ani când a izbucnit războiul, dar încă își amintește teama care domina atunci.

Știm că a existat o perioadă de așteptare de trei săptămâni înainte de război, când națiunea se simțea ca la Auschwitz. Se credea că Israelul va trece printr-un nou Holocaust. "Cine pleacă ultimul, să stingă lumina și să fugă din țară." Aceasta era starea de spirit.

Fratele mai mare al lui Isaac, Michael, avea 15 ani atunci. El spune că, fără îndoială, israelienii erau îngrijorați de soarta națiunii.

Încă ne amintim, ca și mulți alți israelieni, cum săpam tranșee în spatele casei pentru că ne așteptam să fim bombardați, și chiar am fost bombardați. Tel Avivul a fost bombardat de iordanieni în Războiul de Șase Zile.

Tinerii care au abandonat cafenelele și discotecile din strada Dizengoff, tinerii fermieri, studenții de la Yeshiva, membrii mișcării tineretului, cei din localitățile de imigranți, toți sunt, în acest moment, umăr la umăr, luptând în aer, la sol și pe mare, pentru simplul drept de a trăi.

Azi auzim foarte des termenul "știri false". În anul 1967, au circulat nenumărate știri false în Egipt și în Siria, iar tatăl vostru încerca să contracareze asta înaintea unor oameni care nu prea aveau habar ce se întâmpla.

Ascultam ceva ce se numea "Voice of Cairo". Ei vorbeau în ebraică și spuneau cele mai rele lucruri despre noi, că ne vor arunca în mare... Spuneau lucruri îngrozitoare și a fost o stare de apăsare, însă tatăl meu a oferit o analiză la nivel profesionist. Înainte de toate, el știa care era situația reală.

Difuzăm din Ierusalim, în sunet de bombardamente grele. O ciudată formă de tăcere și anticipare a apărut pe linia frontului, o liniște care ar putea prezice vești dintre cele mai bune."

El difuza mesaje de trei ori pe zi. Difuza și în engleză, ca să poată fi preluat de BBC și alții. De trei ori pe zi, mergeai pe străzile din Tel Aviv și îi puteai auzi vocea prin oraș. Oamenii se opreau și îl ascultau. Era nemaipomenit. Și eu i-am auzit vocea din tranșee.

Mama a adus un mic radio și l-am auzi pe tata în tranșee. El ne liniștea pe toți. Soldații de pe linia frontului ascultau cuvintele lui și mulți mi-au spus că le ridica moralul înainte să meargă la luptă.

La doar o zi de la începerea războiului, aviația militară a Israelului distrusese întreaga capacitate a Egiptului, a Siriei și a Iordaniei de a ataca în aer. La sol, armata israeliană a pătruns adânc în Peninsula Sinai și a avansat în Cisiordania, spre Iordania.

În a treia zi, Chaim Herzog putea deja vesti națiunii incredibilul. După două milenii, Ierusalimul se afla din nou în mâinile evreilor. "Miracolul din generația noastră continuă, la fel ca și geniala campanie, într-un mod nemaiîntâlnit în istoria Israelului, și, poate, în istoria națiunilor. Ceea ce s-a obținut azi e ceva pentru care s-au rugat milioane de evrei de-a lungul generațiilor.”

Trăim într-o eră diferită de 1967, dar, în mintea mea, impactul mesajelor tatălui meu, care au ridicat moralul națiunii, îmi amintește de impactul avut de Biserică în a ridica moralul britanicilor în al Doilea Război Mondial, care a fost unul semnificativ.

"Așa cum se spune, Ierusalimul e un cadou al întregii țări a Israelului. Pe altarul din Muntele Templului și Muntele Moria, astăzi, oamenii au oferit sacrificii neprețuite, care au făcut deplin numărul sacrificiilor din generațiile trecute. Victoria noastră n-a fost obținută cu ușurință, și, din acest moment, ar fi bine să ne amintim de cei care și-au dat viața pentru gloria Celui Preaînalt și pentru națiune."

Astăzi, cei doi Herzog sunt susținători ai soluției celor două state, pentru israelieni și palestinieni, în ciuda neîncrederii crescânde a israelienilor cu privire la procesul de pace. Speranța lor e că 2017 va fi un an al reușitei.

Există o oportunitate măreață în regiune. Trebuie doar să o apucăm. Cu susținerea SUA și a Casei Albe, sperăm să vedem o mare schimbare în regiune, aceea ca Israelul să fie recunoscut de toți vecinii săi. Trebuie doar să ne așezăm la masa negocierilor și să trecem de acest moment dificil al încercării de a face pace.

Datorăm asta victimelor căzute la datorie, celor care au fost atât de curajoși în acele bătălii dificile. Dorim ca evreii să locuiască în pace și tărie în regiune, în timp ce sărbătorim acea mare victorie.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 179 - 20 mai 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Proiectul Creștinul și societatea

Rolul nostru ca și creștini în societate este de a fi sare și lumină în toate domeniile de activitate, prin integritate, competență și compasiune pentru cei din jur și prin manifestarea puterii lui Dumnezeu. Prin proiectul Creștinul și societatea, promovăm aplicarea principiilor creștine în toate domeniile vieții: profesia, Biserica, dimensiunea socială, educația, tehnologia, banii, statul și relațiile cu cei din jur. Fii și tu parte! Urmărește reportajul!