Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Realizarea celei mai reușite fotografii din Războiul israeliano-arab de Șase Zile

Probabil cea mai durabilă fotografie din Războiul de Șase Zile din 1967 e o poză cu trei parașutiști la Zidul Plângerii. Fotograful David Rubinger, ce a trecut din viață în luna martie, a făcut acea fotografie și a surprins multe alte momente din istoria Israelului. Cu câțiva ani înainte, Rubinger mi-a spus povestea din spatele acelei fotografii istorice.

Mai bine de șapte decenii, David Rubinger a documentat istoria modernă a Israelului. De la votul ONU din 1947 pentru împărțirea Palestinei, care a pregătit calea înființării statului evreu, până la mulți din liderii săi, precum David Ben-Gurion și Golda Meir, Rubinger era mereu acolo, cu aparatul în mână.

În retrospectivă, socotesc că am fost foarte privilegiat, fiindcă s-a întâmplat să am o profesie care să coincidă cu formarea statului. Am avut o șansă pe care foarte puțini fotografi au avut-o, aceea de a cuprinde o poveste întreagă, de la A la Z.

Cea mai cunoscută fotografie a sa a apărut în 1967, în timpul bătăliei pentru Ierusalim. Spuneți-ne despre poza care a devenit un simbol în istoria Israelului.

În noaptea dinainte eram în Sinai, cu brigada care a pătruns spre Rafiah, când am auzit la radio despre Ierusalim. Un elicopter a venit pentru a-i lua pe răniți. Nu m-a întrebat nimeni nimic, nu-mi trebuia niciun bilet, așa că m-am strecurat înăuntru.

În toiul Războiului de Șase Zile, Rubinger a zburat din Sinai la Beer Șeva. Apoi a condus până la Ierusalim. S-a oprit puțin să-și viziteze familia, după care s-a dus direct la Zidul Plângerii. Rubinger a sosit aici la doar câteva minute după ce parașutiștii au capturat orașul.

Zona era aglomerată. În 1967, distanța de la Zidul Plângerii până la casele din apropiere era de doar câțiva pași. Așadar, pentru a obține o perspectivă mai bună, Rubinger s-a pus la pământ și a început să fotografieze.

Stăteam la pământ și fotografiam, iar acești trei soldați au trecut pe lângă mine. Am făcut trei cadre, aproape identice. Fotografia lui Rubinger a surprins nu doar eroismul parașutiștilor, ci și împlinirea unui vis de 2 000 de ani al poporului evreu de a se reîntoarce în Ierusalim.

Rubinger nici măcar nu se gândea atunci că aceea va fi fotografia sa cea mai reușită. Lui îi plăcea această fotografie, în care rabinul Goren era dus în cârcă de parașutiști. Chiar și așa, el a ales să dea guvernului negativul fotografiilor cu parașutiștii, în locul celeilalte.

Apoi, deși era anul 1967, fotografia s-a răspândit rapid. Guvernul a început să o tipărească și să o vândă cu două lire, echivalentul a doi lei astăzi. Toți puteau s-o cumpere, și toți au cumpărat-o. AP a pus-o pe coperta cărții pe care au publicat-o. Am fost tare supărat.

Rubinger s-a răzgândit abia după ani de zile - Acum sunt mulțumitor pentru toți acei "hoți", fiindcă acea singură fotografie mi-a făcut întreaga carieră.

Acea zi, la Zidul Plângerii, i-a schimbat și viața, aducând o stare foarte emoțională.

Plânsul a fost rezultatul celor trei săptămâni dinaintea acelui moment. Nu trebuie să uităm că Israelul era într-o stare pre-apocaliptică. Toată lumea se gândea că, cine știe, poate vom câștiga, dar cu prețul a mii de vieți.

În schimb, Rubinger spunea că Războiul de Șase Zile a fost ca o înviere din morți.

Când ești aproape să mori, sau te gândești că șansele tale de supraviețuire sunt infime, și, dintr-o dată, nu doar că rămâi în viață, dar Israelul ajunge de cinci ori mai mare, ai învins toate armatele arabe, ești regele lumii și întreaga lume te admiră, izbucnești în plâns.

Rubinger a murit cu doar câteva luni înainte ca fotografia sa să împlinească 50 de ani. Deși deseori nu a fost de acord cu politica Israelului după Războiul de Șase Zile, Rubinger a avut un sentiment special față de țara al cărei parcurs l-a urmărit cu aparatul de fotografiat.

Cred că a fost ceva fără precedent în istorie, ce au făcut oamenii în 60 de ani, ce a făcut țara în 60 de ani. De la 600 000 de oameni în 1948, am ajuns la șapte milioane, având progrese în toate domeniile. Cu toată critica mea, cu toată presimțirea rea pentru ce se petrece acum, când privesc istoria, cred că au fost foarte puține evenimente ce se pot compara cu acesta.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 179 - 20 mai 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Proiectul Creștinul și societatea

Rolul nostru ca și creștini în societate este de a fi sare și lumină în toate domeniile de activitate, prin integritate, competență și compasiune pentru cei din jur și prin manifestarea puterii lui Dumnezeu. Prin proiectul Creștinul și societatea, promovăm aplicarea principiilor creștine în toate domeniile vieții: profesia, Biserica, dimensiunea socială, educația, tehnologia, banii, statul și relațiile cu cei din jur. Fii și tu parte! Urmărește reportajul!