Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Arheologie - Posibila descoperire a Betsaidei din Biblie?

Un arheolog israelian ne spune ca o baie antica romana ar putea duce la descoperirea Betsaidei, acolo unde se crede ca Isus a hranit multimile.

Arheologii lucreaza in Israel indepartand strat dupa strat pentru a dezvalui tainele trecutului. Asta s-a intamplat in acest loc, ce se crede ca e Betsaida din Biblie.

Ne aflam pe malul nordic al lacului Kinneret, sau Marea Galileii. In araba, locul se numeste el-Araj, iar in evreieste Bet Habek, si era cunoscut inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea ca fiind un loc antic si unul din cele trei locuri candidate in incercarea de a identifica Betsaida.

De multi ani, arheologii incearca sa gaseasca Betsaida din Biblie, casa lui Petru, Andrei si Filip. Pana acum s-au gasit cateva locuri posibile, dar, in mod ironic, aceasta baie romana ar putea contine solutia.

Baia publica romana de aici e ceva care ne da indicia cum ca ne-am afla intr-un oras. Desi nu am sapat prea mult, indata ne-a venit ideea ca s-ar putea sa fi descoperit orasul lui Iulius.

Arheologul de la Kinneret College, dr. Mordechai Aviam, conduce operatiunile de sapare de aici. Ce este orasul lui Iulius ?

Doar vorbim de Betsaida. Iosephus Flavius, istoricul evreu din secolul I, ne spune ca imparatul Filip, fiul lui Irod cel Mare, ce domnea de aici pana la Golan, spre Damasc, in toata aceasta zona, a decis sa extinda satul Betsaida, ca sa devina un polis cu numele Iulius.

Expertii cred ca, undeva langa satul pescaresc Betsaida, Isus a hranit oamenii cu cinci paini si doi pesti.

Aviam spune ca e clar ca la fata locului exista un strat arheologic din vremea romanilor. Potrivit lui Aviam, ramasitele unei aparente biserici bizantine sunt de asemenea semnificative.

Am gasit si doua monede, una e de argint de pe vremea lui Nero, intre anii 65-66, din secolul I. A existat un document al unui pelerin crestin, vizitator de la sfarsitul secolului al VII-lea d.Hr., care spunea ca, dupa ce a parasit Capernaum, a ajuns la Betsaida, si acolo a gasit biserica pentru apostolii Petru si Andrei. Asadar, pentru crestinii din secolele VI-VIII, locul inca se numea Betsaida. Dar daca noi reusim sa dovedim stiintific ca acesta e locul lui Iulius, adica Betsaida, credem ca acest loc ar putea sa-i intereseze pe cei care-si doresc sa fie aproape de locul unde au trait apostolii.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 193 - 26 august 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Proiecte de Înțelegere a Vremurilor

Prin Înțelegerea vremurilor, provocăm creștinii să înțeleagă, să se roage și să interpreteze din punct de vedere biblic semnificațiile știrilor zilnice. Prin producerea și difuzarea pe TV, site, Youtube și Facebook a documentare de actualitate și a știrilor Mapamond Creștin și Jerusalem Dateline, oferim perspective creștine și informații noi despre evenimente actuale, fiind o sursă credibilă de informare creștină. Fii și tu parte! Urmărește reportajul!