Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Congresul sionist din Basel din 1897 - esential in formarea statului Israel

Dumnezeu spune ca ne va duce intr-un loc pe care l-a randuit, pe care l-a marcat. Vrea sa ne spuna ca Si-a pus piciorul intr-un loc, in Ierusalim, la Muntele Templului. In timp ce Israelul se apropie de aniversarea a 70 de ani de la formarea sa ca stat, un eveniment cheie in Elvetia, ce a avut loc in urma cu peste 100 de ani, avea sa fie indispensabil pentru formarea statului Israel.

In 1897, liderii evrei din toata lumea s-au adunat in Basel, Elvetia, pentru a discuta ideea unui stat evreiesc. Au incercat sa combine concretul cu idealul. Idealul era infiintarea unui stat evreiesc, dar deja se facusera pasi concreti in aceasta directie.

Istoricul Michael Widlanski spune ca pionierii evrei erau deja in tara, incercand sa cultive pamantul sterp.

Theodore Herzl spunea ca aveau nevoie de un stat si a prezis ca, in 50 de ani de la momentul din 1897, va fi un stat evreiesc. Si chiar asa a fost. Herzl, un jurnalist vienez, credea initial ca poporul evreu trebuia sa fie asimilat in lumea crestina pentru a fi acceptat. Aceasta perceptie i s-a schimbat dupa ce a fost martor la cateva scene violente de antisemitism din Franta. Herzl a scris mai apoi despre ideea unui stat evreiesc.

Pe 29 august 1897, a organizat Primul Congres Sionist, declarand ca se pune piatra de temelie a casei ce va adaposti poporul evreu. Congresul a dorit sa lanseze o idee, un program, Programul Basel, un program mai degraba cu capul in nori, dar cu picioarele pe pamant. Conform parerii acestuia, scopul initial era organizarea unor grupuri de evrei in toata lumea.

Theodore dorea sa-i aduca impreuna si sa-i puna de acord, sa organizeze finantarea, transportul si tot ce era necesar, pentru a aduce oamenii din foarte multe natiuni si de limbi diferite in aceasta tara departata, care era in marea parte un desert. Iata ca au reusit.

El a vorbit despre Sion, aratand importanta pe care Dumnezeu insusi o da acestui loc. Cuvantul vine de la evreiescul tzion, adica locul pe care l-a marcat Dumnezeu, pe care l-a insemnat. Dumnezeu spune ca ne va duce intr-un loc pe care l-a randuit, pe care l-a marcat, pe care l-a ales. Acesta e Sionul, locul lui Dumnezeu pe pamant, unde alege sa fie recunoscut. El e omniprezent, dar vrea sa stim ca acolo Si-a pus piciorul, in Ierusalim, la Muntele Templului.

In doar 50 de ani, in ciuda persecutiei din Rusia, a doua razboaie mondiale si a Holocaustului, Israelul a renascut.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 194 - 2 septembrie 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Proiecte de Înțelegere a Vremurilor

Prin Înțelegerea vremurilor, provocăm creștinii să înțeleagă, să se roage și să interpreteze din punct de vedere biblic semnificațiile știrilor zilnice. Prin producerea și difuzarea pe TV, site, Youtube și Facebook a documentare de actualitate și a știrilor Mapamond Creștin și Jerusalem Dateline, oferim perspective creștine și informații noi despre evenimente actuale, fiind o sursă credibilă de informare creștină. Fii și tu parte! Urmărește reportajul!