Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Interviu Cresterea antisemitismului in bisericile crestine din SUA

Tuvia Tenenbom si sotia sa, Miriam, sunt scriitori cunoscuti, care se documenteaza direct de la oamenii de pe strada. Am vorbit cu ei despre noua lor carte, The Lies They Tell, aparuta dupa o calatorie in jurul Americii. Iata cateva idei.

Ce ne spuneti despre noua voastra carte, The Lies They Tell? Este despre SUA. Cum ati scris aceasta carte?

Am mers cu sotia mea, Izzy Tenenbom, si am calatorit cu masina in jurul Statelor Unite. Am parcurs 28 de state si Washington D.C. Ideea a fost sa aflam cine sunt americanii, ce e America, care e starea de spirit a acestei tari.

Pentru mine a fost interesant in mod special, fiindca locuiesc in SUA de peste 30 de ani... Am realizat cat rasism exista in tara. Trecand prin cartiere, prin ghetourile de negri... Eu, personal, nu m-am asteptat la ce am am vazut acolo. Am mai fost cu sotia mea in taberele de refugiati din Iordania, locuri din care am plecat plangand, dar acele locuri sunt un paradis in comparatie cu ceea ce exista in ghetourile de culoare.

Nimeni, nici oamenii care locuiesc acolo, cand pleaca de acasa, nu stiu daca se mai intorc. Rata impuscaturilor e de necrezut. Politia sta la marginea cartierului si spune: Domnule, nu intra aici. Nu te apropia de locul asta ! Nimanui nu-i pasa de oamenii care mor acolo, nici celor de dreapta, nici celor de stanga, nici celor de la Black Lives Matter.

Am fost uimiti sa vedem ca rezervatiile de indieni au bani, au cazinouri, primesc subventii de la stat. Cand mergi prin aceste rezervatii poti vedea tineri, oameni ce stau cu sticlele de alcool...

Apoi, din pacate, e situatia bisericilor. America a fost remarcata in istoria recenta ca fiind singurul sustinator al Israelului in forumurile internationale. Ai crede ca acest lucru se datoreaza poporului american, si in parte e adevarat, dar generatiile s-au schimbat. Exista o diferenta intre generatia veche si cea noua.

Cum privesc acestia Israelul?

Prin prisma teologiei inlocuirii, care a inrautatit relatiile iudeo-crestine, cauzand multe morti in comunitatile iudaice. Tinerii spun: Domnul nu-i mai iubeste pe evrei, noi suntem acum cei alesi. Pe de alta parte, din punct de vedere international, cand i-am intrebat daca tin cu Israelul sau Palestina, mi-au spus ca sunt pro-Palestina, pentru eliberarea Palestinei. Cand ii intrebam unde e Palestina, nu stiau sa raspunda.

Miriam, pe tine ce te-a impresionat cel mai mult?

Intai, America e o tara minunata, frumoasa, dar, pe de alta parte, chiar daca mergi in Montana sau Dakota de Sud, oamenii au cate o parere despre Israel si Palestina. Credeam ca nimanui nu-i pasa, dar nu este asa. Oamenii au o parere, iar asta m-a luat prin surprindere.

Cum v-ati prezentat oamenilor pe care i-ati chestionat?

Le-am spus doar ca suntem jurnalisti si ca scriem o carte despre SUA, ca dorim sa aflam cine sunt americanii si sa ne spuna ce cred, care e parerea lor despre diverse subiecte, despre schimbarile climatice, despre Israel sau despre credinta.

Ce puteti spune despre antisemitism in general? Pare sa fie in crestere?

Desigur, si acest lucru e vizibil. Se tot spune ca evreii sunt bogati, ca evreii sunt nazisti, ca evreii abuzeaza alti oameni, ca evreii profita, dar nu stiam de amploarea fenomenului. Vorbind cu studenti evrei din universitati de top, precum Universitatea Berkeley din California, ei ne-au spus ca cei care iubesc Israelul isi tin gura. Daca spun ceva, vor fi marginalizati, boicotati, dati afara.

Foarte interesant! Va multumim pentru prezenta voastra la Jerusalem Dateline.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 195 - 2 septembrie 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Proiecte de evanghelizare

Mulți nu ar intra într-o biserică, însă, prin media, noi intrăm în casele lor, în biroul și palma lor, prin canalul Alfa Omega TV, 40 de TV comerciale partenere, media digitală și proiecte speciale de știință-creaționism și apologetică. Dorința noastră este ca prin toate proiectele și canalele media, milioane de români să audă mesajul Evangheliei. Fii și tu alături de noi, partener Alfa Omega TV! Urmărește reportajul!