Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Muntele Templului - Ar trebui ca evreilor si crestinilor sa li se permita sa se roage acolo?

Credeti ca evreilor, crestinilor si altor non-musulmani ar trebui sa li se permita sa se roage la Muntele Templului ? Palestinienii, iordanienii si multi musulmani zic un nu rasunator. Inalta Curte din Israel garanteaza accesul liber la Muntele Templului din Ierusalim, inclusiv libertatea de inchinare, dar politia nu a permis acest lucru de teama revoltelor palestiniene. Totusi, tot mai multi israelieni solicita acest drept. Doi membri ai Knessetului au mers la Muntele Templului dupa ce guvernul a ridicat interdictia accesului legislatorilor acolo.

Musulmanii ii spun Haram al-Sharif, sau sanctuarul nobil. Al-Aqsa, care cuprinde moscheea si zona din jur e cel de-al treilea loc sfant in islam. Musulmanii pretind ca doar ei au voie sa se roage acolo. Musulmanii trebuie sa se roage, dar altii, crestini, evrei, pot doar sa viziteze, nu pot sa faca rugaciuni inauntru.

Pentru evrei, Muntele Templului e cel mai sacru loc de pe pamant. Doua temple evreiesti au fost aici in vremurile biblice. Isus a vizitat, a predicat si S-a inchinat in al Doilea Templu inainte ca acesta sa fi fost distrus, dar musulmanii spun ca acesta n-a existat niciodata.

Arheologia sustine afirmatiile Bibliei, care spune ca acesta e cel mai sfant loc, e centrul lumii, de la inceputul existentei poporului Israel, poate chiar de la inceputul lumii. Rabinii spun ca, ani la rand, evreilor le era interzis si sa puna piciorul acolo, nici vorba sa se roage la Muntele Templului, fiindca locul ar fi fost prea sfant. Acum evreii religiosi si seculari deopotriva doresc sa li se asigure dreptul la acest loc sacru.

Linda Olmer e director adjunct al Temple Mount Heritage Foundation: Noi dorim ca oricine sa fie liber sa se roage la Muntele Templului. Isaia spune ca va fi un loc pentru toate natiunile.

Pentru prima data in ultimii doi ani, guvernul israelian a permis accesul a doi membri ai Knessetului la Muntele Templului. Unul din ei a fost Yehuda Glick, care a supravietuit unei tentative de asasinare, din cauza activismului sau pentru Muntele Templului.

Stangistii israelieni au protestat la vizita sa, temandu-se de posibile violente din partea arabilor: Aceste provocari din partea membrilor Knessetului prin vizita lor la Muntele Templului nu sunt doar periculoase, ci violeaza aspecte ale traditiei iudaice privind suveranitatea si incluziunea.

Glick refuza insa ideea ca vizita sa la locul sfant evreiesc ar provoca violente: Facem un apel la cooperare tuturor celor ce doresc pace in acest loc si va rugam sa nu mai spuneti ca noi provocam lucruri. Teroarea exista din cauza teroristilor si a incitarilor lor. Nu vom permite accesul niciunui terorist aici.

De la Razboiul de Sase Zile din 1967, Iordania a detinut controlul religios asupra Muntelui Templului. Israelul se ocupa de securitatea locului si doar musulmanii se pot ruga acolo. Oficialii israelieni sunt stricti legat de accesul evreilor acolo ca musulmanii sa nu devina violenti.

Yossi Kuperwasser e fostul director general al Strategic Affairs Ministry: Credem ca prin dedicarea noastra pentru aceasta scoala, contribuim la mentinerea pacii si sigurantei din Ierusalim.

Olmer spune insa ca e vorba de drepturile omului. Ea spune ca este loc pentru toata lumea acolo: Singurul loc din Israel unde exista o violare evidenta a drepturilor omului, asa cum le cunoastem in tarile democratice libere, e pe Muntele Templului, impotriva evreilor. Cred ca atunci cand Mesia va veni, El va rezolva toate problemele, dar pana atunci, cred ca la Muntele Templului este loc pentru oameni din toate natiunile.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 194 - 2 septembrie 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Proiecte de evanghelizare

Mulți nu ar intra într-o biserică, însă, prin media, noi intrăm în casele lor, în biroul și palma lor, prin canalul Alfa Omega TV, 40 de TV comerciale partenere, media digitală și proiecte speciale de știință-creaționism și apologetică. Dorința noastră este ca prin toate proiectele și canalele media, milioane de români să audă mesajul Evangheliei. Fii și tu alături de noi, partener Alfa Omega TV! Urmărește reportajul!