Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Ierusalimul celebreaza 100 de ani de la capturarea orasului de catre britanici

In Orientul Mijlociu inca rasuna anuntul facut de presedintele SUA, Donald Trump, prin care recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului. Decizia lui Trump a sosit dupa aproape 100 de ani de la un alt moment crucial din istoria Ierusalimului, cand britanicii, sub generalul Edmund Allenby au capturat orasul, punand capat domniei de secole a musulmanilor turci.

Israelieni si turisti s-au adunat pentru a vedea o reconstituire a momentului cand Allenby primeste cheile orasului, in decembrie 1917.

Un miracol de Hanuka si un cadou de Craciun, asa e socotita de evrei si crestini cucerirea Ierusalimului de catre britanici din 1917.

100 de ani mai tarziu, Ierusalimul sarbatoreste victoria cu aceasta reconstituire scenica.

Cu doua saptamani inainte de Craciun, in prima zi de Hanuka, armata imperiala britanica a patruns in Ierusalim sub comanda generalului Edmund Allenby.

Dupa ce generalul a intrat pe poarta Jaffa in Orasul Vechi, a venit la Cetatuia lui David si a primit cheile orasului, marcand sfarsitul a 400 de ani de domnie otomana. Henry Allenby, o ruda a generalului Allenby, a citit chiar din declaratia din 1917.

Fiecare cladire sacra, monument, loc sfant, sanctuar, loc traditional al oricarei din aceste trei religii va fi pastrat si protejat.

Generalul Allenby a fost un militar de mare calibru, care a cucerit tara Israelului si a inteles rolul Ierusalimului in lume.

Cu aceasta ocazie s-a deschis si o noua expozitie la Muzeul din Turnul lui David.

Acel moment a fost unul al sperantei pentru poporul din Ierusalim, care suferea din greu de foamete si razboi si asteptau o schimbare. N-a fost vorba despre o capitulare a Ierusalimului, de aceea s-a si dat jos de pe cal, intr-o atitudine umila.

Stranepotul generalului-maior John Shea, care a acceptat capitularea, a fost si el prezent la celebrare.

Faptul ca sunt aici la sarbatorirea a o suta de ani de la intrarea generalului Allenby in Ierusalim ma face sa ma simt mandru, dar si umil in acelasi timp.

Credinta lui Allenby a fost un aspect important al victoriei. Generalul Allenby credea in Isus si stia Biblia foarte bine, stia profetiile despre Ierusalim si Domnul i-a vorbit de profetia din Isaia 31:5, „Cum isi intind pasarile aripile peste puii lor, asa va ocroti Domnul ostirilor Ierusalimul, il va ocroti si-l va izbavi, il va cruta si-l va mantui.”

A primit aceasta idee sa trimita avioane care sa arunce fluturasi de avertizare, si astfel a putut sa cucereasca orasul fara sa-l distruga, asa cum spunea profetia, si a patruns in oras fara schimb de focuri.

Bunicul lui Ken Thompson a ajutat la cucerirea orasului sub conducerea generalului Allenby.

„Pentru mine inseamna mult faptul ca generalul Allenby a fost credincios, ca stia Biblia si ca bunicul meu a fost aici. A meritat efortul, face parte din istorie.”

„Generalul Allenby a avut si un cadou pentru primarul Ierusalimului, Neir Barkat.

Acum 100 de ani, eram aici cand am primit cheia acestui oras minunat. Cred ca acum, dupa 100 de ani, e timpul s-o inapoiez. A mai ruginit intre timp. Pastrati-o bine, e singura copie. La inca 100 de ani aici, in Ierusalim ! Multumesc!

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 210 - 23 decembrie 2017, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Proiecte de evanghelizare

Mulți nu ar intra într-o biserică, însă, prin media, noi intrăm în casele lor, în biroul și palma lor, prin canalul Alfa Omega TV, 40 de TV comerciale partenere, media digitală și proiecte speciale de știință-creaționism și apologetică. Dorința noastră este ca prin toate proiectele și canalele media, milioane de români să audă mesajul Evangheliei. Fii și tu alături de noi, partener Alfa Omega TV! Urmărește reportajul!