Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Cum sarbatoresc evreii Sarbatoarea luminilor sau Hanuka

Timp de opt zile, evreii de pretutindeni sarbatoresc Hanuka, sarbatoare ce marcheaza o mare victorie de acum 2 000 de ani.

Echipa Stirilor CBN a vizitat Orasul Vechi al Ierusalimului pentru a intalni o familie si pentru a afla mai multe despre Sarbatoarea luminilor.

Mii de israelieni vin in Orasul Vechi al Ierusalimului, de Hanuka, sa celebreze si sa vada luminile.

Peste tot in lume evreii rostesc rugaciuni speciale, multumindu-I lui Dumnezeu pentru miracolele dintotdeauna si aprind o menora speciala hanukiya, timp de opt zile.

Este o sarbatoare despre spiritualitate, despre valori, despre conexiunea cu Dumnezeu. Vin multi israelieni aici. Toti sunt atrasi de lumini.

Cunoscuta si sub numele de Praznicul Innoirii Templului, Hanuka nu este mentionata in Vechiul Testament, dar apare in Noul Testament: „In Ierusalim se praznuia atunci Praznicul Innoirii Templului. Era iarna. Si Isus Se plimba prin Templu, pe sub pridvorul lui Solomon.”

Echipa Stirilor CBN s-a alaturat Rebeccai Spiro si familiei ei la celebrarea sarbatorii evreiesti.

Este o sarbatoare care celebreaza libertatea religioasa, victoria noastra impotriva opresiunii si posibilitatea de a rededica Templul.

Si parerea copiilor?

In secolul al II-lea i.Hr., evreii din Iudeea s-au rasculat impotriva cuceritorilor sirieni. Acestia incercasera sa-si impuna cultura, fortandu-i pe evrei sa manance carne de porc, interzicandu-le tinerea sabatului, citirea Torei si circumcizia.

Si mai rau, seleucizii au pangarit templul evreiesc din Ierusalim si l-au dedicat zeului Zeus.

Condusi de macabei, poporul evreu a recapturat Ierusalimul si a rededicat Templul, dar cand au vrut sa aprinda menora, mai aveau doar putin untdelemn sfant.

Sarbatorim cele opt zile cat menora a fost aprinsa, care reprezinta un miracol, ceva nenatural, precum si victoria militara.

Se mananca mancaruri prajite precum clatite din cartofi sau gogosi cu jeleu potrivit traditiei de Hanuka.

Familia si vecinii lui Spiro au traditia lor personala, aceea de a crea unitate intre israelienii seculari si cei religiosi. In fiecare an, pregatim o masa cu bauturi.

Mii de oameni vin in Vechiul Oras, de Hanuka, pentru a vedea menora si luminile, iar noi oferim bauturi calde vizitatorilor.

Spiro spune ca sarbatoarea are un mesaj specific pentru ziua de azi.

Lumea vine impotriva Israelului, lupii inconjoara oile. Asta nu e ceva nou.

Mesajul sarbatorii Hanuka spune ca, indiferent ce se intampla, candelele noastra ard cu putere.

Civilizatiile au tot venit si au plecat, dar poporul evreu este tot aici.

E o experienta impresionanta sa vedem luminile de Hanuka din Orasul Vechi din Ierusalim.

Dorim sa uram prietenilor nostri evrei din intreaga lume un Hanuka fericit !

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 210 - 23 decembrie 2017, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Proiecte de evanghelizare

Mulți nu ar intra într-o biserică, însă, prin media, noi intrăm în casele lor, în biroul și palma lor, prin canalul Alfa Omega TV, 40 de TV comerciale partenere, media digitală și proiecte speciale de știință-creaționism și apologetică. Dorința noastră este ca prin toate proiectele și canalele media, milioane de români să audă mesajul Evangheliei. Fii și tu alături de noi, partener Alfa Omega TV! Urmărește reportajul!