Donează     Rugăciune       TV LIVE                          

Misiunea Speranta in Uganda - raport de misiune 2016

De curând s-a încheiat ultima misiune pe termen scurt in Uganda, desfășurată în  Kabale și printre pigmeii Tribului Batua, care trăiesc în rubuguri, Rushaka și Kisoro. Când pășesști printre acești oameni, copii, femei și bărbați din Tribul Batua, nu poți să nu remarci colibele din frunze uscate, bețe și paie în care se adăpostesc, hainele învechite și murdare pe care le poartă sau picioarele desculțe, lăsând să se vadă pielea bătătorită și crăpată.

Misiunea Speranța se implică de mai mulți ani în proiecte de ajutorare, care să producă acestor oameni nu doar o bucurie trecătoare, ci care să ducă la îmbunătățirea condițiilor de viață pe termen lung. De aceea, unul dintre scopurile acestei misiuni a fost și vizitarea celor 10 căsuțe, construite pentru familiile Batua în intervalul 2014-2015 în Rubuguri, prilej cu care s-au plasat și tăblițele inscripționate cu numărul acestora și regiunea. Pentru că este nevoie de multe case în care acești oameni să își adăposteasca familiile, chiar în timpul acestei misiuni s-a început constructia a celei de-a 11-a case Rushaga, unde va locui o femeie împreună cu cei 5 copii ai ei.

Misiunea Speranța a tras fonduri pentru construirea bisericii din Rubuguri. Chiar cu ocazia acestei vizite, a fost aplicată și o placă pe care s-a inscripționat numele bisericii, dar și o notă de mulțumire pentru acele comunități de credincioși care au contribuit la construirea acesteia. 

În cadrul programului Feeding Hands For Uganda People (în traducere "Mâini hrănitoare pentru oamenii din Uganda") s-a organizat o masă caldă pentru Tribul Batua din Rubuguri. Pentru pregătirea mesei, s-au cumpărat două vaci, saci cu orez, cartofi, fasole, făină de porumb și legume. Pe lângă masa hrănitoare, copiii din Tribul Batua (Rubuguri) s-au bucurat și de un mic dar primit din partea Misiunii Speranța, fiecare pachețel conținând câte un hanorac cu glugă, pentru a-i proteja de ploi, dar și dulciuri, spre entuziasmul acestora.

O acțiune de ajutorare a fost organizată și în randul pigmeilor localizați in Rushaga. Acestora li s-au împarțit pachete cu alimente. Femeile au primit câte o pereche de cizme de cauciuc, iar copiilor li s-au oferit pachete cu dulciuri și încălțăminte.

Echipa misionară a ajuns și la pigmeii care locuiesc in Kisoro. La ei echipa a ajuns pe înserat, însă oamenii au așteptat cu bucurie și nerăbdare, iar așteptarea le-a fost răsplătită, când au vazut că oaspeții au venit cu ajutoare, asigurându-le hrana pentru câteva zile.

De vizita echiepi Speranța s-au bucurat și copiii de la scoala din Kabale. Aceștia au primit rechizite, dulciuri și tricouri, iar la rândul lor, copiii au pregătit un program special. Educația acestor copii și sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima lor sunt măsuri esențiale pentru dezvoltarea lor. O șansă în plus pentru a avea un viitor diferit în contextul social în care trăiesc.

Ultima zi petrecută în Uganda a fost dedicată lucrării din Kabale, unde a fost organizat un program de evanghelizare la Biserica Lift Up Jesus, la care au participat persoane cu dizabilități, săraci, bătrâni și copii. După evanghelizare, tuturor celor care au participat li s-a oferit o masă caldă, în cadrul programului Feeding Hands For Uganda People.

Primul pas a fost făcut prin decizia Misiunii Speranța de a-l susține pe Daniel Mureșan ca misionar în Uganda, începând cu luna decembrie 2015. Al doilea pas făcut în acest sens a fost cupărarea unui teren în Rubuguri, unde urmează să fie construită o bază de misiune având în vedere construcția unei școli pentru 400 de copii, a unei clinici medicale, a unui orfeliant pentru 100 de copii, precum și o casă de locuit pentru misionarul delegat să urmărească stadiul proiectelor existente precum și a celor care urmează să fie implementate.

Pantofii aceștia sunt plătiți sau cumpărați de biserica română din Chiciner, biserica penticostală. Domnul să vă binecuvinteze și vreau să vă spun că pentru copiii de acolo din Tribul Batua va fi o mare bucurie, veti vedea când îi vom încălța și când îi vom duce.

De aceea Misiunea Speranța mulțumește tuturor care au ales să facă o donație pentru Africa, contribuind astfel la continuarea și dezvoltarea proiectelor.

La finalul lunii februarie, a doua echipă a plecat în Uganda, alăturându-se celor ce se aflau deja acolo. În primele două zile, echipa rămasă în Kabale unde a făcut cumpărături pentru pachetele copiilor la școala din Kabale si pentru a organiza programul Feeding Hands For Uganda People, program prin care se oferă o masă caldă celor cu dizabilități, copiilor și săracilor. Au fost cumpărate alimente, biscuiți, sucuri, 500 de caitete și pixuri pentru copiii de la școală. Pe lângă acestea, cei 14 membrii ai echipei care au venit din Canada si America au cumpărat de acolo dulciuri special pentru copii, astfel că au fost 14 bagaje a câte 23 de kilograme numai cu dulciuri pentru copiii din Kabale, Rubuguri, Rushaga și Kisoko.

După pregătirea pachetelor, echipa a plecat să viziteze școala din Kabale, știind că gestul lor va fi răsplătit cu zâmbete și chihote de bucurie. Doar o parte a școlii se bucură de o construcție nouă, astfel că cele mai multe săli sunt făcute din bucăți de tablă și pari groși din lemn. Zeci de copii stau înghesuiți în clase, o bancă fiind împărțită de 6 sau 7 copii, neavând aproape deloc posibilitatea de a se mișca. Afară, piciorușele goale care calcă pământul crăpat, hăinuțele rupte și murdare, uniformele uzate de atâta purtat, conturează în fața echipei misionare peisajul unei altfel de copilării.

S-a luat decizia construirii unei școli noi din zona Ketumba din orașul Kabale, pentru a li se oferi acestor copii posibilitatea de a primi educație într-un mod adecvat, pentru că mai apoi, atunci când vor fi mari, educația să îi ajute să își câștige existenta. În Kabale, masa s-a servit in trei serii. Pentru pregătirea mesei s-au cumpărat cantități mari de legume și alte alimente precum: 4 saci de cartofi, vreo 300 kg de orez, 100 kg de mălai, 2 saci de cartofi dulci, 20 l de ulei, 55 kg de fasole roșie, 15 căpățâni de varză, 15 kg de morcovi, 15 kg de ceapă, 8 kg de ardei, 40 kg de roșii și o vacă pentru carne.

După vizita din Kabale, echipa a ajuns în satul Rubuguri, unde a fost întâmpinată de oamenii de loc si de copiii care erau curioși să cunoască noii veniți. Aproape nici unul din ei nu are încălțăminte. Tălpile lor au ajuns deja atât de bătătorite, încât nu mai simți pietrele sau răceala din timpul ploilor. Mulți dintre ei nu mai au părinți, nu mai au pe nimeni care să le asigure condiții mai bune. Adulții care trăiesc în zonă nu au unde munci, astfel că de multe ori trăiesc la mila altora. Faptul că Misiunea Speranța a angajat 23 de persoane care să muncească la construcția campusului misonar a fost o adevărată minune pentru ei. Acum o parte din ei pot aduce un venit acasă.

Programul Feeding Hands a continuat in satul Rubuguri, acolo unde va fi contruit un campus misionar. 500 de persoane erau așteptate să guste din hrana pregătită cu dăruire, însă la masă s-au prezentat 1.500 de persoane, cu mult peste numărul așteptat. Dar pentru că Dumnezeu este iubitor și măreț, în dragostea și bunătatea Lui a purtat de grijă, astfel încât a fost mâncare suficientă pentru toate cele 1.500 de suflete.

Pe lângă comunitățile din Kabale și Rubuguri, au fost vizitate triburile de pigmei din Kisoro și Rushaga. Este greu să descrii în cuvinte viața acestor oameni. Pigmeii din Kisoro trăiesc foarte izolați, într-o zonă greu accesibilă. Nu au case, ci trăiesc în niște adăposturi realizate din pietre, frunze și crengi. Echipa misionară a împmărțit saci cu frunze și alimente, iar copiii au primit dulciuri și bomboane. Unii copii nu știau cum să desfacă ambalajul unei acadele, pentru că nu au mai mâncat niciodată așa ceva.
În Rushaga au fost vizitate trei familii din cele 11, cărora Misiunea Speranța cu sprijinul sponsorilor români, a reușit să le construiască o casă. Atât familia aceasta cât și celelalte două au primit pachete cu făină, zahăr, untură, detergent, sare, dulciuri, suc și săpun.

A treia echipă misionară din care au făcut parte credincioși din România și Spania, a ajuns în Uganda în data de 8 martie, urmând să slujească alături de Dani Mureșan în mijlocul Tribului Batua, timp de aproximativ 2 săptămâni. Cei care au avut experiențe în construcții, au ajutat echipa din loc să tencuiască clădirea bisericii în interior și exterior, ajutând ca această lucrare să progreseze tot mai mult.

Populația de pigmei din această zonă nu a beneficiat niciodată de un control medical de rutină, mulți dintre ei suferind de afecțiuni ușoare, care s-au agravat din cauza lipsei unui tratament simplu. Echipa medicală a venit pregătită cu tot ce era necesar pentru tratarea unor afecțiuni minore, având în trusă medicmante contra durerii, febrei, contra răcelii, antispastice si alte medicamente pentru probleme digestive, soluții antiseptice, unguente, pansamente și vitamine. Fiecare a beneficiat de asistență medicală și tratament în funcție de problemele de sănătate pe care le semnalau, în timp ce majoritatea copiilor au primit vitamine.

Prin puterea lui Dumnezeu și ajutorul pe care El îl dă, cât și plin implicarea sponsorilor, partenerilor, colaboratorilor și voluntarilor, Misiunea Speranța continuă să slujească în Uganda, răspunzând unor nevoi diverse.

stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 627 - 24 iulie 2016. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Reflectarea lucrării Domnului din România

Ca organizație de media, intrăm în contact cu multe biserici, organizații creștine și lideri care au ca scop aducerea Împărăției lui Dumnezeu în România. Acest lucru ne dă o privire de ansamblu asupra lucrării lui Dumnezeu. Prin producțiile noastre - emisiuni, reportaje, știri și materiale promoționale - încurajăm și reflectăm aceste mișcări, fiind martori media la lucrarea lui Dumnezeu în România. Fii și tu parte! Urmărește reportajul!

Site-ul alfaomega.tv utilizează fişiere cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta de navigare. Ne-am actualizat politicile conform Regulamentului (UE) 2016/679 (GDPR) privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Alocă timp pentru a citi Politica de Cookies.
Prin continuarea navigării pe site-ul alfaomega.tv, confirmi acceptarea utilizării fişierelor cookie conform acestei politici. Poți modifica oricând setările fişierelor cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookies. Vezi si Politica de confidențialitate.