Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
AOTV - Lucrare de media crestina »
Fii la curent cu ultimele noutati »
Marturii - cum sunt atinsi oamenii »
Suntem parte din Trupul lui Cristos »
Cum poti si tu sa fii parte »
Doneaza - fii Partener Alfa Omega »

Căutați și veți găsi - editorial de Sorin Pețan

Cereţi, şi vi se va da; CĂUTAȚI ȘI VEȚI GĂSI; bateţi, şi vi se va deschide. Căci ORICINE cere capătă; cine caută găseşte; şi celui ce bate, i se deschide. (Matei 7:7-8)

Crede și nu cerceta! Această sintagmă a apărut în secolul 2 (filosoful grec Celsus) acuzând creștinii că îi manipulează astfel pe cei slabi de înger ca să devină creștini. Dar perspectiva aceasta e departe de realitatea biblică. Cea mai mare poruncă a Scripturii e să-L iubești pe Dumnezeu, inclusiv cu cugetul tău (Matei 22:37). Iar în Fapte 17:11, ni se vorbește despre creștinii din Bereea, având “o inimă mai aleasă” decât alții, ce “au primit Cuvântul cu toată râvna şi cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea este aşa”. Credeau, dar și cercetau, ca să înțeleagă.

În epistolele sale, Pavel se roagă pentru credincioși, și sistematic cere ca aceștia să priceapă, să aibă înțelepciune și cunoștință, să primească descoperire, etc (Efes. 1:17-23, 3:18-19, Col. 1:9-12, Fil. 1:9-10). E absolut vital să înțelegem realitățile din perspectivă spirituală.

Și în Biblie mai avem metafora nașterii din nou, urmată de maturizarea spirituală. Ca tată, când copilul tău mic vrea să bage degetele în priză, îl vei trage de acolo, fără explicații, pentru că nu le înțelege. Când crește puțin, trebuie să-i explici că nu e voie pentru că e periculos pentru sănătatea lui. Când crește și mai mult, trebuie să-i explici în continuare cum funcționează curentul electric, cum se închide curentul, că sunt și pericole, dar și avantaje ale electricității.

Toți cei credincioși, care am fost “născuți din nou” ne aflăm în anumite grade de maturizare. Și Tatăl nostru din ceruri are abordări diferite cu noi, ne dă lapte sau hrană solidă. Poate la anumite subiecte suntem la liceu, la altele abia la grădiniță. 1 Corinteni 3 ne spune că vârsta spirituală nu are neapărat legătură cu anii noștri de credință, și că unii rămân imaturi în înțelegerea lor.

Iar aspectul fundamental pentru maturizarea de orice natură este întrebarea, curiozitatea, căutarea, străduința de a găsi răspunsuri. Isus ne spune că ORICINE caută, găsește. Oricine! Dar să caute stăruitor (Matei 7). Și nu ca o cercetare sterilă pentru a polemiza cu alții (1 Timotei 6:4), ci o căutare sinceră după adevăr. Inima ta, sinceritatea căutării tale sunt esențiale pentru ca răspunsurile pe care le găsești să fie adevăr și viață, în loc de critică și distrugere.

Psalmii lui David sunt plini de întrebări și chiar reproșuri la adresa lui Dumnezeu, el încercând să înțeleagă ce i se întâmplă. Totuși, David e numit om după inima lui Dumnezeu (Fapte 13:22). Cartea Iov e plină de întrebări existențiale, Iov încercând să priceapă nu doar ce i se întâmplă, ci de ce pare Dumnezeu nedrept. Și Dumnezeu îi răspunde, apoi îl laudă pe Iov în fața prietenilor lui (Iov 42:7).

Dumnezeu nu a avut o problemă cu întrebările lor, oricât de tari erau, pentru că întrebările erau sincere, ei încercau să înțeleagă. El e un Tată bun care ne iubește, ne învață și ne ajută să creștem. Uneori Dumnezeu îți dă imediat răspunsuri la întrebări și rugăciuni, alteori le primești mai târziu în viață. Iar alteori nu îți dă răspunsuri. În toate cazurile, e esențială încrederea ta în Dumnezeu, e important să “știm în cine am crezut”, pentru că atunci vom putea trece prin orice situație. (2 Timotei 1:12)

Trebuie să recunoaștem că adesea, în bisericile noastre, ne e teamă să punem întrebări incomode, când nu înțelegem ceva. De ce să facem valuri, ce vor zice cei din jur? Am putea fi acuzați poate de necredință. Sau de rea-voință, dacă cerem cuiva să ne explice unele lucruri. Sau facem unele lucruri fără sens sau bază biblică, sau bazate pe interpretări scripturale care lasă de dorit. În acest caz, ar fi bine să avem curajul să lepădăm “ceea ce e copilăresc” (1 Cor. 13:11) pe măsură ce creștem în maturitate.

Sunt lucruri pe care nu știm de ce le credem, dar le credem. E o fundație instabilă, imatură. Cercetați, analizați! Întrebați pe Dumnezeu, întrebați creștinii mai maturi despre lucrurile care vă frământă, oricât de delicate ar fi. Oricine caută și întreabă sincer, va găsi răspunsuri.

Dincolo de întrebările pe care le avem fiecare din noi, lumea din jur nu e într-un loc bun. Iar noi, creștinii, avem nu doar întrebări, ci și răspunsuri. Să recunoaștem că postmodernismul și secularizarea societății fac ca răspunsurile noastre să fie doar o voce într-o hărmălaie mai mare. Dar să oferim răspunsurile noastre celor din jur, cu umilință și în dragoste. Dacă vom avea atitudinea potrivită și vom fi la dispoziția Duhului Sfânt, lumina și adevărul nostru se vor vedea. Daniel, într-un context ostil credinței, a fost o sursă de claritate și răspunsuri.

”În împărăţia ta este un om care are în el duhul dumnezeilor celor sfinţi, şi, pe vremea tatălui tău, s-au găsit la el lumini, pricepere şi o înţelepciune dumnezeiască... s-a găsit la el, la Daniel, un duh înalt, ştiinţă şi pricepere, putinţa să tâlcuiască visele, să lămurească întrebările grele şi să dezlege lucrurile încâlcite.” (Daniel 5:11-12)

Sorin Pețan,
redactor, Alfa Omega TV

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 7.4 - De ce? Indrăznește să întrebi! (iulie-august 2017). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Proiectele Alfa Omega TV

Proiectul evanghelistic Cartea Cărților

Proiectul evanghelistic Cartea Cărților

Din 2016, ne concentrăm pe generația tânără, investind resurse în dezvoltarea proiectului de evanghelizare pentru copii Cartea Cărților. Aventurile lui Cristi, Oana și Memo în lumea Bibliei îi expun pe copiii de azi pentru prima dată la povestirile fascinante ale Scripturii. Prin desene difuzate pe TV, prin site-ul interactiv pentru copii și evenimente evanghelistice, investim în dezvoltarea generației de mâine!
Evanghelizare

Evanghelizare

Răspândim Evanghelia 24/7 prin diverse canale media și proiecte, la mii de români de toate vârstele. Difuzăm pe Alfa Omega TV și pe 40 de televiziuni comerciale partenere programe de evanghelizare și pre-evanghelizare, derulăm campanii multimedia de știință-creaționism pentru atei. Anual, 300.000 de utilizatori unici vizitează site-ul nostru si peste 10.000 parcurg prezentarea Evangheliei. Prin media, mulți Îl descoperă pe Dumnezeu și mântuirea Lui.
Slujire și rugăciune pentru probleme

Slujire și rugăciune pentru probleme

Ca organizație de media creștină, dincolo de informare sau divertisment, ne focalizăm pe slujirea personală în rugăciune și implicarea directă în viața credincioșilor, vedem o mare nevoie mare. Anual, primim peste 5000 de cereri de rugăciune. Ne rugăm cu ei, încercăm să oferim soluții practice, să-i ajutăm, îi conectăm cu credincioși maturi sau biserici din regiunea lor, și producem resurse media care să răspundă nevoilor concrete ale oamenilor. Zeci de mii parcurg anonim materiale publicate de noi, pe teme sensibile.
Creștere spirituală și ucenicizare

Creștere spirituală și ucenicizare

Prin tematica variată abordată în materialele noastre, suntem o sursă de hrană spirituală pentru creștinii români. Difuzăm și publicăm sute de seminarii biblice, predici, emisiuni, cursuri și articole, pe TV, pe DVD, în cărți, în revista AOTV Magazin, pe site și media socială. Abordăm teme relevante – bazele creștinismului, apologetică, rugăciune și mijlocire, profeție, vindecare, eliberare, consiliere și viața creștină. Alături de cei care ne susțin, ajutăm credincioșii să se maturizeze spiritual și să fie echipați pentru a extinde Împărăția lui Dumnezeu în România.
Creștinul și societatea

Creștinul și societatea

Cu ajutorul partenerilor Alfa Omega TV, realizăm materiale relevante care să inspire creștinii pentru a fi sare și lumină la locul în care se află, să aplice principiile creștine în toate domeniile vieții: profesia, Biserica, dimensiunea socială, educația, tehnologia, banii, statul și relațiile cu cei din jur. Prin toate canalele media, încurajam atât creștinul obișnuit, cât și liderii din diverse sfere ale societății.
Înțelegerea vremurilor

Înțelegerea vremurilor

Prin Înțelegerea vremurilor, provocăm creștinii să înțeleagă, să se roage și să interpreteze din punct de vedere biblic semnificațiile știrilor zilnice. Prin producerea și difuzarea pe TV, site, Youtube și Facebook a documentare de actualitate și a știrilor Mapamond Creștin și Jerusalem Dateline, oferim perspective creștine și informații noi despre evenimente actuale, fiind o sursă credibilă de informare creștină.
Reflectarea lucrării Domnului din România

Reflectarea lucrării Domnului din România

Ca organizație de media, intrăm în contact cu multe biserici, organizații creștine și lideri care au ca scop aducerea Împărăției lui Dumnezeu în România. Acest lucru ne dă o privire de ansamblu asupra lucrării lui Dumnezeu în țara noastră. Prin producțiile noastre - emisiuni, reportaje, știri și materiale promoționale - încurajăm și reflectăm aceste mișcări, fiind martori media și parte la lucrarea lui Dumnezeu în România.
x
x

GDPR - avem nevoie de acordul tău pentru a putea să-ți trimitem materiale

Dacă ești abonat la revistă sau la newsletterul nostru, trebuie să știi că nu ți le mai putem trimite, decât dacă primim un acord explicit de la tine, conform legislației GDPR. Durează câteva secunde să ne dai acordul. alfaomega.tv/acord
Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.