Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
AOTV - Lucrare de media crestina »
Fii la curent cu ultimele noutati »
Marturii - cum sunt atinsi oamenii »
Suntem parte din Trupul lui Cristos »
Cum poti si tu sa fii parte »
Doneaza - fii Partener Alfa Omega »

Evanghelia în viața mea - Editorial

Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia, M-a trimis să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea şi orbilor, căpătarea vederii, să dau drumul celor apăsaţi şi să vestesc anul de îndurare al Domnului.” (Luca 4:18-19)

Când auzim de Evanghelie (literal, „vestea bună”), ne gândim la mântuirea de păcate și la viața veșnică. E adevărat, dar e incomplet! Isus nu a venit doar să moară tranzacțional pe cruce ca să ispășească juridic păcatele noastre. Ci Isus, reprezentarea cea mai fidelă a Dumnezeului nevăzut, a petrecut mulți ani între noi, ca să-L cunoaștem pe Dumnezeu „de la sursă”. Sunt patru cărți în Biblie numite Evanghelii, iar ele predominant vorbesc despre cum a trăit, ce a făcut și ce a învățat Isus, modelul nostru.

În această perioadă a anului, între sărbătoarea nașterii lui Isus și a morții Lui, să ne amintim cu atât mai mult de viața lui Isus între noi, de învățăturile transformatoare și de modul în care ne-a învățat să trăim în dragoste. Evanghelia nu e doar iertare de păcate, ci Evanghelia completă este că Dumnezeu a venit la noi să restaureze relația ruptă prin păcat și moarte spirituală, să ne transforme complet viața, dar și familia și comunitatea noastră, începând de aici de pe pământ și continuând natural în eternitatea cu El.

Evanghelia are dimensiune spirituală, etică și socială. Nu e doar un bilet gratis pentru cer, ci anunță că Împărăția Sa începe aici pe pământ, iar Isus e de partea celor apăsați, necăjiți, păcătoși și cu probleme. A noastră, a tuturor...

Matei 4:17 ne dă o definiție sintetică a Evangheliei. E vestea bună că „Împărăția lui Dumnezeu este aproape” și ne cere să ne re-setăm modul de gândire pe noua frecvență („pocăiți-vă”). Iar apropierea Împărăţiei produce efecte „secundare” multiple, descrise în Luca 4 (versetul acestei reviste), pasaj citit de Isus la începutul lucrării Sale, ca scrisoare divină de intenție. Scopul lui Isus a fost vestirea Evangheliei defavorizaților social, vindecarea emoțională, eliberarea de tristețe, apăsare și depresie, eliberarea celor sub apăsarea demonică, vindecarea fizică, o vedere spirituală. Isaia 61, din care citează Isus, conține și alte aspecte ale Evangheliei. Iar anul de îndurare al Domnului, Jubileul sărbătorit de evrei la 50 de ani, era anul când toate datoriile erau iertate, proprietățile înstrăinate reveneau proprietarului și sclavii erau eliberați - un an sfânt de sărbătoare și de reset social (Levitic 25). Toate acestea sunt împlinite prin viața și prin moartea Domnului Isus.

Un pasaj fascinant în care Evanghelia transformă o viață este în Fapte 8. Un famen african, un bărbat castrat având un fel de funcție de ministru în regatul Etiopiei, citește din Isaia 53: „El a fost dus ca o oaie la tăiere şi ca un miel fără glas înaintea celui ce-l tunde, aşa nu Şi-a deschis gura; în smerenia Lui, judecata I-a fost luată. Şi cine va zugrăvi pe cei din timpul Lui? (o traducere mai exactă: Cine poate vorbi despre urmașii Săi?) Căci viaţa I-a fost luată de pe pământ”. Venit la Ierusalim să se închine, din cauza condiției sale etnice și sexuale, a fost ținut la distanță, în 'curtea neamurilor', pentru că un eunuc nu putea să intre în adunarea Domnului, conform Legii din VT (vezi Deuteronom 23:1). Pe drum înapoi se întâlnește cu Filip, care îi explică Vestea Bună pornind de la acel pasaj. Pentru acel bărbat, supus unui abuz teribil și fără posibilitatea de a avea urmași, experiența violentă a jertfei lui Hristos și lipsa urmașilor rezonează profund, nu doar prin vestea bună a iertării păcatelor, ci prin puterea Sa restauratoare și dătătoare de speranță pentru întreaga sa viață. Și este remarcabil și cât de mult a ținut Duhul Sfânt să ajungă la acest om, famenul acesta fiind primul creștin neevreu! Povestea lui ne dă speranță. Oricât de „nepotriviți” sau traumatizați sau ținuți la distanță de sistemul religios am fi, prin Hristos suntem acceptați în comuniune cu Dumnezeu. Iar istoria Bisericii ne spune că acest famen a fost cel care a dus mai departe vestea bună a creștinismului în Etiopia, primul evanghelist în țara sa.

Dacă ne uităm la viața lui Isus, în primul rând, El a vorbit despre Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu, subiectul Său principal. Ne-a învățat să ne rugăm să vină Împărăția pe pământ așa cum e în cer (Tatăl Nostru). Evanghelia nu înseamnă să ne pregătim pentru cer, ci să aducem un pic din cer pe pământ. Nu e vorba de o zonă geografică sau o orânduire statală, ci de un context unde se aplică voia și legile dragostei Lui, prin noi, creștinii. Rolul Bisericii e ca, împreună cu Duhul Sfânt, să aducă Împărăția Dumnezeului dragostei pe pământ și să îi demonstreze puterea și viabilitatea astăzi.

Apoi, Isus nu S-a ferit să răspundă întrebărilor concrete despre taxe, abuzurile statului, relații soț-soție, sau grijile legate de nevoile curente, etc. Să căutăm în Biblie răspunsuri, să-L întrebăm pe Duhul Sfânt care e perspectiva Lui asupra problemelor de azi!

În al treilea rând, Isus a vindecat bolnavii și a eliberat pe cei cu probleme demonice, pentru a demonstra puterea și compasiunea lui Dumnezeu pentru cei apăsați. Minunile nu erau scop în sine, ci semne care să atragă atenția asupra realității Împărăției.

Matei 9:35 sumarizează: „Isus străbătea toate cetăţile şi satele, învăţând pe norod în sinagogi, propovăduind Evanghelia Împărăţiei şi vindecând orice fel de boală şi neputinţă care era în norod.”

Aceste aspecte ni le-a lăsat nouă ca sarcini, prin Marea Trimitere (Marcu 16, Matei 28) - să vestim Evanghelia Împărăției, să fim și să facem ucenici după modelul lui Isus, iar puterea Lui va întări Vestea Bună prin vindecări și eliberări.

Haideți să recitim cele patru Evanghelii, să ne centrăm viața pe mesajul Împărăției. Să trăim ca Isus în fiecare zi, simplu, fără ostentație, fără fraze sforăitoare. Să iubim pe Dumnezeu și să ne încredem în El zilnic, la lucru, acasă, la școală. Să ne iubim aproapele - colegul, prietenul, ruda, dușmanul - și să-i facem bine, fără a aștepta ceva înapoi. Să vorbim de bine. Să arătăm har față de cei ce păcătuiesc, nu pentru că aprobăm păcatul, ci pentru că și Isus cel sfânt a fost prietenul păcătoșilor, iar bunătatea lui Dumnezeu, manifestată și prin noi, îndeamnă la pocăință. Să ne sfințim, să ne rupem de păcatul din inima noastră. Să nu ne fie teamă să ne rugăm pentru bolnavi sau cei legați de cel rău, e parte normală din viața oricărui creștin. Și dacă nu ai mai făcut asta, începe să o faci, cu curaj. Sperăm ca și articolele din acest număr să ajute în a trăi mai bine Evanghelia în viața de zi cu zi.

Sorin Pețan
Redactor, revista Alfa Omega TV Magazin

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 8.1 - Evanghelia în viața mea (ianuarie-februarie 2018). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Proiectele Alfa Omega TV

Proiectul evanghelistic Cartea Cărților

Proiectul evanghelistic Cartea Cărților

Din 2016, ne concentrăm pe generația tânără, investind resurse în dezvoltarea proiectului de evanghelizare pentru copii Cartea Cărților. Aventurile lui Cristi, Oana și Memo în lumea Bibliei îi expun pe copiii de azi pentru prima dată la povestirile fascinante ale Scripturii. Prin desene difuzate pe TV, prin site-ul interactiv pentru copii și evenimente evanghelistice, investim în dezvoltarea generației de mâine!
Evanghelizare

Evanghelizare

Răspândim Evanghelia 24/7 prin diverse canale media și proiecte, la mii de români de toate vârstele. Difuzăm pe Alfa Omega TV și pe 40 de televiziuni comerciale partenere programe de evanghelizare și pre-evanghelizare, derulăm campanii multimedia de știință-creaționism pentru atei. Anual, 300.000 de utilizatori unici vizitează site-ul nostru si peste 10.000 parcurg prezentarea Evangheliei. Prin media, mulți Îl descoperă pe Dumnezeu și mântuirea Lui.
Slujire și rugăciune pentru probleme

Slujire și rugăciune pentru probleme

Ca organizație de media creștină, dincolo de informare sau divertisment, ne focalizăm pe slujirea personală în rugăciune și implicarea directă în viața credincioșilor, vedem o mare nevoie mare. Anual, primim peste 5000 de cereri de rugăciune. Ne rugăm cu ei, încercăm să oferim soluții practice, să-i ajutăm, îi conectăm cu credincioși maturi sau biserici din regiunea lor, și producem resurse media care să răspundă nevoilor concrete ale oamenilor. Zeci de mii parcurg anonim materiale publicate de noi, pe teme sensibile.
Creștere spirituală și ucenicizare

Creștere spirituală și ucenicizare

Prin tematica variată abordată în materialele noastre, suntem o sursă de hrană spirituală pentru creștinii români. Difuzăm și publicăm sute de seminarii biblice, predici, emisiuni, cursuri și articole, pe TV, pe DVD, în cărți, în revista AOTV Magazin, pe site și media socială. Abordăm teme relevante – bazele creștinismului, apologetică, rugăciune și mijlocire, profeție, vindecare, eliberare, consiliere și viața creștină. Alături de cei care ne susțin, ajutăm credincioșii să se maturizeze spiritual și să fie echipați pentru a extinde Împărăția lui Dumnezeu în România.
Creștinul și societatea

Creștinul și societatea

Cu ajutorul partenerilor Alfa Omega TV, realizăm materiale relevante care să inspire creștinii pentru a fi sare și lumină la locul în care se află, să aplice principiile creștine în toate domeniile vieții: profesia, Biserica, dimensiunea socială, educația, tehnologia, banii, statul și relațiile cu cei din jur. Prin toate canalele media, încurajam atât creștinul obișnuit, cât și liderii din diverse sfere ale societății.
Înțelegerea vremurilor

Înțelegerea vremurilor

Prin Înțelegerea vremurilor, provocăm creștinii să înțeleagă, să se roage și să interpreteze din punct de vedere biblic semnificațiile știrilor zilnice. Prin producerea și difuzarea pe TV, site, Youtube și Facebook a documentare de actualitate și a știrilor Mapamond Creștin și Jerusalem Dateline, oferim perspective creștine și informații noi despre evenimente actuale, fiind o sursă credibilă de informare creștină.
Reflectarea lucrării Domnului din România

Reflectarea lucrării Domnului din România

Ca organizație de media, intrăm în contact cu multe biserici, organizații creștine și lideri care au ca scop aducerea Împărăției lui Dumnezeu în România. Acest lucru ne dă o privire de ansamblu asupra lucrării lui Dumnezeu în țara noastră. Prin producțiile noastre - emisiuni, reportaje, știri și materiale promoționale - încurajăm și reflectăm aceste mișcări, fiind martori media și parte la lucrarea lui Dumnezeu în România.
x
x

GDPR - avem nevoie de acordul tău pentru a putea să-ți trimitem materiale

Dacă ești abonat la revistă sau la newsletterul nostru, trebuie să știi că nu ți le mai putem trimite, decât dacă primim un acord explicit de la tine, conform legislației GDPR. Durează câteva secunde să ne dai acordul. alfaomega.tv/acord
Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.