Creștinul și sexualitatea - editorial de Tudor Pețan
Tema sexualității o vedem nu doar ca pe o provocare, ci și ca pe o nevoie majoră de învățătură, dezbatere, slujire. Multe din cererile pentru rugăciune pe care le primim la Alfa Omega TV, din cererile de resurse, din materialele video accesate, sunt pe această direcție de sexualitate. Presiunile anturajului, contextul social, liberalismul creștin, interpretarea denaturată a toleranței și a corectitudinii politice, drepturile omului ridicate la rang de religie, marginalizarea valorilor iudeo-creștine și catalogarea fundamentalismului biblic ca retrograd, toate acestea fac absolut necesară o discuție tot mai deschisă în mediile creștine despre perspectiva biblică asupra sexualității.
1. În primul rând, nevoia de informare și educație din perspectivă biblică, depășind o exagerată „pudoare” bisericească. Asaltul asupra tinerei generații a coborât limita de vârstă în primul rând prin media și chiar prin pârghii ale sistemului educațional. Asaltului agresiv privind educația sexuală în școli sub inspirația agendei LGBT trebuie să-i oferim alternative:
- educație sexuală în școli, din perspectivă creștină;
- educație în familie, coborând limita de vârstă, punerea Cuvântului în inima copiilor cu determinare și responsabilitate, ca la momentul potrivit ei sa ia decizii corecte;
- responsabilizarea bisericii pentru trecerea de la activități formale cu copii și adolescenți, la activități consistente, utile;
2. În al doilea rând, printr-o abordare biblică, în dragoste, dar clară, în biserică, familie și relații interpersonale, a oricăror forme de păcat sexual. Trecerea de la aruncatul cu pietre la consiliere și rugăciune. „Du-te, dar să nu mai păcătuiești”, i-a spus Isus femeii prinse în adulter (Ioan 8), sub privirile celor ce așteptau să o omoare cu pietre.
3. Apoi, ca o continuare firească, slujirea celor robiți. Nu doar în centre de consiliere, sau prin punerea mâinilor a celor cu daruri spirituale, ci ca o practică permanentă în fiecare biserică. Mai mult decât alte categorii de păcate, cele din zona sexuală au o conotație spirituală aparte, fiind însoțite, amplificate de o activitate demonică intensă, cu consecințe devastatoare nu numai asupra persoanei, dar și asupra familiei și generațiilor următoare. Slujirea de vindecare interioară și eliberare devine vitală în situațiile în care e deja vorba de dependențe, legături spirituale și chiar infestare demonică. Păcatele sexuale sunt devastatoare pe direcții multiple:
- împotriva ta, ca trup;
- împotriva familiei tale, ca entitate socială și spirituală;
- împotriva lui Isus Hristos (dacă ești creștin, ești și mădular al Trupului lui Hristos);
- împotriva Duhului Sfânt (trupul tău este templul Duhului Sfânt);
- împotriva Tatălui, nesocotindu-I poruncile și sfințenia;
4. Pornind de la aceasta, este nevoie de o învățătură biblică permanentă, clară. Ca parte din efortul mai larg de a avea o perspectivă biblică asupra lumii și vieții („world-view” creștin). Trăim în vremea harului, a dragostei lui Dumnezeu, care iartă și restaurează. Mai ales dacă la un anumit moment al vieții noastre ne-am predat viața Lui și suntem copii de Dumnezeu, născuți din nou. Dar Dumnezeu Tatăl este și un Dumnezeu drept; ne-a dat Cuvântul, ca un reper de credință. Cele trei liste similare prezente în Biblie sunt clare, valabile pentru orice ființă umană cu liber arbitru, preocupată de viața veșnică. Toate trei includ păcatele din zona sexuală:
„Nu ştiţi că cei nedrepţi nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă înşelaţi în privinţa aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiţii, nici hoţii, nici cei lacomi, nici beţivii, nici defăimătorii, nici hrăpăreţii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu” (1 Cor. 6:9-10). Liste asemănătoare sunt în Galateni 5:19-21 sau Apocalipsa 22:15 („Afară sunt câinii, vrăjitorii, curvarii, ucigașii, închinătorii la idoli, și oricine iubește minciuna și trăieste în minciună!”). Recitește-le dacă dorești să intri în Împărăția lui Dumnezeu. El este plin de dragoste, dar sfânt și drept.
Ultima emisiune înregistrată în studioul nostru, înainte de a scrie aceste rânduri, are titlul: „Cum să trăiești ca ființă sexuală într-o lume pervertită sexual”; o provocare pentru fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, poziție socială, educație, slujire sau confesiune creștină. Concluziile acestei emisiuni despre sex din perspectiva Bibliei sunt clare:
- sexul este parte din creația omului și este foarte bun
- sexul este pentru împlinirea intimității și unității între soț și soție
- sexul este pentru plăcere și procreere
Am devenit copilul lui Dumnezeu la 40 de ani, după revoluție, am văzut și văd multe, mă interfațez cu oameni diferiți, oameni simpli sau cu slujiri speciale, văd schimbarea contextului cultural, a dinamicii spirituale. Unora dintre cei care citesc acest material le-aș putea fi tată sau frate mai mare. Pot să spun că nimeni nu este scutit, ocolit de provocări în această zonă. Vestea bună pentru fiecare este realitatea de netăgăduit a dragostei nemărginite a lui Dumnezeu, Care ne cunoaște, ne înțelege, ne cheamă, ne iartă și ne restaurează.
„Copilașilor, vă scriu aceste lucruri, ca să nu mai păcătuiți. Dar dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel neprihănit.” (1 Ioan 2:10). Același Mijlocitor care ne spune și nouă: „Du-te, dar să nu mai păcătuiești.”
Tudor Pețan
președinte - Alfa Omega TV
Avem o serie de articole despre Sexualitate de pe site-ul Alfa Omega TV, în secțiunea Viața spirituala. Sunt teme tabu, dar abordate dintr-o perspectivă creștină. Explorează-le, citește-le! Dacă ai întrebări, scrie-ne pe Facebook sau email. Și dacă ai nevoie de rugăciune, sună-ne la 0356.401.221 (tarif normal) sau scrie-ne!
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 7.2 - Creștinul și sexualitatea (martie-aprilie 2017). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista