Vulnerabilitatea crestinilor în fața unui păcat specific | Remus Runcan
Din păcate, cei mai mulți dintre membrii care experimentează constant gustul amar al înfrângerii, nu au discutat cu nimeni acest subiect. Sunt poate unii care au discutat cu persoane nepregătite ca să-i poată ajuta.
Un păcat, deși pare că este atât de mic, poate face ravagii în viața unui credincios, pentru că după ce îl biruiește, diavolul îl batjocorește pe copilul lui Dumnezeu. În contextul dat, un astfel de creștin, este posibil să nu ajungă niciodată la maturitate.
Acești oameni sunt descurajați pentru că insuccesul pe care îl experimentează, mai degrabă, este o regulă decât o excepție.
Dintre toate graficele generate în cadrul acestei cercetări sociologice, următorul grafic a fost cel care m-a marcat neplăcut. Modul în care s-au împărțit răspunsurile membrilor la afirmația „m-am confruntat cu un păcat care m-a biruit constant” a fost șocant. Speram ca incidența păcatului în viața membrilor bisericii să nu fie așa de mare.
Datele obținute arată clar faptul că doar 43,17% dintre membrii chestionați se consideră biruitori, fără să poată identifica vreun păcat care să-i biruiască în mod constant. Cei care au recunoscut că au un viciu sau un păcat care îi biruiește în mod constant au avut posibilitatea să aleagă între 3 variante de răspuns: „da, nu am luat Cina uneori” - 16,13%, „da, dar am luat Cina” - 13,86% și „da, am nevoie de eliberare” – 26,55%. De fapt, prin aceste trei variante care se suprapun într-o oarecare măsură, am încercat să-i despart pe creștinii, de regulă, învinși de ispite și neputincioși din cauza păcatului din viața lor, în trei categorii.
Păcătoși sensibili, sinceri preocupați de situația lor spirituală, cei care nu au luat Cina Domnului uneori pentru că Duhul Sfânt i-a conștientizat de păcatul care i-a înconjurat așa de lesne și apoi i-a legat strâns. Ei și-au dat seama că ceva nu este in regulă chiar dacă nu au găsit metoda să rămână în picioare în fața ispitei după ce vor fi biruit totul (Efeseni 6:13). În această situație sunt, din păcate, aproximativ 1 din 6 credincioși din bisericile evanghelice din România.
Păcătoșii insensibili, care au fost desensibilizați de păcat, niște leproși spirituali. Am dezvoltat această paralelă între lepră și păcat în cartea Se stinge o lume, carte dedicată ultimilor leproși din Europa, cei de la Tichilești, județul Tulcea. „Ceea ce se întâmplă atunci când un om nu se uită cu atenție la creația Lui Dumnezeu, când ignoră mesajul Bibliei, care îndeamnă la pocăință, este că inima omului devine insensibilă (la fel ca şi pielea leprosului). Această insensibilitate duce apoi la o împietrire spirituală periculoasă. (Runcan, 2015, 36). Neavând sensibilitate spirituală, acești creștini pot lua Cina Domnului, deși trăiesc în păcat. Aceasta explică unele dintre bolile celor din biserică și starea de somnolență resimțită în unele dintre adunări.
Păcătoșii disperați. Această categorie de creștini evanghelici este foarte numeroasă, mai mult de 1 din 4 membri din biserici strigă cu disperare. Ei știu că e greșit ceea ce fac, că Biblia numește comportamentul lor păcat, dar nu pot să scape de el. Ei se luptă cu pornografia, cu drogurile, cu alcoolul, cu tutunul, cu preacurvia, cu bârfa, cu nemulțumirea, etc. și nu știu cum să scape de ele. Știu teoretic că Domnul Isus a murit și că sângele Lui ne curăță de orice păcat. Ei citesc cu groază textul din Evrei 6:6 întrebându-se dacă nu cumva despre ei scrie autorul epistolei că „răstignesc din nou, pentru ei, pe Fiul lui Dumnezeu și-L dau să fie răstignit.” În categoria păcătoșilor disperați, nu-i includem pe păcătoșii nepăsători, ei nu vin la biserică și, din această cauză, nu au putut face parte din acest studiu, ei nu sunt interesați de problema păcatului. Strigătul păcătoșilor din biserici cauzat de disperare este: „am nevoie de eliberare”.
Să vedem mai multe detalii despre această categorie de creștini care au pierdut lupta cu păcatul, cel puțin până la momentul completării chestionarului.
# Cei ce se roagă cel puțin 30 de minute pe zi au riscuri cu 50% mai mici să cadă în păcate care să-i biruie constant.
# Citirea Cuvântului nu reduce semnificativ procentul celor care păcătuiesc constant. Cifrele sunt nereprezentative statistic chiar și în ce privește diferențele procentuale pe care așteptam să le vedem între cei care păcătuind hotărăsc să participe la Cina Domnului și cei care hotărăsc să nu participe. Procentul este egal în ambele categorii.
# Postul regulat, o dată pe săptămână, ajută în lupta împotriva păcatului, procentul celor care postesc regulat și nu se confruntă cu un păcat care să-i biruiască în mod constant este cu 30% mai mare decât în cazul celor care nu postesc.
# La fel de surprinzător este faptul că acei care sunt biruiți de păcat în mod constant fac evanghelizare personală, în unele categorii fiind chiar mai mulți decât cei care nu sunt biruiți de păcat în mod constant. Poate fi un fel de mărturie după modelul martorilor lui Iehova, care cred că prin evanghelizare își câștigă mântuirea.
# Cei care mărturisesc că au nevoie de eliberare au cel mai mare procent în categoria celor care nu au citit nicio carte sau maxim o carte devoțională, 65% dintre ei fiind în această categorie.
# În general, cei care sunt biruiți în mod constant de păcat, au o dărnicie mai mică decât cei care nu se confruntă cu această problemă în viața lor. Diferențele mari apar în cazul nivelului personal de mulțumire. La categoria „întotdeauna mulțumit” fiind scoruri procentuale duble în cazul celor care nu se confruntă cu un păcat care să-i biruie în mod constant. Concluzia statistică este că păcatul te împiedică să fii mulțumit.
# Procentul celor care contestă deciziile liderilor spirituali ai bisericii este cu 65% mai mare la cei care păcătuiesc constant indiferent de decizia lor de a lua sau a nu lua cina. Concluzia este că păcatul conduce la răzvrătire, în cele mai multe dintre cazuri.
# În ceea ce privește vârsta celor care sunt biruiți în mod constant de păcat, cea mai vulnerabilă categorie este a membrilor care au sub 30 ani, 16% dintre ei mărturisesc că au fost biruiți și nu au luat Cina, 13% au luat totuși Cina, iar 33% dintre tineri au spus că au nevoie de eliberare. La pol opus, sunt persoanele de peste 65 de ani, care într-un procent de 11% nu au luat Cina din pricina unui păcat. Important este de menționat faptul că nu există nicio persoană de peste 65 de ani din eșantion care să fie conștientă de un păcat din viața sa și care totuși să se apropie de Cina Domnului. Totuși există un procent de 15% dintre cei trecuți de 65 de ani care se confruntă cu un păcat, și de aceea, consideră că au nevoie de eliberare. Statistic se poate spune că tinerii sunt mai vulnerabili în fața păcatului.
# Femeile sunt mai puțin vulnerabile decât bărbații, ele spunând că nu s-au confruntat cu un păcat care să le biruiască într-un procent de 46%, în timp ce bărbații au un procent de 40%.
# Cel mai mare procent în funcție de categoriile de membrii din biserică a arătat că cei mai vulnerabili în fața ispitelor au fost membrii fideli ai bisericilor lor, cei care nu s-au transferat niciodată din biserica în care s-au botezat. 61,3% dintre ei au fost biruiți de păcat. Această categorie se împarte în 23,4% care mărturisesc că nu au luat Cina uneori, 16% care au luat Cina și 21,7% care spun că au nevoie de eliberare.
În funcție de educație s-a observat o rezistență în fața ispitelor ... Concluzia este că rezistența în fața ispitelor creste progresiv odată cu educația.
Articol extras din O analiză sociologică a spiritualității în bisericile evanghelice din România. Timișoara, Editura de Vest
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 12, nr. 5), din septembrie - octombrie 2022, cu tema „Fii liber! Vindecare - Eliberare - Restaurare”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista