Corpul uman - Oasele
Corpul uman are o structura dinamica de os si cartilagiu numita schelet. Scheletul uman este flexibil, cu articulatii care au fost gandite sa se miste. Dar pentru a reduce frictiunile daunatoare, aceste parti care se misca, trebuie sa fie unse sau lubrifiate.
Masinariile create de om pot fi lubrifiate numai din surse provenite din exterior. Dar corpul se lubrifiaza singur prin procesarea unei substante gelatinoase, produsa in cantitatea specifica si potrivita, oriunde este necesar.
Oasele servesc trei tipuri de functii de o importanta critica pentru corpul uman: functii mecanice, de intretinere si sustinere a nivelului de minerale si capacitatea de productie a sangelui.
In primul rand, oasele au cateva functii mecanice. Ele protejeaza organele vitale ale trupului; servesc pe post de cadru pe care sunt atasati muschii si alte organe; si permit corpului sa se miste prin intermediul muschilor care se contracta de-a lungul articulatiilor.
Apoi, oasele asigura nivelul optim de calciu si fosfor in sangele nostru si in fluidele tesutului nostru. Oasele servesc ca depozit pentru stocarea si folosirea acestor minerale.
In final, o functie importanta a osului este sa produca sange in maduva oaselor. Maduva produce atat globulele rosii cat si albe. Celulele rosii sunt esentiale pentru a transporta oxigen catre toate celulele din corpul nostru, in timp ce globulele albe lupta impotriva bolilor si infectiilor.
Oasele lungi din corpul nostru au nevoie de o constructie puternica. Osul in sine este alcatuit intr-un material uimitor de puternic. Este la fel de puternic ca si fonta si poate fi indoit asemenea fierului, desi nu cantareste decat o treime din greutatea fierului.
Mare parte din taria oaselor provine din faptul ca osul este un material compus din doua componente: o matrita si o armatura, care lucreaza impreuna pentru a creste puterea. Un exemplu de astfel de material, in zilele noastre, il constituie betonul armat.