Planeta Pamant - Factori ce fac Pamantul sa fie casa noastra
Totuși, dacă un sistem solar și o planetă ce susține viața pot lua ființă în acest univers, tot rămâne un lucru nelămurit. Avem nevoie de o galaxie care are o anume distribuție a masei și Soarele să nu fie localizat prea aproape sau prea departe.
Toate astea trebuie să se întâmple într-un univers care le permite acestor galaxii să se formeze. Celelalte galaxii ar trebui să fie la o distanță destul de mare ca să se evite coliziunile. Această problemă se comportă într-un asemenea mod încât Soarele să se poată forma, iar producția de energie să poată fi menținută o lungă perioadă de timp, ca să putem trăi aici lipsiți de suferințe și ca viața să poată fi susținută pentru o perioadă suficient de lungă.
Pentru ca Pământul să susțină viața oamenilor, câțiva factori trebuie să fie aliniati...
Distanta Pamantului fata de Soare
Soarele ne oferă energie, lumină și căldură. Dimensiunile și distanța lui față de Pământ sunt esențiale pentru viața organică, așa cum o știm noi. Pentru viața de pe Pământ, Soarele este esențial. Soarele ne asigură energie. Pământul este ca un sistem deschis. Primim energie pe gratis, asigurând încălzirea pământului și procesele biofizice se pot forma într-un mod stabil și continuă să o facă. Acest lucru susține viața, așa cum știm mulți dintre noi.
Dacă stingem Soarele și rămânem în întuneric timp de doar opt minute, timp de trei zile rămânem la -150°C, iar viața pe Pământ s-ar încheia într-un timp foarte scurt, cel puțin după ce toate pădurile vor fi tăiate și arse. Fără soare nu funcționează nimic. În Calea Lactee, Soarele este o mică stea pitică, dar procesul relevant în viața de pe Pământ depinde întru totul de energia radiațiilor solare.
Într-o secundă, Soarele radiază atâta energie în spațiu, cât are omenirea nevoie în sute de mii de ani. Nu numai asta, dar puterea lui trebuie să fie constantă pentru a permite viața pe Pământ. Peste 99,9 % din contribuția climei de pe Pământ depinde de Soare. Soarele nu se poate schimba în ce privește radiațiile. Dacă se încălzește cu 200 de grade, începem să transpirăm. Dacă se răcește, atunci înghețăm. Este important ca Soarele să trimită o cantitate constantă de energie pe perioade lungi. Simularea pe calculator a arătat că soarele transmite același volum de energie pe perioade îndelungate, ceea ce pentru noi este foarte bine.
Nu numai puterea Soarelui, ci și distanța lui față de Pământ este semnificativă pentru existența vieții pe Pământ. Dacă Pământul era mai aproape de Soare, clima s-ar fi asemănat cu cea de pe Venus. Apa, care este puțin mai ușoară decât dioxidul de carbon s-ar găsi în atmosferă, fiind dezintegrată de lumina ultravioletă și s-ar degaja. Venus nu are apă. Acest lucru ar fi complet ostil pentru viață. Planeta Venus este de nelocuit din cauza temperaturilor ridicate de până la 500°C. Ea se află mai aproape de Soare decât Pământul. Pe Marte ar fi prea frig. Când apa îngheață ca pe Marte, viața este imposibilă.
În concluzie și Marte este de nelocuit. Aici, temperaturile au o medie de -55 de centigrade.
Ca omul să trăiască acolo, ar avea nevoie de o atmosferă mai bună. Ca Pământul să fie locuibil trebuie să fie la o anume distanță de Soare, ca să permită existența apei lichide. Dacă Pământul ar fi fost mai aproape de Soare, temperaturile ar fi fost prea ridicate la suprafață și oceanele s-ar fi evaporat. De fapt, pentru viața de pe Pământ, apa este un lucru fundamental. Dacă distanța de la Pământ la Soare era mai mare, apa ar fi înghețat și nu ar fi existat apă pe Pământ.
70% din suprafața Pământului este acoperită de apă. Apa reglează temperatura de pe Pământ, absorbind căldura. Apa este solventul de bază, conducând componente chimice esențiale vieții. Acolo unde se găsește apă lichidă, acolo se găsește și viața. Apa este lichidul pe care se bazează viața, fracțiuni considerabile ale moleculelor din corpul nostru se bazează pe apă. În fiecare celulă biologică găsim apa împreună cu alte biomolecule. Apa are o mulțime de proprietăți care permit viața pe Pământ sau o facilitează. Viața este posibilă doar atunci când orbita Pământului față de Soare se află într-o regiune limitată. Deviații mici pot conduce la consecințe catastrofale pentru omenire.
Un alt lucru joacă un rol important pentru ca Pământul să fie locuibil: unghiul înclinației axei Pământului. O trăsătură remarcabilă a Pământului este înclinația axei sale la un unghi de 23 de grade. Acest lucru face să fie vară în emisfera nordică când soarele strălucește acolo, iar după jumătate de orbită soarele strălucește mai mult în emisfera sudică, aducând vara acolo.
Dacă rotația Pământului era verticală, am fi avut aproape aceeași vreme de-a lungul anului, dar asta înseamnă că la poli viața nu ar fi putut fi susținută, nu ar fi existat anotimpuri și ar fi fost prea frig, iar la ecuator ar fi fost prea cald. Dacă am întoarce axa Pământului la mai mult de 23 de grade, atunci nu ar mai exista zile și nopți, fiindcă Soarele ar străluci doar pe o singură parte, aproape la fel ca Soarele de la miezul nopții. Pe cealaltă parte ar fi mereu întuneric, implicând o diferență substanțială de temperatură. Așadar, viața ar putea exista doar într-o zonă limitată și probabil că am avea tulburări mari în atmosferă din cauza marilor diferențe de temperatură. Dacă pământul ar fi fost singur pe orbita lui în jurul Soarelui, rotația axei sale ar fi fost extrem de vulnerabilă, însă Pământul nu este singur, ci este însoțit de Lună.
Luna este importantă pentru Pământ fiindcă stabilizează axa acestuia, care este ușor înclinată. Dacă nu era luna, Pământul ar fi început să se balanseze, iar cursul anotimpurilor ar fi fost destabilizat. Dacă luna era mai aproape, rotația Pământului ar fi fost încetinită, implicând o durată mai lungă a zilelor ar fi fost inconfortabil dacă o zi ar fi durat o lună. Nu numai Luna, ci și Jupiter contribuie semnificativ la stabilizarea Pământului. Jupiter este de peste 1 000 de ori mai mare și de 300 de ori mai greu ca Pământul. Din cauza volumul său mare, atrage cometele și alte corpuri cerești, care dau buzna din spațiul extra solar spre orbita sa. Astfel, o posibilă coliziune a acestor obiecte cu Pământul este evitată. Jupiter este ca un scut protector pentru Pământ. Pericolul vieții de pe Pământ nu vine doar din afara spațiului, ci și de la Soare.
În timp ce avem nevoie pe de-o parte de căldura și lumina necesară și alte componente ale radiațiilor sale sunt extrem de dăunătoare vieții. De exemplu, așa numitul vânt solar transportă particule încărcate care nu ne fac rău deoarece câmpul magnetic al Pământului le blochează. Așadar, ele intră în atmosferă în regiunea din jurul polilor magnetici, deci moleculele din aer sunt stimulate luminos, lucru care se vede sub forma aurorei boreale, luminii nordului. Dacă câmpurile magnetice terestre se opresc, nu am mai fi protejați de radiațiile cosmice. Aceste particule, protoni încărcați, se apropie din cosmos și ajung pe Pământ acolo unde sunt deviate de câmpul magnetic, ca să fim protejați de efectele dăunătoare. Altfel, expunerea naturală și radioactivitatea pe care o primim ar fi puternic mărită.
Un alt lucru care face posibilă viața pe Pământ este atmosfera acestuia. De fapt, alte planete și luni au și ele atmosferă, dar totuși, de obicei este mult prea subțire pentru a facilita un mediu favorabil vieții. Printre componentele care favorizează viața din atmosfera Pământului, se găsește oxigenul într-o proporție de aproximativ 20% din totalul atmosferei. Această concentrație mare permite formarea ozonului, care vindecă suprafața Pământului de radiațiile UV dăunătoare.
Faptul că viața este sau nu posibilă pe Pământ, depinde în mod esențial de niște radiații electromagnetice, care ajung la suprafața Pământului. Viața organică este dependentă de o amplitudine slabă de lumină infraroșie și vizibilă din spectrul electromagnetic. Acest lucru este vital pentru fotosinteza plantelor. Biomoleculele relevante pot absorbi lumina din lumina infraroșie și din spectrul vizual, și îi pot procesa energia. În mod surprinzător, energia radiațiilor solare ajunge exact în acest domeniu de frecvență.
Însumând toate aceste observații, ele duc spre o singură concluzie: mulți factori sunt în mod neașteptat foarte bine armonizați într-un acord fin pentru a favoriza existența vieții pe Pământ, inclusiv poziția corespunzătoare a Soarelui și a planetelor și parametrii secundari precum echilibrul energiei, luminii și condiției fizice a apei. Pământul constituie locul unic pentru existența organismelor din întreg universul. Este în mod clar ceva foarte special în legătură cu Pământul. Are componentele chimice potrivite pentru a favoriza viața, are condițiile fizice potrivite, are istoria potrivită.
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.6 - Verdictul Științei: CREAȚIE (noiembrie-decembrie 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista