Verdictul științei este Creație! - Editorial de Tudor Pețan
De-a lungul istoriei, civilizațiile au fost schimbate de trei lucruri: violență, știință, bogăție. Dacă în privința violenței, războaielor, persecuției și terorismului avem o poziție biblică clară, dacă în privința bogăției și a resurselor recunoaștem că acestea sunt motorul și motivația pentru decizii și schimbări, în privința relației dintre știință și religie se perpetuează ideea că știința se ocupă de fapte, evidențe, dovezi, iar religia este din domeniul misticului. Este oare așa?
Faptele, în cel mai larg sens al cuvântului, sunt aceleași, ca măsurători, rezultate, fenomene cu caracter științific. Depinde însă de „platforma” de pe care le analizezi. Noi, creștinii, avem avantajul că putem înțelege și interpreta totul știind că Dumnezeu este Creatorul tuturor lucrurilor: Creatorul Universului, al pământului, al omului, al animalelor și plantelor... El a stabilit toate legile fizicii, toate mecanismele care reglează fenomene la nivel micro și macro-cosmos.
Este tot mai mare nevoia de educare și dezvoltare în întreaga societate contemporană, a unei concepții despre lume și viață din perspectiva creștină („worldview” creștin). În câte din bisericile noastre se fac eforturi, ca predicare sau ca proiecte pe această temă?
În urmă cu mai bine de 15 ani, am demarat la Alfa Omega producția unui ciclu de emisiuni, „Verdictul științei: CREAȚIE!” Difuzăm și acum săptămânal serii produse de-a lungul anilor. Concluzia sugerată chiar de titlu e simplă: orice descoperire științifică, fie din sfera fizicii cuantice sau a medicinii, astronomiei, matematicii, geologiei, etc, arată că Dumnezeu a creat toate lucrurile și legile într-un mod perfect; nimic nu este lăsat la hazardul evoluției și întâmplării.
Ne-am obișnuit să identificăm firul roșu al Scripturii, începând cu Geneza 3, cu momentul căderii în păcat al lui Adam. Nevoia de iertare, de mântuire a fiecăruia, împlinită la Cruce, este pentru creștinătate un punct central. Chiar și noi, prin lucrarea de media pe care o facem, prin serii speciale sau emisiuni specifice, articulăm clar și facem cunoscut „planul de mântuire al lui Dumnezeu pentruu ființa umană”, ca mesaj crucial pentru fiecare individ.
Biblia începe însă cu Geneza capitolul 1, cu cele șase zile ale creației, culminând cu crearea omului Adam, minunea creației lui Dumnezeu. Și nu numai atât, încă de la început, i s-a dat acestuia un mandat: „Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l.” Un mandat care însemna o responsabilitate, un control, o administrare asupra pământului cu tot ce este pe el.
Mesajul principal al celui de-al doilea Adam, Domnul Isus Hristos, este mesajul Evangheliei Împărăției, al extinderii valorilor Împărăției în toată lumea, al împlinirii voii lui Dumnezeu pe întreg pământul, așa cum este și în cer.
Acest mandat ni se transmite și nouă, individual sau corporativ, fiecăruia alocându-ni-se limite de acțiune și zone de impact sau un culoar de alergare specific. Este o „măsură a noastră”, o „măsură a marginilor pe care le-a desemnat Dumnezeu câmpului nostru” (2 Corinteni 10:13).
Unora dintre cei care citesc aceste rânduri, Dumnezeu le-a dat să fie sare și lumină în laboratoare de cercetare științifică, în mediul academic, pe băncile școlilor și universităților, în sfera IT și a tehnologiilor de vârf. Altora, asemeni nouă, Domnul le-a desemnat un culoar de alergare pe mass-media, pentru promovarea unor adevăruri, revelații, valori, concepții despre lume și viață din perspectiva creștină. Dar fiecăruia dintre noi, dincolo de implicarea noastră efectivă in slujire, Domnul ne cere să ne deschidem mintea, să fim deschiși la ceea ce înseamnă știința și tehnologia, știind că El este Cel care a fixat legile naturii, care dă idei, echipează; mai mult, ne cheamă să folosim orice oportunitate, tehnologie, context pentru a răspândi Evanghelia, pentru a fi agenți ai extinderii Împărăției.
Suntem deschiși să depășim barierele unei culturi evanghelice și să dorim să cunoaștem mai mult? Sau „înțelepciunea lumii acesteia” ne face să ne retragem în zona noastră de confort religios, argumentând cu avantajul posibilității călăuzirii și revelației divine? Suntem noi gata să intrăm în dezbateri și discuții sensibile, cu cei din mediul științific și academic? Suntem gata să ne apărăm credința fără a folosi scuza „crede și nu cerceta”, sau a răspunde unor întrebări existențiale ale fiului sau fiicei noastre sau ale unui prieten, care caută un sens în viață și nu găsește răspuns și relevanță în programul religios al unei biserici?
Într-o întâlnire la care se face referire tot mai mult în ultima vreme, între Bill Bright (fondatorul organizației „Campus Crusade for Christ”) și Loren Cunningham (fondatorul mișcării „Youth With a Mission” - Tineri pentru Misiune), cei doi au identificat șapte domenii ale societății în care Împărăția lui Dumnezeu trebuie să se extindă, denumind acele domenii „cei șapte munți ai societății”. Chiar dacă pe parcursul anilor, analiștii fenomenului religios au adăugat domenii, le-au nuanțat sau redefinit, mesajul rămâne același: în acest sezon, un mod nou de operare în Trupul lui Hristos devine central: extinderea Împărăției lui Dumnezeu în toate segmentele societății, cel religios, al educației, culturii, sfera politică, afaceri, mass-media, etc...
Înțelegerea din perspectiva biblică a ceea ce se întâmplă în lumea științei, și necesitatea ca valorile Împărăției să fie promovate și în rândul celor implicați în orice formă de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică, educație științifică devine o prioritate pentru lumea creștină, atât individual, cât și corporativ.
Tudor Pețan
președinte, Alfa Omega TV
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.6 - Verdictul Științei: CREAȚIE (noiembrie-decembrie 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista