Colibri - Creaturi extraordinare care sfideaza evoluția
Să vorbim despre cea mai mică pasăre de pe pământ: pasărea colibri. Unele exemplare sunt foarte mici. Au aproape 5 cm, dacă le măsori de la cioc până la vârful cozii. Dar nu vă lăsaţi înşelaţi de mărimea mică a păsării. Aceste păsări mici au talente deosebite...
Pot să zboare cu adevărat. Uitaţi–vă la ele când sunteţi în curte şi veţi înţelege ce vreau să vă spun. O caracteristică a păsării colibri este că ea poate zbura înainte, înapoi, lateral, poate zbura în sus, în jos, poate plana. E singura pasăre care poate face toate aceste lucruri.
Aripile sale sunt ataşate diferit decât a celorlalte păsări. Pot să dea din aripi şi de 200 de ori pe secundă. Seamănă cu libelula, şi care poate zbura în orice direcţie. Avem o insectă care poate zbura în orice direcţie, iar acum avem o pasăre care poate zbura în orice direcţie.
Pasărea colibri nu este ca toate celelalte păsări. Majoritatea păsărilor, înainte de a–şi lua zborul, trebuie să îşi dea avânt cu picioarele. Pasărea colibri poate să se trezească din toropeala de peste noapte şi, dintr–o dată, se poate decide că e timpul să plece, făcând asta cu o singură bătaie de aripi. Acea bătaie este atât de puternică încât, cu o viteză maximă, imediat este sus.
Pot să zboare foarte repede. De fapt, în timpul sezonului de împerechere, când masculul încearcă să impresioneze femela, el va începe să bată din aripi. Atunci pot să ajungă la 200 de bătăi, aripile vor bate la multe rpm şi vor scoate acel sunet după care au fost şi denumite. Aşa încearcă masculul să o impresioneze pe femelă. Aripile bâzâie. Nu este chiar acest sunet, dar scot un sunet. Pasărea colibri este denumită după acel sunet.
Unele specii de colibri au ciocul format pentru o anumită floare, având o anumită curbură sau o anumită lungime pentru a putea ajunge la aceasta. O anumită specie are ciocul lung de 10 cm. Limba este asemenea unui tub, ca o pompă cu care va pompa nectarul din flori.
Sunt cele mai colorate păsări pe care le avem. Culoarea lor nu se datorează pigmenţilor. Dumnezeu a creat pasărea colibri cu penele aşezate în formaţie de solzi, astfel că lumina este reflectată şi refractată şi, de aici, rezultă toate culorile. Dacă vă uitaţi noaptea la o pasăre colibri, poate va arăta cam cenuşie. Dar, în timpul zilei şi la lumina soarelui, vor reveni toate aceste culori minunate.
Un alt lucru extraordinar: în timpul nopţii metabolismul este foarte lent, dar, în timpul zilei, trebuie să mănânce aproape continuu, deoarece consumă foarte multă energie. Noaptea, când merg la culcare, intră în această stare numită toropeală, care le încetineşte metabolismul, le scade numărul de bătăi ale inimii, le micşorează temperatura corpului, astfel încât au numai cu câteva grade mai mult decât temperatura de afară, oricare ar fi aceasta, şi aşa dorm. În timpul nopţii nu consumă multă energie, pentru că în timpul nopţii majoritatea florilor se închid şi, oricum, în timpul nopţii nu vor căuta flori. Dacă în timpul nopţii nu ar avea această metodă de protecţie, ar muri de foame din cauza metabolismului rapid.
Cu toate acestea, pasărea colibri migrează. De multe ori, vor migra împreună cu florile, odată cu înflorirea florilor. În fiecare an se duc în nordul îndepărtat, în acelaşi timp cu florile. Unele dintre ele vor zbura peste tot Golful Mexic. Asta înseamnă cam 800 de km. Avem o pasăre nu mai mare de 7 cm, care, de obicei, mănâncă toată ziua. Dintr–o dată, va zbura 800 de km, fără să se odihnească, fără să se oprească. Va zbura tot timpul. Dar cum face asta?
Eu nu am întâlnit nici un cercetător care să poată să–mi spună cum face aceasta. S–au emis diferite teorii. Cred că acesta este un alt domeniu unde trebuie să–i lăsăm pe tineri să facă descoperiri. Cum se poate ca ceva ce arde foarte repede energie, folosind multă energie, să–şi conserve suficientă energie în timp ce zboară peste Golful Mexic?
În pasărea colibri sunt puse nişte mistere şi cred că merită să ne uităm la ele. Pasărea colibri este atât de mică, încât poate să–şi facă cuibul în câteva ore. Şi uneori îl fac. De obicei, lucrează la el o zi sau două. Îşi vor face cuibul, nu mai mare decât un bănuţ de 25 de cenţi. Oul este cam de mărimea unui bob de mazăre.
Face doar două ouă, care sunt foarte mici. Este interesant cum obţin materialul pentru cuib. Vor folosi fire de iarbă şi uneori rămurele şi obiecte. Cum le îmbină? Adună fire de pânză de păianjen şi diferite specii de păsări colibri vor face diferite feluri de cuiburi.
Dacă cunoaşteţi pasărea colibri şi vedeţi un cuib, veţi recunoaşte imediat că este al unei păsări colibri. Cuibul unora atârnă, pur şi simplu, de o creangă, rămurele şi lucruri. Şi nu este bine echilibrat. Astfel vor merge şi vor aduna pietricele. Cu pânza de păianjen, vor atârna pietricelele de–o parte a cuibului, pentru a–l echilibra, pentru ca atunci când pasărea va fi în cuib, pe ouă, acestea să echilibreze cuibul, pentru ca acesta să atârne drept şi să nu se legene prea mult în bătaia vântului.
Cam cât de mare ar putea fi creierul unei păsări colibri? Cunoaşteţi această mică făptură. Are toată înţelepciunea de a–şi face un cuib. Are un tip anume de cuib pe care şi–l va construi. Ştiu cum să echilibreze un cuib, având anumite greutăţi, pe care le ancorează acolo. Acesta pare a fi talentul unui proiectant, pentru care trebuie să aibă informaţii, ca să ştie ce să facă.
Cred că Creatorul nostru a făcut toate acestea pentru pasărea colibri.
Extras din Documentarul Creaturi extraordinare care sfidează evoluţia III - produs de Exploration Films și difuzat de Alfa Omega TV în cadrul Lunii Creaționiste - află mai multe: http://alfaomega.tv/creationism