Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Septembrie - luna Științei/Creației la AO

Descoperă compatibilitatea știință-credință în cadrul Lunii Creaționiste, unică în România!

Preocuparea AOTV pentru creaționism

Am promovat alternativa creaționistă de la început, sub genericul Verdictul științei: Creație!

Verdictul științei: CREAȚIE! - Editorial de Tudor Pețan

Evanghelia noastră este acoperită, este acoperită pentru cei ce sunt pe calea pierzării, a căror minte necredincioasă a orbit-o dumnezeul veacului acestuia, ca să nu vadă strălucind lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu – 2 Corinteni 4:3,4.

Am fost crescut, educat, asemeni unei întregi generații, în sistemul comunist. Ni s-au predat la școală, liceu, facultate elemente de socialism științific, materialism, darwinism, ateism. Am fost echipat să profesez într-o zonă tehnică, în care elementele, numite de către profesori „mistice”, nu își aveau locul. Am lucrat 16 ani în cercetare în tehnica de calcul. Știința cu lucruri clare, precise, legi... Religia? Eventual duminica sau după o anumită vârstă...

După întoarcerea mea la Dumnezeu, am avut un gând de reproș creștinilor, pe care ulterior i-am descoperit „ascunși” și în proximitatea noastră: „Cum de nu s-au găsit, timp de 40 de ani, oameni care să vină la mine și să-mi vorbească pe înțelesul meu despre Dumnezeu?” Am și acum această nemulțumire, dar care este unul din motoarele slujirii noastre prin Alfa Omega. Dumnezeu ne-a adus aminte de clipe speciale petrecute de noi ca tineri, apoi ca familie, la început ca soț și soție, apoi împreună cu cei doi copii, în natură. Ani de-a rândul, aproape fără excepție, am străbătut munții, ne-am bucurat de frumusețile naturii, am fost conștienți de bucuria pe care Cineva, dincolo de înțelepciunea noastră, ne-o transmitea prin frumusețea din jurul nostru. Întoarcerea la Dumnezeu a însemnat un văl uriaș dat la o parte din fața ochilor noștri, văl de orbire pus peste mintea noastră necredincioasă, de dumnezeul veacului acestuia (2 Corinteni 4:4).

tudor petan 2014 250Acum, ca slujitor în media creștină, mă întreb retoric: este vreun subiect pe care să nu îl putem aborda, având Scriptura în mână? Este vreun concept, vreo dezbatere care să nu poată fi trecută prin filtrul biblic? Sunt tot mai multe subiecte „tabu” pentru biserică, fie din zona vieții intime, a sferei politice sau din cea a domeniului științei și filozofiei. Este teamă sau lipsă de echipare și competență? Sunt puține lucrări în România care au ca pârghii de evanghelizare discuții despre probleme ale vieții, despre profesie, despre știință.

Este mai simplu să vorbești în mediul evanghelic despre mesajul Crucii, decât să-L prezinți pe Isus în creație. Este mai prudent să spui „noi Îl predicăm doar pe Isus Mântuitorul”, decât să vorbești despre El, Cuvântul care face ca lucrurile să ia ființă. Și pentru mintea noastră e mai simplu să înțeleagă, să interpreteze un proces științific, legi fizice, decât să accepte și să aibă revelația momentului când El, Dumnezeu Creatorul, ne-a modelat în mâna Lui și a suflat viață peste trupul tocmai creat, spre deosebire de toate celelalte lucruri peste care EL „a rostit” venirea în ființă. Este mai simplu să încerc să explic științific natura duală a luminii, foton și undă, decât să înțeleg și să accept că El este lumină.

E momentul pentru noi creștinii, ca parte din ieșirea noastră dintre zidurile bisericii, să fie și determinarea noastră de a discuta teme dificile, de a răspunde întrebărilor din mintea celor ce caută Adevărul. Și acest număr al revistei noastre se vrea o provocare exact pe această direcție.

Chiar dacă nu am înțeles de la început, Dumnezeu mi s-a arătat ani la rândul prin creație. El a făcut ca atât eu cât și soția mea să operăm ca ingineri în cercetare, cu legi fizice, cu precepte „științifice”, cărora la acea vreme nu am reușit să le identificăm natura divină.

După ce lucrarea de media a prins viață, încă înainte de lansarea canalului Alfa Omega TV, acum 12 ani, această „presiune”, dorință de a le spune celor din aceeași formație cu mine despre Dumnezeu s-a concretizat în 2 proiecte:

  • seria de programe TV: „Verdictul științei: Creație!”
  • campanii media anuale: „Săptămâna de creaționism”.

Au urmat alte dezvoltări pe aceeași direcție, serii noi de emisiuni produse sau traduse, distribuire de resurse. A fost și este una din valorile, temele principale promovate de Alfa Omega. Este una dintre platformele de unitate creștină „interconfesională”.

Fiica și ginerele nostru lucrează în domeniul cercetării și îmi spun despre discuții aprinse cu colegii de aceeași formație intelectuală, despre legi fizice, despre „pământul vechi” sau „pământul nou”, despre creație în șapte zile obișnuite, calendaristice sau în șapte zile metaforice, știind că la Dumnezeu o zi poate fi o mie de ani... Concluzia lor, ca și creștini evanghelici, dornici să fie lumină în ambientul în care El i-a pus, este aceeași cu a noastră, cei care dorim să fim prin Alfa Omega o lumină în întuneric: Oricum am considera actul creației, întins pe șapte zile calendaristice sau pe „zile” înțelese din altă perspectivă, oricât de mult am încerca să explicăm natura, cosmosul, viața, mecanismele fizice cuantice prin legi impersonale, eventual înglobate în formule matematice, punctul de plecare și cel final este același: ISUS HRISTOS! „Din El, prin El și pentru El sunt toate lucrurile” (Romani 11:36).

Tudor Pețan
Președinte, Alfa Omega TV

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 5.6 - Stiinta si credinta(noiembrie-decembrie 2015). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

creationism sectiune

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.