Daca Dumnezeu e bun, de ce exista atat de mult rau in lume?
Intrebarea e de cel putin 4000 de ani. Si-a pus-o cineva care a scris cartea Iov. Sunt peste 40 de capitole de dezbateri. In primul rand, in cartea lui Iov, Dumnezeu ii lasa pe oameni sa dezbata diferite teorii si, la urma, cand ii vine randul sa vorbeasca, El ii pune lui Iov o serie intreaga de intrebari – cunosti tu asta sau cealalta - intrebari la care pe vremea aceea nu se stia raspunsul. Aceste intrebari il fac pe Iov sa-si dea seama ca trebuie sa-si accepte limitarile, si faptul ca Dumnezeu nu e obligat sa-i spuna tot ce face si ce nu face...
Lectia fundamentala a cartii Iov e urmatoarea. In capitolul 42, inainte de experienta dezastrului in care mi-am pierdut familia si averea, inainte de experienta asta a suferintei cumplite, Il cunosteam pe Dumnezeu din auzite, de la parinti sau profesori. Acum, in mijlocul suferintei, ochii mei Te-au vazut. In suferinta, Dumnezeu mi-a devenit real. Castigul meu din experienta asta e ca Dumnezeu mi-a devenit foarte intim si acum Il cunosc prin experienta directa.
De foarte multe ori se intampla asa. In suferinta, Dumnezeu ne devine real. Acolo Il cunoastem mai in profunzime. Si din asta gasim o serie de raspunsuri – daca Dumnezeu e bun, de ce lasa, de exemplu, calamitati. Din perspectiva stiintifica, ca sa poata exista omenirea pe Pamant, trebuia sa existe o planeta de o anumita marime, la o anumita distanta de soare, trebuia sa existe apa, atmosfera. Cineva a calculat ca ar trebui sa fie 27 de parametri perfect acordati pentru a putea exista omul. S-a ajuns la concluzia ca planeta Pamant exista pentru a sustine existenta omului. Interpretarea aceasta se numeste inter-pretarea antropologica, totul e vazut din punctul de vedere al omului. Creatorul a vrut sa faca omul si a calculat atat de exact parametrii in care poate exista omul. Si intre parametrii acestia sunt, de exemplu, si cutremurele.
Daca Dumnezeu e bun, de ce exista cutremurele? Mii de ani, la asta nu s-a putut raspunde, pana cand nu au fost intelese miscarile tectonice. Daca nu s-ar misca placile tecto-nice, nu ar putea exista viata pe Pamant. Miscarea placilor tectonice insa produce cutremure. Dumnezeu a creat legi. Una dintre acestea e legea gravitatiei. Daca tu nu vrei s-o asculti si te arunci de la etaj, sa nu te plangi ca Dumnezeu a creat gravitatia. Trebuie sa intelegi toate legile pe care le-a creat Dumnezeu si sa le respecti, sa functionezi in limitele pe care ni le-a pus Creatorul. De aici se nasc alte intrebari despre motivul existentei tornadelor, a taifunurilor, a traznetelor. Inteleptul Creator le-a creat pe toate ca sa putem exista. Iar noi trebuie sa invatam cum sa le stapanim.
In continuare, mai sunt si alte explicatii la ceea ce noi numim rau. Richard Wurmbrand, vorbind de-spre bine si rau, zicea “Mielul e bun pentru ca vreau sa-l mananc eu. Lupul e rau pentru ca vrea sa manance el mielul pe care vreau sa-l mananc eu”. Vedem din asta ca unele lucruri sunt rele sau bune doar din punctul nostru de vedere. Lucrurile acestea sunt relative la pozitia noastra in creatia lui Dumnezeu.
De ce exista raul in Universul unui Dumnezeu bun? Ne intoarcem la Iov. Eu sunt prea mic ca sa inteleg toata intelepciunea pe care a investit-o Creatorul in planeta Pamant ca sa pot exista eu. Si trebuie sa-mi inteleg limitarile si sa ajung sa-L cunosc pe Dumnezeu ca fiind totalmente bun. Cand trec prin incercari si boli, El e tot bun, e binedispus fata de mine, si ma iubeste enorm de mult. Chiar si cand eu cred ca aceasta nu e dragoste si bunatate.
Cu problema aceasta s-a luptat Moise, David, Isaia si altii. Domnul Isus ne-a adus completari cu invatatura Lui, apoi Pavel, Petru, Ioan, etc. Un lucru: Dumnezeu e bun si poate fi gustat. „Gustati si vedeti ce bun este Domnul”, scrie David (Ps. 34:8). Apostolul Petru scrie (1 Petru 2:1-4) ca daca ai gustat ca Domnul e bun, leapada din tine orice rautate, invata sa fii bun cum El e bun. Nu vezi ca bunatatea lui Dumnezeu te indeamna la transformare?
Bunatatea lui Dumnezeu e un dat pe care nu intotdeauna il inteleg, dar, in chip suprem, El e bun pentru ca L-a dat pe Fiul Lui sa moara in locul meu, ca eu sa pot deveni fiul lui Dumnezeu, prin inlaturarea barierei intre mine si Dumnezeu. Bunatatea suprema a lui Dumnezeu e in crucea lui Hristos. Acolo vad pana unde merge bunatatea Lui. Si cand o inteleg, spun: „Doamne, un singur lucru vreau: sa-Ti apartin si sa seaman cu Tine”. Bunatatea lui Dumnezeu ma atrage, ma farmeca si ma transforma.
Daca Dumnezeu e bun, de ce exista atat de mult rau in lume? Raspunde pastorul Iosif Ton. Mai multe intrebari si raspunsuri similare - http://alfaomega.tv/viata-spirituala
Daca Dumnezeu e bun, de ce exista atat de mult rau in lume? Raspunde pastorul Iosif Ton