Yoga
Originile practicii yoga sunt străvechi, unii susțin că zeul hindus Shiva este cel care a răspândit cunoștințele yoga. Yoga și hinduismul sunt legate într-un mod intrinsec chiar și astăzi. Drumul spre iluminare în hinduism trece prin practica yoga.
Swami Vishnidevanda, expert în yoga și autorul cărții The Complete Illustrated Book of Yoga, spune: „Scopul tuturor practicilor yoga este dobândirea adevărului, posibilă numai atunci când sufletul individului se identifică cu sufletul suprem al lui Dumnezeu.”
Alte definiții susțin:
„Yoga este modalitatea prin care omul mărginit caută uniunea cu Ființa Infinită, adică cu Dumnezeu.” afirmă Uniunea - Știința unirii sufletului individual cu Spiritul Cosmic (Autobiografia unui Yoghin, Paramahansa Yoganada.)
Vom mai descoperi, de asemenea, că sunt mulți oameni care pretind că yoga este o știință, și nu religie, dar ar fi fericiți să accepte că yoga stă la baza tuturor religiilor.
Scopul primordial al practicii yoga este eliberarea sufletului din transmigrație, adică din ciclul renașterilor. Această eliberare se realizează atunci când sufletul individului este unit cu Ființa Absolută. Există patru tipuri principale de yoga, patru căi diferite, dar care au același obiectiv.
Bhakti Yoga – calea devotamentului. În primul rând, este vorba despre detașarea sinelui de lucrurile materiale, care sunt doar iluzii (maya). În al doilea rând, se cere devotamentul față de un guru sau omul suprem – forma personală a zeului impersonal.
Karma Yoga – calea slujirii. Aceasta include pelerinaje, fapte bune etc. Yoghinul Karma își va trăi viața fără să-și stabilească scopuri și fără să „vâneze” recompense personale. În această stare de detașare, orice gest devine impersonal, și, prin urmare, karma (rezultatul propriilor acțiuni) nu-l mai afectează.
Jnana Yoga – calea cunoașterii. Aici yoghinul este condus într-o viață de concentrare și de studiere a scripturilor hinduse.
Raja Yoga – calea contemplării. Este numită calea regală, fiind calea meditație profunde.
Unii învățați spun că există opt stadii prin care trebuie să treci pentru a atinge iluminarea: purificarea corpului, pozițiile corpului, pozițiile care dezvoltă energie psihică, controlul respirației, înțepenirea minții, concentrarea, meditația și uniunea cu Dumnezeu (Shiva).
În occident principala formă de yoga este Hatha Yoga, o ramură a Raja Yoga. Totuși oare Hatha Yoga este doar un exercițiu fizic sau de respirație? Chiar dacă unii occidentali percep Hatha Yoga în acest fel, maeștri Yoga n-ar fi de acord cu asta. Iată ce citim despre Hatha Yoga:
„Practica yoga …ar fi ineficientă fără conceptele pe care se bazează yoga. Ea combină trupescul și spiritualul, într-un mod extraordinar și complet.” ([Autobiografía unui Yoghin], Autobiography of a Yogi, pp.264/5.)
„Ar putea avea un aspect șocant pentru cei care – inclusiv creștinii ce cred că iau parte la un altfel de program fitness de exerciții fizice – nu conștientizează originile și obiectivele Hatha Yoga ...aparent mulți oameni cred că dimensiunea spirituală se manifestă în sine, putând ignora spiritualul la început, dar situația se schimbă nu peste multă vreme.” (Holistic Health, Holistic Hoax?, Richard J B Willis, 1997, p.232.)
EFECTE
Yoga ne aduce în comuniune cu o forță divină impersonală
Prin definiție, zeul hindus este o forță impersonală, concept care intră în contradicție cu Dumnezeul creator și personal al Bibliei. Cei mai mulți yoghini nu vor renunța de tot la Biblie, dar o vor redefini, manifestând sindromul de „înger al luminii”.
„Dumnezeu Tatăl este Absolutul, Cel ce nu se manifestă și ce există dincolo de creația ce vibrează. Zeul Soare este Hristos Conștiința
…Care se manifestă în creația vibrantă; această Conștiință este ‘unica zămislire’ sau unica reflectare a Infinitului Necreat. Latura vizibilă a omniprezentei Conștiințe a lui Hristos, ‘martorul Său’ …este Aum, Cuvântul sau Duhul Sfânt.”([Autobiografía unui Yoghin], Autobiography of a Yogi, p.169.)
Yoga funcționează pe principiul că omul, în esență, este bun
Tony Quinn, cel care se presupune că a introdus yoga în Irlanda, vorbește despre esența interioară care este fundamentală, iar noi încercăm să eliberăm această putere interioară, care este latentă. Dar ce spune Biblia despre sufletul omului? Trebuie doar să citești versete din Romani 3:10, 23 și 7:18, ca să vezi încă o dată că yoga nu este compatibilă cu creștinismul.
Yoga este calea de a ajunge la unitate cu zeul (mântuire)
Nicăieri în Biblie yoga nu este menționată ca fiind o cale de mântuire sau un mijloc de a-L cunoaște pe Dumnezeu. Ce putem spune atunci despre cei care au avut experiențe supranaturale? Există două forțe supranaturale, iar noi trebuie să verificăm atent pentru a vedea de unde vine puterea pe care o simțim. Citește din Ioan 14:6, 3:16 și 2 Corinteni 11:3-4, 13-15, printre multe alte versete, ca să vezi că, și din acest punct de vedere, yoga nu este compatibilă cu creștinismul.
Yoga este calea de realizare a sinelui
Scopul yoga este de a întări ființa interioară și de a o determina să-și exercite influența. Biblia se opune acestui punct de vedere. Numeroase persoane care au practicat yoga mărturisesc despre importanța acordată sinelui. La Matei 16:24-26 și Galateni 2:20 se demonstrează din nou că yoga este incompatibilă cu creștinismul, din cauză că se pune accentul pe sine.
Yoga încurajează adorarea unui guru – omul-zeu
În unele forme de yoga aceste învățături sunt evidente. Guru este deasupra tuturor oamenilor, a trecut prin toate reîncarnările și acum este „zeu”. Mulți guru pretind că sunt zei și vor să fie asemenea lui Dumnezeu. Eliberând acea putere în mine, voi putea avea control asupra propriei mele vieți. Ei ar putea influența într-un fel prezentul, dar nu au nici un control asupra viitorului. Există mulți zei? Putem noi să ne controlăm destinul? Din Biblie știm că există un singur Dumnezeu și că noi nu putem deveni zei. Doar El are puterea să decidă asupra vieții și morții. (A se vedea Evrei 9:27, Matei 10:28.)
CONCLUZII
1. Sistemul de credințe pe care se bazează practica yoga este, în mod evident, incompatibil cu convingerile creștinismului. Oricine se deschide unui astfel de sistem ajunge să intre în conflict cu învățăturile lui Hristos și încearcă să slujească la doi stăpâni, ceea ce este imposibil.
2. Sunt oameni care spun că nu este nimic greșit să faci niște exerciții, dar cei care au studiat problema în profunzime nu vor fi de acord cu această perspectivă. Totodată trebuie să analizăm rădăcina problemei, iar la yoga descoperim că orice exercițiu are un înțeles spiritual.
3. Două din principalele obiective yoga: uniunea cu o forță divină impersonală și dobândirea unui grad înalt de autocunoaștere se află în conflict cu învățăturile creștine.
4. Concluzia copleșitoare este că yoga și creștinismul sunt incompatibile. În cel mai bun caz, în practica yoga ne bazăm speranțele pe ideile omului, care nu poate realiza întru totul ceea ce promite. În cel mai rău caz, ai de-a face cu o putere care nu vine de la Dumnezeu.
Sursa: Ellel Romania