Pe scurt despre medicina alternativa
Este surprinzător faptul că în societatea de astăzi, când cercetarea științifică a luat amploare, se răspândesc cu rapiditate o întreagă gamă de terapii medicale alternative, fără vreo bază științifică. În zilele noastre acestea încep să pătrundă în spitale și în clinici, lucru care părea de neimaginat acum 10 sau 20 de ani, când erau denumite terapii de frontieră. În ciuda răspândirii medicinei științifice și a tehnicilor chirurgicale, aceste influențe sunt puternic înrădăcinate aproape peste tot în lume.
În China, timp de mai bine de 100 de ani, diagnosticul medical și tratamentul erau, pe scară largă, în mâinile celor care practicau medicina naturistă sau acupunctura. Această situație mai este valabilă și astăzi în unele regiuni rurale, dar în spitale medicina alternativă este la egalitate cu medicina științifică occidentală.
În Africa sau în America de Sud vraciul din trib practică așa-numita „medicină”, implicându-se în același timp în magie și voodoo, iar misticul musulman supraveghează vindecarea în culcultura islamică. Este important să observăm că atitudinea în tratarea bolnavilor este adesea legată de originile religioase și de filozofia practicienilor.
MEDICINĂ SAU MAGIE ?
În societatea noastră medicina modernă are 4 caracteristici:
a) aderă îndeaproape la o bază științifică, demon-strabilă și dovedită;
b) este predată la facultățile de medicină
c) este acceptată de sisteme profesionale corespun-zătoare;
d) cere ca practicanții să fie bine pregătiți și să aibă responsabilități și calificări recunoscute.
Acestea nu sunt valabile în cazul medicinii alternative. Este interesant de remarcat că revista „Which?” a Asociației Consumatorilor a cercetat în profunzime medicina alternativă într-un articol intitulat: Medicină sau Magie. Un sondaj bazat pe mai multe surse indică faptul că medicii se înscriu în următoarele categorii:
a) Preoți și Profeți
b) Doctori și Chirurgi
c) Magicieni și Vrăjitori
Cei care au studiat terapiile de medicină alternativă au ajuns la concluzia că timpurile nu se schimbă și că aceste 3 opțiuni sunt încă valabile astăzi peste tot în lume, chiar și în societatea modernă.
În culturile din Occident, până relativ recent, practicienii medicali au năzuit strict la principii și practici care să aibă la bază cercetări științifice, controale și teste de toxicitate de maximă importanță. Aceste standarde sunt acum îndepărtate din cauza extinderii rapide a utilizării terapiilor alternative.
INTERESUL PENTRU O ABORDARE HOLISTICĂ
Există mai multe motive pentru creșterea interesului față de medicina alternativă. Ne confruntăm cu o ne-mulțumire crescândă legată de limitările pe care le oferă medicina modernă, de perspectiva pur raționalistă față de viață, de posibilele efecte secundare dăunătoare ale unor medicamente.
Tot mai multe figuri publice proeminente apelează la terapii alternative, iar mass-media promovează asiduu utilizarea așa-numitelor medicamente naturiste, inofensive. În plus, mai există un interes din ce în ce mai mare pentru demersul holistic, adică să tratezi persoana ca pe un întreg, preocupându-te de trup, de minte, de emoții și de spirit. Bineînțeles că acest mod de abordare este considerat corect, însă atunci când intervin problemele spirituale este necesar să ne preocupe originile acestor sfaturi spirituale și perspectiva spirituală a vindecătorului.
Există numeroase terapii alternative interesate de vindecarea emoțională și spirituală, scopul lor fiind acela de a echilibra „energia cosmică” sau „forța vieții”, cuvinte care se definesc diferit în diverse religii și la diverși terapeuți: „Ch’i”, denumirea taoistă folosită în acupunctură, și „Prana” din hinduism se referă la sănătate și poziție, atât în viața aceasta, cât și în existența reîncarnată. Locuitorii din Polinezia vorbesc de „Mana”, iar pentru indienii din America de Nord termenul este „Orende”.
Mesmer a asociat vindecarea prin hipnoză cu influența „magnetismului animalic”, homeopatia este preocupată cu „energia vitală”, un concept descris de Samuel Hahnemann, fondatorul acestei terapii în forma ei modernă. În filmul Războiul Stelelor aceeași energie vitală este denumită „Forța.” Astfel de idei sunt liber împărțite printre numeroase terapii alternative, cum ar fi acupunctura, homeopatia, aromaterapia, reflexologia, hipnoza și meditația. Ele promovează sănătatea și vin-decarea a tot felul de boli care afectează umanitatea.
CUM ACȚIONEAZĂ ?
Chiar fără a avea o perspectivă creștină, investigarea atentă a acestor terapii ne dezvăluie și alte caracteristici deranjante, descoperind o asociere cu idei religioase vechi, mistice, oculte, care nu au vreo bază științifică, fiind astfel imposibil de evaluat printr-o cercetare științifică. De exemplu, acupunctura se bazează pe ideea religioasă taoistă a lui „Ch’i”, asociind boala cu un dezechilibru dintre Yin pasiv și Yang activ, „energii” care se presupune că există în corpurile noastre.
Practica introducerii acelor în anumite puncte din corp numite „meridiane” are rolul echilibrării acestei energii și eliminării bolii. Un studiu al traiectoriilor acestor meridiane nu arată vreo legătură cu celelalte canale cunoscute de nervi, vase de sânge etc. din corp sau vreo relație cu celelalte organe. Ch’i nu poate fi identificată, demonstrată sau măsurată.
Totuși acupunctura este cea mai răspândită terapie alternativă pentru tratamentul unei dureri cronice. Dacă vorbim despre homeopatie, principiile: „Cui pe cui se scoate” și „potențarea” prin agitare sunt în total dezacord cu principiile medicale științifice.
A oferi cuiva un medicament care produce aceleași simptome ca și boala și a susține că medicamentul va avea un efect cu atât mai puternic cu cât este mai slab par într-adevăr concepte foarte ciudate. Așa-numitele „patogenezii” ale homeopatiei nu fac față unei examinării detailate. Este, de asemenea, semnificativ faptul că medicația în cazul multor remedii homeopate este aproape inexistentă. Se spune că agitarea sau „potențarea” produce o forță vitală vindecătoare în fluid și că nu este necesară prezența niciunui medicament original.
CÂT DE NATURAL – CÂT DE DĂUNĂTOR ?
O altă eroare foarte comună (mai ales cu privire la homeopatie) este că medicamentele alternative sunt neapărat bazate pe plante medicinale și pe produse nenaturale inofensive.
Unele remedii homeopate au la bază totuși substanțe cum ar fi aconit, mătrăgună și stricnină care ar putea fi foarte toxice, doar că ele sunt prezente în cantități extrem de mici sau sunt chiar inexistente.
Totodată, remediile naturiste, inclusiv unele care se găsesc în farmacii sau în magazinele naturiste, sunt uneori nesigure. S-a raportat un număr crescând de efecte toxice serioase, câteva din ele recunoscute de terapeuții naturiști chinezi, existând chiar cazuri de deces. În cazul multora dintre aceste remedii nu s-au făcut experiențe clinice, teste de toxicitate sau evaluări științifice pentru a se afla dozajul corect.
Pe ultimul loc în ceea ce privește credibilitatea ar putea fi inclusă Terapia prin Cristale – Cristaloterapia (o terapie comună celor implicați în New Age), care presupune că vibrațiile energetice au putere de vindecare. Această perspectivă se află în totală contradicție cu înțelegerea logică, științifică și cu simțul realității în privința cauzei și tratării bolii.
PERICOLE ÎN DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT
Pentru a stabili un diagnostic există pericole similare. De exemplu, practica iridologiei se aplică pentru a diagnostica dureri din trecut, boli actuale și predicții cu privire la starea de sănătate viitoare, ca urmare a examinării irisului. Nu există niciun canal de legătură din punct de vedere anatomic, care să justifice această perspectivă, iar cercetările științifice n-au demonstrat nimic care să sprijine teoria.
Practicienilor de terapii alternative care nu sunt calificați din punct de vedere medical nu le va fi ușor accesul la efectuarea de raze X și la alte teste importante de laborator. Regretabil, dar într-o proporție semnificativă de cazuri, această situație este înlocuită cu metode total neștiințifice, cum ar fi: legănarea pendulului, test de echilibrare a mușchilor, teste bizare „radionice” pe sânge și pe păr și alte fenomene oculte.
Este posibil ca și astrologia să joace un rol important în diagnosticarea bolii. O consecință inevitabilă în cazul în care se apelează la astfel de terapeuți fără calificare medicală este posibilitatea de a ți se stabili un diagnostic nesigur sau nepotrivit, întârziind un tratament medical sau chirurgical adecvat. Aceasta poate conduce la suferințe și la tragedii care ar fi putut fi evitate.
Este îngrijorător să auzim că unii medici de medicină generală sau chiar specialiști îi îndrumă pe pacienți spre terapii alternative despre care ei înșiși au o înțelegere superficială. Ei nu ar trebui să accepte, să recomande sau să prescrie medicamente, fără să țină cont de codul etic bazat pe cercetare științifică, experimente clinice complete și valoare dovedită. Nu indică acest fapt o lipsă de integritate medicală când e vorba de terapiile alternative?
Este adevărat că practica medicinei moderne nu este nici ea perfectă, având limite serioase și existând posibilitatea unor efecte secundare importante. Cu toate acestea, se depun eforturi susținute pentru diminuarea acestor efecte, cercetarea științifică fiind prezentă în fiecare etapă, iar integritatea profesională putând fi menținută. Nu se poate spune același lucru despre o gamă largă de terapii alternative.
CONCLUZIE
În ultimul deceniu tot mai multe autorități medicale respectabile au efectuat o examinare detaliată a numeroaselor terapii alternative, cercetare care nu a arătat nicio dovadă mulțumitoare referitoare la baza sau la eficacitatea lor. Rezultatul invariabil a fost o recomandare: când viața este în pericol nu există înlocuitor pentru medicina modernă și pentru chirurgie. Mesajul esențial este:
ATENȚIE LA MEDICINA ALTERNATIVĂ!
Sursa: Ellel Romania