Feng shui
Feng Shui, spre deosebire de alte doctrine care ne fac să ne simțim bine, este complicat și complex. A apărut în China acum 4.000 de ani, dar a fost importat în Europa doar în ultimul secol. Există 4 tipuri diferite de școli Feng Shui. Ele sunt: 8 Direcții sau Metoda Compasului; Metoda Casei 8; Școala Stelei Zburătoare și Școala Formei sau Secta cu Pălărie Neagră. Toate folosesc aceleași principii de bază.
Originile filozofiei Feng Shui provin din medicina și din filozofia chineză, bazându-se pe principiile Yin și Yang. Echilibrul dintre cele două forțe trebuie să fie corect pentru a se putea crea armonie între trup, minte și spirit și între acestea trei și natură.
INTRODUCERE
Beneficiile posibile ale doctrinei Feng Shui ar fi următoarele:
- Un somn mai bun;
- vânzarea unei case;
- o motivație crescută;
- un corp sănătos;
- un start bun într-o meserie;
- afaceri înfloritoare;
- reușita unei angajări;
- o viață sexuală activă;
- relații de familie mai armonioase;
- faimă și respect;
- dragoste și romantism;
- o poziție fermă la locul de muncă;
- o mai bună relaxare acasă;
- o viață socială activă;
- fertilitate;
- senzația de control asupra lucrurilor.
Există o mare afluență de cărți Feng Shui în ultima vreme în librării. Un lanț foarte cunoscut de librării recomandă chiar folosirea tehnicilor Feng Shui pentru menținerea sănătății, a bunăstării și a fericirii. Simon Brown ne spune, într-una din numeroasele sale cărți despre Feng Shui, că Boy George, telefoanele mobile Orange, British Airways și Body Shop au folosit cu toții consultanți Feng Shui.
Multe ziare și reviste naționale scriu despre Feng Shui, contribuind astfel la promovarea acestei doctrine. Mass-media te-ar face să crezi că este doar o chestiune de moft să muți mobila, să pui câte-o vază de flori pe ici, pe colo sau să atârni un cristal la geam. Totuși chestiunile acestea sunt mult mai complexe.
În unele orașe, seara, la liceele locale, se țin cursuri de Feng Shui, iar tentația de a crede este cu atât mai mare, cu cât conceptul este tot mai mult promovat și recomandat.
PRINCIPII DE BAZĂ
Filozofia chineză susține că în corpul nostru există un flux subtil de energie electromagnetică, asemenea sângelui, purtând denumirea de ch’i. Când ch’i curge bine avem armonie și echilibru, însă stagnarea acestui flux este cauza multor boli. Nu-l putem vedea, atinge, gusta, auzi sau simți, dar suntem conștienți de efectul lui și unii îl aseamănă cu vântul.
Ch’i face parte din viața noastră, iar principiul medicinei tradiționale chinezești este să păstrăm ch’i într-o stare cât mai nealterată.
Această energie ch’i curge prin tot pământul și prin sistemul solar. Mișcarea energiei ch’i pe suprafața pământului, în casele și în corpurile noastre este influențată de mișcarea pământului și a planetelor care ne înconjoară. După cum poziția pământului, a soarelui și a planetelor se schimbă, la fel se schimbă și energia ch’i, fiindu-i astfel influențat fluxul din interiorul nostru.
Feng Shui este filozofia care te învață să te armonizezi cu propriul ch’i și implicit cu mediul în care trăiești. Aproape totul în casă oprește, încetinește sau accelerează energia ch’i. Fiecare cameră din casă trebuie verificată pentru a vedea dacă este corect poziționată pentru activitatea desemnată.
Ferestre, uși, scări, mobilă, toate trebuie să fie în poziția corectă sau, altfel, ar putea împiedica curgerea energiei ch’i. Tot ce înconjoară casa, de exemplu drumuri, apă, dealuri, copaci sau chiar și umbrele altor clădiri trebuie să fie în poziția corectă.
EFECTE
Dacă vrei să te muți și să chemi consultanți Feng Shui, ei vor veni la noua casă și vor face măsurători folosind un compas special numit Lo-Pan. Te vor întreba despre locul, data și ora exactă a nașterii pentru a putea trasa un horoscop detaliat în opt puncte. În sfârșit, va fi nevoie de un raport amănunțit despre toți locatarii anteriori ai casei, în ceea ce privește norocul, bogăția, sănătatea și fericirea.
Cu aceste informații vor face un raport complet, incluzând detalii cum ar fi: Lung Mei (venele Dragonului) al energiei ch’i, care curge în interiorul și în jurul clădirii, pentru a vedea dacă familia ta va prospera sau nu acolo, ce fel de schimbări sunt necesare ca să-ți sporești averea sau să contracarezi ghinionul și dacă a fost o locuință Yin – Yang.
Dacă raportul este defavorabil, dar totuși vrei să te muți în noua casă, sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a schimba energia ch’i. Acestea ar consta în schimbarea culorilor sau a formei grădinii.
Pentru a realiza modificările necesare, consultantul Feng Shui se va folosi de niște planșe. În primul rând, există o planșă cu 5 elemente. Această planșă reprezintă un cerc complex împărțit în cinci anotimpuri – cel în plus este plasat între vară și toamnă. Fiecare anotimp are elementele lui proprii, culori, durată a zilei, mișcări ale energiei și acele numere numite 9 Ki din pătratul magic. 9 Ki este astrologia Feng Shui din Japonia. 9 se referă la numerele din pătratul magic și Ki este cuvântul japonez pentru ch’i.
Pătratul magic a fost descoperit de Fu Hsi în anul 4.000 î. H. în China când a văzut o broască țestoasă ieșind din râul Lo. Așezarea punctelor pe carapacea broaștei a devenit, conform lui Fu Hsi, modelul pentru așezarea numerelor 9 Ki, aflate la baza astrologiei. Pătratul magic funcționează ca o hartă, dar și ca un orar care determină trasarea mișcărilor energiei ch’i pentru fiecare an, lună, zi și oră.
Se presupune că, în anul nașterii, soarele, pământul, luna și planetele înconjurătoare, combinându-și influențele, lasă o amprentă pe chi’ul fiecărei persoane. Cu numărul tău 9 Ki poți să descoperi tipul de energie ch’i prezent în anul nașterii tale și astfel să-ți înțelegi caracterul, nevoile și aspirațiile.
Cele 8 direcții constituie un alt cerc, reprezentând un set sofisticat de principii, care ajută la înțelegerea felului în care ch’i se mișcă prin casă și în imediata vecinătate, având implicații în toate domeniile vieții. Se bazează pe 8 puncte ale compasului, iar elementele de cer, tunet, apă, munte, lac, foc, pământ și vânt vizează fiecare punct al compasului.
CONCLUZII
1. Ca la majoritatea remediilor alternative descoperite recent, principiul de bază este că noi trebuie să preluăm controlul asupra vieții noastre. Dar, în realitate, Feng Shui este cel care preia controlul asupra ta, atrăgând după sine astrologia, magia și norocul. Poți deveni dependent de ritualurile lui și obsedat ca energia ch’i să fie adecvată. De fapt, te lași condus de forța energiei impersonale ch’i. Se mai vorbește totodată despre a intra în legătură sau de a manipula forța fundamentală a energiei sau mintea universului. Prin urmare, ai grijă ce faci! Poate fi periculos.
2. În plus ești foarte aproape de implicarea în astrologie. În ciuda faptului că este acceptată de mulți oameni inteligenți, astrologia nu face față investigației științifice. Astrologul din ziua de azi nu vede planetele în același loc ca și colegul lui din urmă cu 4.000 sau 5.000 de ani. Nu sunt incluse planetele recent descoperite. Nu există vreo similitudine între destinul celor născuți exact în același moment și conjuncția stelelor și a planetelor. Într-adevăr, astronauții din zilele noastre consideră astrologia ca fiind una din cele mai mari fraude din toate timpurile, deci o practică periculoasă.
3. Reacția ta la această informație poate să fie în felul următor: Este Feng Shui o filozofie practică și în ce fel, de exemplu, poate să dăuneze mutarea mobilei? Totuși chestiunea e mult mai profundă și odată implicat în asemenea filozofii poți să aluneci ușor pe această pantă, luând drept credibile discursuri filozofice aberante.
Sursa: Ellel Romania