Reiki
Reiki este un cuvânt japonez folosit pentru „Energia Universală a Forței Vieții”. Această energie a forței vitale se află înlăuntrul nostru și e nevoie s-o înțelegem pentru a dobândi confort fizic, mental și emoțional, sau cu alte cuvinte, sănătate holistică. Vindecarea este posibilă și de la distanță pentru că energia poate fi folosită oriunde, ea aflându-se peste tot. Înainte de a pune mâinile pe pacient, practicianul trebuie să ceară permisiunea de a folosi tehnica Reiki, astfel că atât întrebarea, cât și consimțământul sunt esențiale pentru vindecare.
Reiki este o tehnică cu o largă răspândire în Marea Britanie. Există mii de persoane care o practică, iar cei interesați să înceapă această practică sunt încurajați să obțină măcar primul grad (vezi explicația de mai jos), care presupune un proces de armonizare prin intermediul unor exerciții îngrijorătoare.
Dr. Mikao Usui a trăit în secolul trecut în Japonia și și-a dezvoltat metoda de tratament pe ideea că pentru cei care primesc informațiile Reiki și le însușesc într-un mod apreciabil, volumul de informații ar trebui mărit. Se crede că sistemul provine din vechi învățături budiste bazate pe Karma, chiar dacă se pare că nu se face referire la ea în tratamentul inițial. Într-adevăr, aspectul religios este minimalizat în ideea de a ademeni adepți, iar învățăturile Reiki dau impresia unui amalgam tipic de convingeri mistice. Citim în Manual Reiki scris de Stephen James Culshaw, maestru Reiki, despre primul grad: „…pentru a practica Reiki nu trebuie să credeți în Dumnezeu, doar în iubire.” ( p. 5)
PRINCIPII DE BAZĂ
O sesiune introductivă Feng Shui ar include probabil învățături despre aură1, chakre2, meridiane3 și rabdomanție4. S-ar mai face referiri și la acupunctură, la credințele în Yin și Yang, subliniindu-se importanța forței vitale.
În ceea ce privește straturile aurei, se crede că ele se întind la câțiva metri în jurul nostru. Însă aura se manifestă cu precădere în spatele nostru, pentru că simțurile noastre spirituale depun mai mult efort în spate, pe când simțurile fizice funcționează mai ales în față.
Aura din imediata apropiere a corpului este mai densă și mai vizibilă. Caracteristicile și atitudinile pot fi înțelese din culorile vizibile de către un ochi antrenat. Oamenii își detectează unii altora aura ținând în fiecare mână o vergea de ghicire. E nevoie ca umerii să fie relaxați pentru a permite energiei să curgă prin brațe, până la vergele. Pentru ca vergeaua „să știe” ce are de făcut trebuie rostit un cuvânt-indicator. Vergelele în sine nu au putere, ele fiind puse în funcțiune de atitudinea minții.
O altă metodă de a detecta aura presupune ca, în spatele unei persoane așezate, o a doua persoană cu brațele întinse la nivelul urechilor pacientului să studieze spațiul dintre mâini în timp ce formează un triunghi.
EFECTE
Practicianul Reiki își pune mâinile pe pacient, care acumulează fără efort această forță a vieții, suficientă pentru nevoile lui. Se presupune că totul depinde de voința participantului. Practicianul Reiki este un canal deschis prin care curge forța, pornind de la cap, spre inimă și apoi prin mâini către pacient.
Se crede că această forță nu este contaminată de vindecător sau de aspectele negative ale pacientului, deoarece vindecătorul este doar un canal deschis.
Se acordă o importanță deosebită celor care vor să se inițieze în practicile Reiki cu efecte de lungă durată, pentru că este necesar să se urmeze măcar cursul ajutător obținerii primului grad în timpul căruia experiența celor patru momente de armonizare este necesară pentru intensificarea puterii vindecătoare a canalului. Acest proces este efectuat de Maestrul Reiki și „…supravegheat și îndrumat de ghizi astrali Reiki.” (The Manual, p. 17)
Este îngrijorător să descoperim că acest proces de armonizare este „…controlat de forțe care îl depășesc pe Maestrul Reiki.” (The Manual, p. 17)
Acești ghizi sunt liberi să facă tot ce le place și nici măcar Maestrul Reiki nu este capabil să îi oprească. Acest prim grad se bazează pe tradiții foarte vechi.
Cursul pentru obținerea celui de-al doilea grad presupune încă un moment de vindecare personală, iar în timpul obținerii celui de-al treilea grad, studentul este inițiat în arta de a deveni maestru Reiki, însă până atunci sunt necesari mulți ani de practică.
Înainte de cursul pentru gradul al treilea, studentul este supus unor meditații speciale sau vizualizări, iar una dintre ele îl va ajuta să-și contacteze propriul ghid Reiki, o ființă spirit. De asemenea, va trece prin diverse experiențe prin intermediul unor tehnici speciale, bazate pe trei simboluri sacre. În timpul cursului mulți pretind că au experiențe profunde, văzând spirite care le pot deveni călăuze spirituale.
CONCLUZII
1. În spatele unui practician Reiki există o intensă activitate și credință New Age. Dar oare fără acele „armonizări”, care par să se desfășoare într-o sferă demonică, nu este practicabilă această metodă de vindecare? Pentru a fi inițiat în arta de a deveni maestru, se face, fără îndoială, apel la diverse practici japoneze și New Age.
2. Toți practicienii par să fie înzestrați cu numeroase abilități și trecuți prin multe experiențe de natură psihică, cum ar fi starea de regresie și comunicarea cu spiritele. Prin urmare, când se „lucrează” pe un pacient sau pe un ucenic, forțele prezente sunt deosebit de puternice. Să nu uităm că punerea mâinilor și așteptarea meditativă fac ca ambele părți implicate să fie vulnerabile la influențe malefice.
3. Se vorbește despre vindecări, dar latura spirituală, pe care practicanții Reiki o consideră întotdeauna prezentă, ar trebui să-l conducă pe un creștin la Isus. Din moment ce nu se întâmplă astfel, vindecarea nu doar că este pusă sub semnul întrebării, dar poate conduce și la o robie spirituală.
Următorul citat din revista Chat, numărul 36, din 6 septembrie 1997, p.6 prezintă problemele spirituale care pot interveni: „Dar atunci am descoperit un efect secundar ciudat. Într-o după amiază, m-am așezat, am inspirat adânc și am vizualizat simbolurile Reiki. Apoi am simțit fierbințeală în tot corpul. Am început să tremur. Pe urmă, o voce masculină puternică a umplut toată camera. Parcă era un șef de trib indian dintr-un film vechi cu John Wayne. Și știți care era cel mai înspăimântător lucru? Venea dinlăuntrul meu – vorbeam într-o limbă încâlcită. Încercam să nu vorbesc, dar nu mă puteam opri. Foarte transpirată i-am telefonat lui John Shango și m-am liniștit la auzul propriei mele voci. „E minunat, Jill”, mi-a spus el. „Ai fost aleasă de duhurile vindecătoare Reiki. De acum înainte ele te vor însoți mereu.” De atunci, treizeci și cinci de spirite au vorbit prin mine.
Adică, Dr. Usie, japonezul care a întemeiat Reiki, Little Flower, cu vocea ei ritmată, indianul Sitting Bull, care întotdeauna părea nervos și mulți alții. Pot să vorbesc cu toți, ori de câte ori vreau. Doar îi întreb cu voce tare și ei îmi răspund întotdeauna. Mă simt ca și acum aș avea o convorbire telefonică exotică. Nu doar că am un nou rost în viață, dar pot să și vindec alți oameni acum. Este minunat, e ca și cum ai avea treizeci și cinci de îngeri păzitori!”
4. E interesant să ceri voie înainte de a pune mâinile peste pacient. Acesta trebuie să spună: „Da, poți să folosești forța Reiki asupra mea.” Acest lucru înseamnă să permiți oricărui duh rău aflat în preajmă să preia controlul; nu Dumnezeului Bibliei, așa cum ar face un creștin.
5. Practicianul Reiki este pregătit să deschidă drumul prin care forța poate ajunge să locuiască în pacient. Acest lucru este foarte periculos.
NOTE:
1 Se spune că fiecare persoană are un câmp energetic în jurul ei, numit aură. Unii cred că este spiritul nostru personal, dar alții îl văd ca pe ceva mai puțin „personal”.
2 Se crede că fiecare persoană are 7 chakre sau zone de receptivitate înlăuntrul ei. De asemenea, prin aceste zone ne exprimăm emoția și vindecarea. În sens larg chakra poate fi considerată echivalentul spiritual al organelor din corp, iar meridianele echivalentul venelor și al vaselor de sânge.
3 Meridianele sunt căile care duc la chakre. Se crede că „forța vitală” a fiecăruia curge prin corp prin intermediul acestor căi.
4 Rabdomanția este o tehnică folosită pentru a descoperi o problemă emoțională, pentru a diagnostica o boală, pentru a găsi un obiect pierdut sau pentru a descoperi o sursă de apă sub pământ. Cele mai comune unelte sunt vergeaua de ghicire și pendulul. Acestea nu trebuie neapărat folosite în zona dorită; de exemplu, este ceva obișnuit să identifici o zonă cu ajutorul vergelei, care se așează pe o hartă. Prin cuvântul rostit, mintea activează forța vieții, care pune în mișcare vergeaua sau pendulul, într-un mod inteligibil, de cel care ține obiectul în mână
Sursa: Ellel Romania