Liber de datorii 1 - Banul este bun!
Banii și cultura
“Banul este un stăpân teribil, dar un servitor excelent.” – P.T. Barnum
Legea Unităţii: Matei 18:19-20
“Vă mai spun iarăși că, dacă doi dintre voi se învoiesc pe pământ să ceară un lucru oarecare, le va fi dat de Tatăl Meu care este în ceruri.Căci acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor.”
Descarcă gratuit cursul si materialele video (2.4GB), pentru studiu personal si în grupe de studiu în case.
Pentru început, haideți să dăm pe față jocul cu învinuirea. Oricare ar fi situația noastră prezentă, suntem aici pentru că ori de bunăvoie sau forțați de circumstanțe am intrat în învoială cu forțe cu influență din jurul nostru: accident, boală, restructurări la locul de muncă, soțul/soția sau fostul soț/fosta soție. Identifică cauza și hai să mergem mai departe, realizând că nimeni nu e în totalitate de vină pentru unde ești astăzi. Înainte să putem schimba situația noastră curentă financiară trebuie să analizăm și să acceptăm cum am ajuns aici. Dacă avem o datorie, este pentru că “ne-am învoit (cu un dealer auto, un ofițer bancar sau un alt creditor) pentru un lucru oarecare” pe care l-am cumpărat fără să avem banii necesari disponibili. (Matei 18:19)
Pentru unii, situația curentă ar putea să fie îngropat în datorii, sau trăind de la o lună la alta. Sau poate, în prezent trăiești lună de lună din șomaj. Sau poate că pentru unii aici înseamnă că trăim confortabil de la o lună la alta, cu un plan de pensie bun, și chiar și cu un cont de economii, dar fără un plan dinamic pentru a trăi în abundență deasupra oricăror gânduri sau așteptări. Chiar și unii din cei ce sunt credincioși cu zeciuielile sunt de multe ori găsiți nepregătiți să dăruiască sau să doneze pentru chemarea Marei Trimiteri. Și mai puțini de atât sunt pregătiți să răspundă acestei chemări în mod personal.
Haideți să luăm în considerare stilul de viață al unui român ce nu este bogat, nici faimos. Dacă într-adevăr frica și lăcomia sunt motivațiile principale ale mentalității de cultură corporatristă, putem cu ușurință să definim atitudinile și acțiunile care influențează creștinii în societatea noastră. Suntem noi mai mult români mai întâi, sau mai mult creștini mai întâi? Acest tabel arată contrastul dintre două stiluri de viață diferite ce ne vor arăta unde este cu adevărat comoara noastră.
Român Creştin |
Versus | Creştin Român |
Banii ne determină valoarea de sine | Cristos ne-a făcut valoroşi, de preţ | |
Banii sunt paşaportul spre fericire | Relaţia noastră cu El = Fericire | |
Banii sunt măsura succesului | Creşterea noastră spirituală determină succesul nostru | |
Banii sunt temelia siguranţei noastre | El este Sursa, Mângâietorul, Siguranţa noastră |
Indiferent de modul în care am ajuns unde suntem financiar, acest tabel arată principiile cheie cu privire la unde ar trebui să fie inima noastră raportată la identitatea de creştin. S-ar putea să fie nevoie ca mai întâi să ne pocăim cu sinceritate, iar când ne rugăm în acord, în unitate cu Dumnezeu pentru înţelepciune financiară, puterea Sa este eliberată pentru a interveni şi chiar pentru a ne elibera de contractele sau înţelegerile în care ne-am băgat singuri. Este legea Lui; promisiunile Sale nu se pot schimba.
Am văzut nenumărate exemple în care oamenii ar fi trebuit să plătească solduri imense pentru datorii şi din motive inexplicabile datoriile erau anulate, reduse, sau chiar plătite de persoane anonime. Se pare că Dumnezeu se arată în circumstanţe disperate în care inimile noastre sunt pocăite şi umile, nu indignate şi sfidătoare. El Îşi găseşte plăcerea în prosperitatea copiilor Săi, nu în sărăcia lor. Noi pur şi simplu trebuie să semnăm fiecare rugăciune pentru Dumnezeu cu „În Numele lui Isus Hristos” ca și atunci când semnăm un cec sau un ordin de plată. Cererea nu este onorată de către bancă decât dacă semnătura noastră apare pe acel ordin de plată. De asemenea, ai observat că, un ordin de plată nu este onorat dacă încerci să-l scrii în contul altcuiva? Tu trebuie să fi responsabil pentru cont – nu poți da vina pe alţii. Dumnezeu se obligă să onoreze orice cerere atunci când este făcută conform voii Sale, și în Numele lui Isus, Fiul Său.
De asemenea, odată ce am semnat un ordin de plată, nu spunem „sper ca suma să fie disponibilă în contul meu”! Semnăm acel ordin de plată cu bună credinţă că fondurile sunt acolo să acopere suma respectivă. La fel trebuie să ne aşteptăm că rugăciunile noastre după voia Lui vor fi ascultate de Dumnzeu atunci când semnăm în Numele lui Isus, în conformitate cu planul Său pentru viaţa noastră. El ne lasă să semnăm ordine de plată spirituale în contul Lui. El acceptă responsabilitatea pentru înțelegerile făcute în credință după voia Lui, nu pentru ceea ce cumpărăm fără să avem fondurile necesare pentru a acoperi cheltuiala. Din acest motiv, ar trebui mereu să ne consultăm cu El şi să fim siguri că El este de acord cu achiziţiile, cererile şi lucurile pe care ni le dorim.
„Dumnezeu nu este părtinitor cu oamenii, dar El este părtinitor cu credinţa.” — Gloria Copeland
„orice ni se dă bun și orice dar desăvârșit este de sus, coborându-se de la Tatăl” —Iacov 1:17
„Omul modern încearcă frenetic să câştige suficienţi bani să cumpere lucruri de care este prea ocupat să se bucure.” —Frank Howard Clark
Banii chiar sunt buni!
Ca sistem de schimb pentru bunuri sau servicii în cultura noastră, banii sunt buni. Biblia ne învaţă că iubirea faţă de bani este rădăcina tuturor răutăților. Dumnezeu a creat toate lucrurile pentru binele nostru. „Preaiubitule, doresc ca TOATE lucrurile tale să-ți meargă bine, și sănătatea ta să sporească tot așa cum sporește sufletul tău.” (3 Ioan 1:2).
Aceast verset acoperă toate cele trei arii ale rugăciunii. În timp ce sufletul tău prosperă (sporește - se referă la pace, relaţii), aşa ar trebui şi sănătatea ta să prospere (să sporească – se referă la vindecare), și să îți meargă bine în toate lucrurile (banii). Multe versete din scriptură şi multe dintre pilde sprijină acest concept cheie. Mulţi creştini sunt blocaţi în tradiţia religioasă că a avea bani este un lucru rău şi că ar trebui să te simţi cumva vinovat pentru că eşti prosper. De cealaltă parte a aceleiaşi monezi poţi da greș atunci când devi avar și zgârcit. Scopul lui Dumnezeu de a te face pe tine prosper nu este doar pentru a-ți asigura ție nevoile, ci pentru a te face un vas deschis prin care să curgă binecuvântări finaciare către alţii, pentru ca Împărăţia Lui să avanseze. De aceea Dumnezeu ne testează cu oportunităţi ca să vadă dacă suntem de încredere cu sume mici de bani mai întâi. Când trecem testul Său, atunci El va putea să ne treacă la un nivel mai înalt, cu sume mai mari cu care vom fi confortabili. Această carte are scopul de a ne poziţiona în așa fel încât să trecem testul pentru binecuvântări financiare de fiecare dată.
În cultura noastră, rareori considerăm că banii, talentul sau darurile sunt unul și acelaşi concept. Dar, când examinăm cultura în care Isus și-a făcut lucrarea, în pildele pe care El le-a învățat a folosit toate aceste cuvinte pentru a conferi o schimbare în stilul de viață a celor care El i-a atins. În căutarea Lui asupra motivației privind banii și inima, Isus a întâlnit un număr mare de persoane care nu aveau bani – ci banii îi aveau pe ei. În pilda semănătorului, în Matei 13:22, Isus a învățat. “Sămânța căzută între spini este cel ce aude Cuvântul; dar îngrijorările veacului acestuia și înșelăciunea bogățiilor (nu bogățiile în sine) îneacă acest Cuvânt, și ajunge neroditor.” Alte exemple de mentalități obsesive ca și lăcomia de bani ar putea fi înbuibarea cu mâncare, idolatria jucăriilor, deșertăciunea modei, sau manipularea relațiilor. Fiecare dintre acestea luate singure sunt o binecuvantare şi nu un rău în sine, dar când banii, mâncarea, jucăriile, moda şi relațiile devin constrângeri și obsesii, ele devin păcat. Haideți să examinăm etapele prin care un concept se dezvoltă într-un stil de viață: aceste etape pot crea ori un stil de viață de maturitate și succes, ori un stil de viață care rezultă în consum nesănătos și păcat.
Bătălia pentru portofel este în mintea ta
Exercițiul de mai jos oferă o schiță a unui proces care poate fi folosit pentru a-ți schimba stilul de viață în bine sau în rău. Oricine poate să beneficieze de pe urma lui pentru că te ajută să îți dai seama care concepte conduc stilul tău de viață actual, și cu determinare, să decizi să adopți noi concepte biblice ce vor crea pentru tine un stil de viață mai bun și mai binecuvântat.
Exerciţiu: Alege o idee sau un concept inițial, şi apoi dezvoltă-l ca și stil de viață
CONCEPT: Ideea de____________________
Exemple: fumatul, cardurile de credit (de cumpărături), consumul social de alcool, fitnessul, educaţia, planul de cheltuieli
Acum dezvoltă alegerea ta în scenarii sănătoase și nesănătoase.
Să luăm cardurile de credit (de cumpărături) ca și exemplu clar de obiceiuri și stiluri de viață de cheltuit.
Sănătos: Carduri de credit Nesănătos: Datorii pe cardul de credit.
(Sugestie: Cardurile de credit nu sunt dăunătoare…datoriile de pe carduri sunt dăunătoare)
ATITUDINE: Mentalitatea pe care o avem despre o activitate stabilește ce credem despre acel lucru. Mult din etapa aceasta va arăta dacă suntem români creștini, (gândindu-ne și răspunzând conform cu moștenirea noastră socială) sau creștini români, (gândindu-ne și răspunzând conform cu identitatea noastră creştină). Multe dintre gândurile noastre inofensive încă ne modelează sentimentele și emoțiile și se reflectă în deciziile pe care le luăm cu privire la bani.
Atitudine sănătoasă: Folosesc banii băncii pentru 30 de zile și plătesc împrumutul înainte de data scadentă.
Atitudine nesănătoasă: Nu trebuie să folosesc banii mei sau să aștept pentru a-mi cumpăra lucrurile pe care le vreau acum!
Până la acest punct doar ne gâdim la concepte, deci abia atingem suprafața. Încă nu este nici o amenințare asupra stilului de viață. La pasul următor însă, totul se schimbă.
ACȚIUNE: Punem gândurile în mișcare. Totul se schimbă când emisfera meditativă a creierului interacționează cu emisfera de acțiune a acestuia. În timp ce studiam pentru programul de masterat în educație specială (Gifted and Talented Education) mi s-a spus că ambele emisfere are creierului meu funcționează simultan. Eu am răspuns: “Asta înseamnă că am un creier ușor”. Mult prea des emisfera de acțiune a creierului nostru pornește fără a consulta emisfera meditativă. Nu percepem consecințele acțiunilor noastre pe termen lung, până când nu am repetat acele acțiuni în mod constant și am ajuns să ne împotmolim sau am devenit confortabili în acea situație. Un lucru este sigur: prea rar avem disponibil un buton de Reset/Undo după ce trecem linia de start. Bunăstarea noastră este determinată de natura acțiunii: dacă este constructivă sau distructivă.
Acțiune sănătoasă: Cumperi ceva pe cardul de cumpărături/credit dar rămâi cu mult sub limita de credit. Plătești întreaga datorie/rată înainte de termenul limită.
Acțiune nesănătoasă: Cumperi lucruri pe cardul de cumpărături/credit până la limita de credit admisă, știind că nu vei avea îndeajunși bani să plătești datoria/rata din următorul salariu.
OBICEI: Sunt multe teorii, dar crezul general este că obiceiurile se dezvoltă oriunde de la 17 până la 21 de repetiții, și asta depinde de predispoziția ta de a-ţi dori sau a rezista tiparelor. Presiunea din exterior poate accelera durata de timp necesară pentru a dezvolta un stil de viață. Obiceiurile de cheltuială vor lua mai mult să se dezvolte decât dependența de o substanță, cum ar fi alcoolul, nicotina sau cofeina. Depinzând de alegerea ta în ceea ce privește conceptul pentru acest exercițiu, s-ar putea să nu fie nevoie de nici 15 repetiții pentru a dezvolta un obicei.
Obicei sănătos: Îți folosești cardul de cumpărături în mod repetat, dar nu îți depășești limitele astfel încât poți lunar să îți plătești datoriile/ratele.
Obicei nesănătos: Îți folosești cardul de cumpărături în mod repetat deși ai deja datorii și ești în urmă cu plățile; ai un obicei de a trăi mai presus de mijloacele tale.
Atunci când îți revizuiești stilul de viață și obiceiurile, vei realiza că și modul în care comunici cu cei din jur se schimbă, și vei începe să discuți cu ceilalți despre cheltuielile pe care le elimini sau le micșorezi: ieșiri la restaurante, la filme, seri de întâlnire cu soțul/soția, ieșirile cu băieții la distracție sau ieșirile cu fetele la cumpărături. Deși toate aceste actitivăți sunt legale și sunt ok, ele necesită bani. Când le facem deja începem să justificăm cheltuielile în plus. Dacă cineva te provoacă și îți arată faptul că cheltui prea mult, și tu devi defensiv, acesta este un prim indiciu că poate ai dezvoltat un stil de viață nesăntos pentru finanțele tale, și că poți ușor să pierzi controlul. Spune “Mulțumesc” și revizuiește-ți din nou stilul de viață.
Modifică-ți stilul de viață pentru a trece testul, și pentru ca Dumnezeu să îți poată încredința mai mulți bani.
Bătălia ce se petrece la nivelul minţii noastre ar trebui să creeze în noi principii sănătoase ce conduc spre un stil de viaţă sănătos. Pentru majoritatea dintre noi, primul test este de a crea un flux de numerar necesar pentru a ieşi din datorii. Apoi, odată ce datoriile au fost achitate, acest flux ar trebui folosit în a-i servi pe cei nevoiaşi, nu pentru a ne satisface propria lăcomie după putere, imagine publică, sau lucruri materiale în exces. Foarte multe persoane sunt concentrate în continuare pe ideea de “noi, pentru noi și ai noștri”. Marea Trimitere nu ar fi ajuns niciodată mai departe de oraşul Ierusalim dacă ucenicii ar fi avut o viziune atât de îngustă. Ei au lucrat împreună astfel încât întotdeauna să existe un exces de a oferi liber acelor persoane care erau persecutate. Biserica primară s-a implicat în vieţile altora pentru a-i încuraja şi a-i echipa să facă aceleaşi lucruri.
Accentul societăţii noastre este pus pe cerinţe minime. “Cât de puţin pot să muncesc pentru a fi acceptat..., pentru a trece testul..., pentru a fi promovat..., pentru a deveni un membru..., pentru a slăbi..., pentru a rămâne căsătorit..., pentru a plăti taxele?” În majoritatea cazurilor, ne mândrim cu expresii de genul : “Măcar atât am putut să fac și eu...”, pentru care răspunsul nerostit este : “Atunci, să ne bazăm pe tine în a face cât de puțin poți?”
Biblia ne cere să facem totul “din toată inima, ca pentru Domnul” (Coloseni 3:23): cursuri la școală, munca noastră, exerciții de fitness, taxe, relaţiile cu oamenii şi în special dărnicia şi zeciuiala. Bănuţul văduvei din Luca 21 a fost un dar de sacrificiu pentru a-și arăta mulţumirea faţă de Dumnezeu pentru tot ceea ce El însemna pentru ea, nu tot ce El a făcut pentru ea. Unii oameni pot da zeciuială şi să nu simtă lipsă. Această văduvă a simţit impactul total. Ea a fost singura care a dat îndeajuns de mult pentru a capta atenţia lui Isus. Dumnezeu nu ne-a dat minimul necesar pentru mântuirea noastră şi legământul Lui cu noi. El ne-a dăruit maximul. Moartea lui Isus nu a fost un preţ redus pentru mântuirea noastră. Iar cultura noastră ne spune să facem câtuşi de puţin în schimb pentru El. Isus a plătit un preţ de inflație pentru fiecare dintre noi şi ne-a spus: “Fără plată aţi primit, fără plată să daţi.” (Matei 10:8). De ce ne chinuim atât de mult să dăm o zecime din venitul nostru?
Lupta pentru mintea ta implică examinarea motivelor şi conceptelor personale care sunt cruciale pentru succesul aventurii noastre financiare. Cu orice sau oricine intrăm într-o învoială pentru scopuri și atitudini personale, se aplică cel mai probabil Legea Unităţii (înţelegerea). Prin urmare, este necesar să ne setăm duhul (caracterul în Isus Cristos), sufletul (mintea: emoţii, gânduri) şi trupul (acţiuni fizice, conversaţii) în acord cu legile şi principiile lui Dumnezeu cu privire la sănătate şi bogăţii – nu la legile societăţii, în special în starea financiară curentă a societății în care trăim. Ține minte acest mic citat pe care îl am la mine pe perete:
“Cele mai importante lucruri în viaţă nu sunt lucruri.” – Anonim
Descarcă gratuit cursul si materialele video (2.4GB), pentru studiu personal si în grupe de studiu în case.
Exerciţiu:
Completează acest exerciţiu înainte de a citi următorul capitol.
Completează Fişa de Lucru a Bugetului Lunar (Anexa 1), calculând fiecare cheltuială şi sursă de venit în detaliu.
Folosind foaia Vase Crăpate(Anexa 2), reevaluează activitățile săptămânale sau lunare care fac banii din portofelul tău să se scurgă, ca dintr-un vas crăpat.
Determină niște țeluri realiste pe care vrei să le atingi în următoarea lună şi în următorul an
Ţine evidenţa plăţilor lunare (Registrul din Anexa 3)
Caută şi notează-ți din Biblie pasajele tale preferate pe care să le proclami referitor la prosperitate în legământul cu Dumnezeu.