Liber de datorii 3 - Zile în Valea Datoriilor
Iluzia datoriilor
Datoriile sunt o iluzie înșelătoare care ne sugerează că posedăm lucruri care de fapt nu ne aparțin. Am putea compara datoriile cu o umbră, iar umbrele doar înșeală și creează iluzii.
Dicționarul Webster al limbii engleze definește cuvântul datorie astfel:
Datorie – s.f. ceva datorat cuiva; o obligație de a plăti sau a returna ceva; condiția de a datora (obligat moral); Teologic: un păcat de necredință că Dumnezeu se va îngriji de nevoile noastre.
Obliga – v. A lega prin contract, promisiune, simț al datoriei;
Descarcă gratuit cursul si materialele video (2.4GB), pentru studiu personal si în grupe de studiu în case.
Dicționarul Explicativ al Limbii Române definește cuvântul datorie astfel:
DATORÍE,datorii, s. f. 1. Sumă de bani sau orice alt bun datorat cuiva. ◊ Loc. adv. Pe datorie = pe credit. ◊ Expr. A se băga în datorii = a face datorii, a se îndatora. A se îngloda (sau a se îneca) în datorii = a se împrumuta cu sume mari, care nu mai pot fi restituite. 2. Obligație legală sau morală; îndatorire.
DATORÍE s. 1. (înv.) dator, îndatorință, îndatorire. (Ți-ai plătit ~?)2. credit, (pop. și fam.) veresie, (Transilv. și Olt.) credință. (Cumpără pe ~.)3.v. obligație. 4. v. oficiu. 5. îndatorire, obligație, (livr.) servitute. (~ față de propria noastră con-cepție.)
(Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a)
Liber de datorii 3.1 - Iluzia datoriilor
Legea Stăpânirii
“Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească” (Geneza 1:26)
Majoritatea oamenilor care nu sunt născuți într-o familie bogată trec în viața lor prin cel puțin o perioadă de datorii cauzate de circumstanțe. Oricare ar fi evenimentul din viață – restructurări la locul de muncă, boală, divorț, accidente, decesul unui membru din familie – majoritatea dintre noi a trebuit să fim mai mult decât biruitori prin Cristos mai mult de o dată în viață. Una din cele mai bune unelte disponibile pentru a analiza şi a calcula datoriile este un triunghi al datoriilor. Folosind acest triunghi putem să construim o piramidă a datoriilor de la cele mai mari, la cele mai mici. Această imagine ne ajută să vedem cu sinceritate monstrul care se ascunde în umbra datoriilor noastre. Și chiar dacă pe hârtie situația pare gravă, avem măcar un loc de unde să pornim GPS-ul nostru financiar. Completează cu sumele din fiecare categorie în schema de mai jos. Fii sincer, exact, și păstrează controlul.
Deci, sunt datoriile greșite din punct de vedere etic?
Bogatul stăpânește peste cei săraci, și cel ce ia cu împrumut este robul celui ce-i dă cu împrumut. – Proverbe 22:7
Datoriile în sine nu sunt mereu un lucru greșit. Odată ce cardurile de credit, creditele bancare, creditele pentru mașini şi creditele pentru locuințe sunt plătite, anumite datorii rezonabile pentru investiții înțelepte pot să fie chiar foarte bune. Sunt multe beneficii și avantaje pentru cheltuieli care revin din investiții imobiliare. Mulți dintre oamenii înstăriți au fost foarte harnici și înțelepți, și de multe ori au sacrificat și au investit în lucruri care fac ca banii lor să lucreze pentru ei și să producă alți bani, în loc să îi cheltuie sau să îi pună într-un cont de economii în fiecare lună. Da, poate câteodată se pare că ei au datorii, dar ei au gândit fluxul de numerar astfel încât alții plătesc acele datorii. De exemplu pot cumpăra o casă și să aibă pe cineva în chirie care să facă plățile lunare pentru creditul ipotecar. Sau pot cumpăra o franciză pentru un produs sau serviciu, dar cei ce folosesc serviciile sau produsele respective plătesc și pentru creditul de care a fost nevoie pentru investiție, și astfel beneficiile acestei datorii ce este de fapt o investiție sunt multiple.
Datoriile care în schimb crează o robie și o amenințare pentru o viață sănătoasă de consumator sunt un păcat, și ne pot separa de planul și chemarea lui Dumnezeu pentru viața noastră. Dumnezeu are un plan să avansăm, să prosperăm, nu unul de nenorocire – pentru a ne da un viitor și o nădejde (Ieremia 29:11). Pentru că noi nu cunoaștem viitorul nu avem nici o autoritate să presupunem că Dumnezeu ne va da mai mult de promisiunea lui zilnică de a se îngiji de noi. Atunci când intrăm în mod voluntar într-o înțelegere ce presupune o datorie, mai ales într-o lume fără Dumnezeu, este ca și cum am juca la un joc de noroc și sperăm că Dumnezeu își va extinde brațul Harului Său să acopere acea dorință pentru lucrurile pentru care am intrat în datorii. Oricum motivăm nevoile noastre, datoriile de obicei sunt un semn clar că trebuie să ne re-examinăm motivațiile pentru fiecare lucru cumpărat.
Liber de datorii 3.2 - Datoriile din punct de vedere etic
Ce este în neregulă cu datoriile din punct de vedere scriptural?
Bogatul stăpânește peste cei săraci, și cel ce ia cu împrumut este robul celui ce-i dă cu împrumut. – Proverbe 22:7
Patru lucruri pe care le cauzează datoriile:
1. Dobândă acumulată – Invers.
În loc ca creditorii să îți plătească ție dobândă pentru suma de bani pe care o deții tu în cont, ei îți iau bani pentru perioada de timp în care folosești tu banii lor. Haideți să ne uităm la un credit pentru o casă de exemplu.
Folosind un calculator de credit de la trei bănci diferite din România (BRD, Transilvania şi CEC Bank) am primit următoarele informaţii (în medie):
Suma împrumutată: 50 000 EURO
Dobânda: 6,5 %
Perioada de rambursare: 360 de luni (30 de ani)
Rata lunară: 320 EURO
Total de plată: 115 200 EURO
Păcatul este suma de 65 200 EURO plătiți deasupra celor 50 000 care au fost împrumutați, bani care ar fi putut fi folosiți în multe alte feluri pentru a zidi în Împărăția lui Dumnezeu. Poate că momentan nu ai credința și răbdarea să crezi că poți cumpăra o casă cu banii jos, însă trebuie să înțelegi ce capcană sunt creditele imobiliare pe termen lung.
2. Împrumuturile se bazează pe presupuneri despre viitor
“Ascultați, acum, voi care ziceți: „Astăzi sau mâine ne vom duce în cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face negustorie și vom câștiga!”, și nu știți ce va aduce ziua de mâine! Căci ce este viața voastră? Nu sunteți decât un abur, care se arată puțintel, și apoi piere.Voi, dimpotrivă, ar trebui să ziceți: „Dacă va vrea Domnul, vom trăi și vom face cutare sau cutare lucru.”Pe când acum vă făliți cu lăudăroșiile voastre! Orice laudă de felul acesta este rea.Deci cine știe să facă bine, și nu face, săvârșește un păcat!”(Iacov 4:13-17)
Va amintiți că am spus că datoriile sunt ca niște umbre care sunt doar iluzii? Atunci când facem împrumuturi, mai ales în perioade în care economia este instabilă, e ca un joc de noroc unde sperăm că vor veni banii de care avem nevoie, sau că Dumnezeu ne va salva. Totuși El nu poate să facă decât lucruri care sunt în conformitate cu Cuvântul Lui. Dacă nu urmăm înțelepciunea și călăuziea Lui, atunci acționăm după înțelegerea noastră, lăudându-ne în capacitatea noastră de a cumpăra lucruri scumpe. Însă ar trebui să ne smerim, și să ne lăudăm doar cu ceea ce Domnul ne-a oferit. Altfel trăim cu iluzia că am cumpărat lucruri, când în realitate pur și simplu am făcut o datorie. Ne spunem că deținem lucruri, dar de fapt ele aparțin băncii. Începe să te înveți să gândești la a cumpăra în loc de a lua pe datorie.
3. Îi neagă lui Dumnezeu o oportunitate de a Se dovedi.
“Aduceți însă la casa vistieriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneți-Mă astfel la încercare, zice Domnul oștirilor, și veți vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor și dacă nu voi turna peste voi belșug de binecuvântare.Și voi mustra pentru voi pe cel ce mănâncă (lăcusta), și nu vă va nimici roadele pământului, și vița nu va fi neroditoare în câmpiile voastre, zice Domnul oștirilor.” (Maleahi 3:10-11)
Dumnezeu spune puneți-Mă la încercare, pe Mine, nu banca. Zeciuiala nu ne va deschide sau închide ușa spre Cer. Zeciuiala este un act de încredere și ascultare. Dacă aducem toate zeciuielile, întregul zece la sută, la casa visteriilor, Dumnezeu promite să mustre pe cel ce mănâncă (sau devorează cu lăcomie) și nu va permite nimănui să nimicească (distrugă) roadele pământului (rodul muncii noastre). Cu siguranță dobânzile mari ne devorează profitul și fac munca noastră un efort zadarnic.
Nici vița (de oportunități și binecuvântări) nu va fi neroditoare (în traducere Engleză spune nu va da rod înainte de vreme – fără să fiți pregătiți), și toate neamurile ne vor numi fericiți, pentru că vom putea să dăm pentru nevoile lor din abundența noastră.
Ca un uragan sau un cutremur sever, gradul de devastare pe care îl suferim de multe ori determină timpul necesar pentru a ne întoarce la stabilitate financiară. Gradul la care putem să încredințăm recuperarea noastră financiară în mâna Domnului în loc de programe guvernamentale sau agenții legale determină de multe ori mărimea umbrei noastre. Domnul i-a promis lui David: Chiar dacă umblu prin valea umbrei morţii nu mă tem de nici un rău căci tu eşti cu mine. Toiagul şi nuiaua Ta mă mângâie. (Ps 23)
Atunci când înlocuim circumstanțele noastre financiare în această frază descoperim o poziție mai periferică a protecției lui Dumnezeu. Haideți să examinăm mentalitatea care determină ce stil de viață alegem ca și creștini. Resetează-ți mintea pentru modul în care dorești să citezi acest pasaj.
Român Creștin (influențat mai mult de cultură și economie decât de Domnul): Pentru că locuiesc în valea umbrei datoriilor, îmi este frică de toți creditorii; colectorii lor de restanțe și avocații lor sunt mereu pe urma mea. Dobânzile lor și legile neclare nu mă mângâie.
Creștin Român (trăiește din provizia Domnului și după înțelepciunea învățăturii Lui): Chiar dacă trec prin valea umbrei datoriilor (iluziei lipselor, a sărăciei și a robiei), nu mă tem de nici un rău (de absența prezenței lui Dumnezeu), pentru că Tu ești cu mine. Toiagul Tău (cuvântul de corecție) și nuiaua Ta (simbolul autorității spirituale) mă mângâie.
Dumnezeu nu a intenționat niciodată ca noi să locuim permanent în Valea Sărăciei. Noi trebuie să locuim în locul secret al Celui Prea Înalt, la umbra Celui Atotputernic, în imaginea Lui care nu este o mentalitate de sărăcie, sau de cerșetorie. Noi trebuie să ne onorăm angajamentele și înțelegerile în primul rând cu Dumnezeu, și să plătim repede orice datorie pentru a fi o mărturie bună înaintea celor ce se uită la acțiunile noastre. Pentru a umbla în binecuvântare trebuie să Îl onorăm pe Dumnezeu cu primele roade, nu cu ce ne rămâne. Trebuie să recunoaștem prețul pe care Isus l-a plătit pentru ca urmașii Lui să aibă parte de binecuvântare. El a demonstrat de multe ori cum putem să ridicăm spre cer lucruri care nu erau adecvate să îndeplinească o nevoie, să cerem binecuvântarea Tatălui, și apoi să depindem de Tatăl, să se arate multiplicând și crescând aceste lucruri astfel încât să îndeplinească nevoile din abundență. Isus nu a avut nici un credit bancar. Mergeți şi faceți şi voi la fel!
4. Blochează sau creează un ocol la chemarea lui Dumnezeu peste viața ta.
Majoritatea creștinilor pe care noi i-am consiliat sunt urmăriți de umbrele nevoilor, a fricii, a cumpărăturilor compulsive, sau a cheltuielilor compulsive, și sunt dominați de ceea ce rămâne în contul lor bancar. Nici unul din aceste lucruri nu ne poate afecta mântuirea, însă ne pot schilozi financiar, și ne pot împiedica să umblăm în legământul promis de Dumnezeu și în planul și scopul Lui perfect pentru viețile noastre de credincioși.
În Galateni 5:1 Pavel îndeamnă creștinii (nu necreștinii) să “rămînă dar tari (în libertatea cu care Cristos ne-a făcut liberi), și să nu se plece iarăși (din nou și din nou) sub jugul robiei”.
Ca și creștini avem o obligație față de cei cărora le datorăm să îi plătim cât de curând putem. Însă mulți oameni plătesc cât de târziu pot ei, adunând taxe de finanțare, penalizări și majorări. Și în acest proces ei devin ostili în relația cu creditorul; dezvoltă o atitudine care nu este ca a lui Cristos, devin defensivi, și în final ajung să aibă un stil de viață de hoț, de exemplu “Prinde-mă dacă poți!” Urmărirea începe și umbra datoriilor îi urmărește și apoi îi cuprinde! Mentalitatea de datornic este un hoț în sine, prin faptul că dobânzile și comisioanele ne jefuiesc de libertatea financiară pentru a susține lucrări, a merge în călătorii misionare, și a dezvolta programe care prezintă Evanghelia şi clădesc Împărăția lui Dumnezeu. Noi cu datorii personale putem deveni o piedică în creșterea Împărăției.
Promisiunea lui Dumnezeu este că “dacă vei asculta de glasul Domnului, Dumnezeului tău, păzind și împlinind toate poruncile Lui…Domnul, Dumnezeul tău, îți va da întîietate asupra tuturor neamurilor de pe pământ. Iată toate binecuvântările (versetele 3-15) care vor veni peste tine și de care vei avea parte, dacă vei asculta de glasul Domnului, Dumnezeului tău.” (Deuteronom 28:1-15)
Liber de datorii 3.3 - Consecintele datoriilor
Șapte Capcane ale Datoriilor
„Vedeți și păziți-vă de orice fel de lăcomie de bani; căci viața cuiva nu stă în belșugul avuției lui.“ (Luca 12:15)
La baza ierarhiei lui Maslow, ni se cere să distingem nevoi de bază, nu dorințe. Totuși dorințele și lăcomia sunt motorul care avansează datoriile şi cheltuielile în exces.
1. Dorință: ceea ce noi vrem în mod interesant se transformă în ceea ce avem nevoie. Pentru a evita confuzia și a distinge corect diferența trebuie să prioritizăm cumpărăturile noastre în trei categorii. Sinceritatea este esențială în succesul acestui exercițiu.
AM NEVOIE | VREAU | DORESC |
Alimente | Mâncare, fast-food | Restaurante de lux |
Adăpost | Apartament sau casă mică | Vilă de lux |
Transport | O maşină personală | O maşină de lux, full option, în leasing, cu CASCO |
Haine | Haine noi, frumoase | Haine de firmă, scumpe |
Telefon | Telefon mobil | iPhone 5 + aplicaţii |
Calculator | Un laptop, sau desktop normal | MacBook Pro + XBOX 360 +sistem surround Bose |
Televizor | ----------- | ----------- |
Educaţie | ----------- | ----------- |
2. Decepție: de multe ori justificăm cumpărăturile noastre gândindu-ne: “O merit! Am trăit fără asta prea mult timp. Prietenii mei deja l-au uzat pe al lor, și eu nici măcar nu mi-am cumpărat încă. Dacă aș putea să îl cumpăr înainte de meciul de luni aș fi tare fericit!” (Televizor LED Full HD, diagonală 140cm, 7000 RON) - Da, poate merităm acel televizor dar nu merităm stresul care vine din inabilitatea de a face plățile lunare pentru un credit bancar.
3. Îndoială (Frică și neîncredere):trebuie să ne reamintim că Dumnezeu este Sursa noastră, nu VISA, sau MasterCard.
„Ascultă sfaturile, și primește învățătura, ca să fi înțelept” (Proverbe 19:20)
Schimbă ignoranța cu un duh care primește învățătură; permite-i Răbdării să își facă lucrarea perfectă pe tărâmul cheltuielilor înțelepte. Dumnezeu ne va da dorințele inimii noastre dacă aceste dorințe nu ne for pune în robie financiară. El ne va învăța ce să ne dorim, în conformitate cu planul și voia Lui.
4. Decizie: decidem să intrăm în datorii, la fel cum decidem să mâncăm ciocolată. Foarte puțini oameni sunt forțați să cumpere ceva prin neglijare sau dintr-un accident. Presiunea de a ne conforma acestei lumi ne copleșește deodată și luăm decizii bazate pe emoții pe care nu le putem susține financiar. Semnăm intenționat acele acte pentru acel credit de nevoi personale, sau de cumpărături. Din nou ne întoarcem la dorințe, trebuie să stabilim priorități în nevoi și dorințe. Creștinii conduși de Duhul Sfânt nu sunt supuși robiei cumpărăturilor impulsiv-compulsive: Stai drept în libertatea ta!
5. Întârziere: planificarea financiară deficitară ne poate face să stabilim plățile pentru rate prea aproape de ziua salariului. Orice întarziere ne poate costa foarte mult. Penalizările pentru plățile întârziate depind de la o bancă la alta, însă pot consta în majorarea dobânzii anuale, în plata unei taxe ce reprezintă un procent din suma totală datorată sau un procent din dobânda datorată. Planificați cu înțelepciune ratele și asigurați-vă că aveți cum să vă plătiți ratele la timp. “Omul lesne crezător crede orice vorbă, dar omul chibzuit ia seama bine cum merge.” (Proverbe 14:15)
6. Neascultare: a întârzia în a face ceea ce știm că trebuie făcut este de fapt neascultare. Totuși în nevoia noastră de a simți că deținem controlul, procrastinăm - amânăm. Funcționăm într-un duh de sfidare și rebeliune față de timpul hotărât al lui Dumnezeu. Acționăm din încăpățânare și nu urmăm stilul de viață condus de Duhul Sfânt al unui creștin. După ce cădem pentru a treia oară Îl întrebăm pe Dumnezeu de ce ne-a lăsat să cădem. Planul Lui perfect era ca noi să Îl așteptăm pe El și să Îl onorăm în finanțele noastre. Voia Lui permisivă ne permite să ne înecăm în adversitățile noastre după măsura sfidării noastre.
Așa cum Isus a spus: “Facă-ți-se după credința ta” (Matei 8:13), trebuie să acceptăm principiul spiritual sugerat aici: „Facă-ți-se după rebeliunea ta, necredința ta”... sau orice alt spirit ce ne ține în neascultare.
7. Daună: Anumite evenimente în viaţă pur și simplu se întâmplă. Nu sunt vina nimănui. Daune pot rezulta din orice eveniment, de la o boală sau accident fizic, la devastarea căsniciei. Nimeni nu a semnat pentru cumpărături pe care nu și le putea permite. Totuși, pentru că nu cunoaștem viitorul, țelul este ca niciodată să nu ne extindem cu datoriile până într-un loc unde nu ne putem răscumpăra în cazul în care condițiile economice devin nefavorabile. Dar chiar și dacă cădem într-o astfel de capcană, ar trebui să putem să depindem de familia spirituală și de biserica locală să ne ajute temporar în perioada de suferință. Această opțiune este mai fesabilă atunci când familia bisericii locale își aduce zeciuielile la Casa Domnului și biserica este stabilă financiar.
Liber de datorii 3.4 - Capcane si simptome ale datoriilor
Simptomele Datoriilor:
“Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit tot ce privește viața și evlavia” (2 Petru 1:3)
Primul semn al unui pericol de dezastru financiar ar fi să ne aflăm într-o condiție care nu produce viață și evlavie.
Simptome frecvente:
- A nu plăti ratele pentru credite în fiecare lună
- A nu economisi pentru urgențe
- A nu păstra o sumă de rezervă în contul bancar
- A folosi banii din contul de economii pentru a plăti ratele
- A folosi un împrumut pentru a plăti un alt împrumut
- A evita poșta (avertismentele și înștiințările de plată) și telefonul
Dacă aveți oricare din aceste simptome căutați înțelepciune financiară de la Dumnezeu, din această carte sau de la un consilier financiar. Dacă nu aveți în biserică sau în zonă un serviciu specializat puteți să căutați pe cineva din biserica locală ce este un exemplu de administrare a finanțelor personale, și să le cereți ajutor și sfaturi.
Prețul datoriilor
Înainte de a-ți semna numele pe orice contract de credit sau împrumut bancar, ar trebui să iei în considerare și costurile nestabilite care nu sunt aparente ce ar putea să apară pentru tine și familia ta. Amintește-ți că intri într-un legământ cu acel vânzător sau creditor pe care Dumnezeu se așteaptă să îl onorezi indiferent de ce se întâmplă cu lucrul pe care îl cumperi sau cu economia locală. El este cel mai important consultant financial al tău, și dacă folosești disciplina Duhului Sfânt El te va ghida cu înțelepciune pentru a te ajuta să prosperi, nu să te sufoci în datorii. Altfel, gândește-te ce surpriză poate veni atașată lucrului pe care îl cumperi pe datorie?
1. Un al doilea loc de muncă: nevoia pentru un al doilea loc de muncă va rezulta în reducerea timpului liber personal pentru a putea dezvolta alte activități ce îți pot produce un venit, ce poate rezulta în pierderea libertății tale de decizie. Ține cont de viziunea ta și de motivele sincere pentru care cumperi un anumit lucru.
2. Stresul emoțional: mai puțin timp petrecut cu cei iubiți de multe ori crează deficiențe de comunicare și scurt-circuite în relații, care poate deja sunt tensionate.
3. Conflicte în familie: conflictele ce au de a face cu situația financiară sunt cauza primară a divorțului chiar și pentru creștini, care din cauza stresului și a programelor la locul de muncă sunt de multe ori forțați să petreacă mai puțin de 10 minute pe zi în conversație cu soțul/soția și de multe ori mai puțin de 5 minute pe zi în conversație cu copiii lor.
4. Dobânzi mari: plata de dobânzi mari este o risipă de bani care ar putea fi evitată dacă ne-am pune nevoia de satisfacere a dorinţelor în așteptare, și am cumpăra produsele cu banii jos când îi avem.
5. Pierderea oportunităților: Depreciere imediată. Inabilitatea de a accepta promoții sau locuri de muncă mai bune, inabilitatea de a merge în călătorii misionare, inabilitatea de a profita de oportunități de investiție pentru că suntem legați strâns financiar.
6. Mărturii stricate: părinții nu pot să fie modele de credință în provizia lui Dumnezeu; pastorii nu pot să învețe pe oameni ceva ce nu pot demonstra.
7. Voia Permisivă a lui Dumnezeu: probabil cel mai mare preț al datoriilor este faptul că ne fură tot ceea ce Dumnezeu avea pentru noi în planul Lui perfect. Stresul acumulat în trupurile, relațiile și mărturia noastră înaintea lumii sfidează tot ce Dumnezeu ne-a promis în Deuteronom 28:1-15
Planul Lui perfect spune:
“Căci Eu știu gîndurile, pe cari le am cu privire la voi, zice Domnul, gînduri de pace (sau prosperitate - Shalom în limba ebraică) și nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor și o nădejde”. Ieremia 29:11
Șapte stadii ale datoriilor
La fel ca orice program de reabilitare pentru consumatorii de substanțe, și datoriile au stadii prin care trebuie să parcurgem pentru a putea ieși din ele. Stadiile pentru datorii sunt la fel, doar cu aplicații financiare.
1. Negare: la acest stadiu majoritatea oamenilor nu cred că au probleme financiare. Pur și simplu au nevoie de un împrumut să se pună mai bine pe picioare.
2. Mânie: la acest stadiu oamenii recunosc că au fost cumva păcăliți de creditori. Își asumă o mentalitate de victimă și caută simpatie la oameni. Nu vor sa lucreze sau să se schimbe, ci doar ca cei din jur să se simtă prost pentru situația lor și ei să scape de creditorii răi. Asta înseamnă cumva “plăteşte aceste facturi pentru mine”?
3. Depresie: la acest stadiu, negăsind pe nimeni care să îi salveze, ei sunt siguri că sunt singurii din lume care au suferit din cauza acestor capcane ale datoriilor într-un mod așa de sever. Nimeni nu a trecut prin circumstanțe asa de grele ca ale lor. Și cu nici o cale de scăpare viața lor este în ruine – s-a sfârșit.
4. Negociere: deși nu își pot imagina cum vor plăti acele rate, ei caută un loc de unde să se împrumute. În stadiul acesta mulţi își cheltuile ultimii bani pe jocuri de noroc și sunt siguri că dacă mai joacă doar o dată vor câștiga. Fără să învețe strategii noi de administrare a finanțelor, ei sunt siguri că dacă norocul le oferă o șansă ei nu vor mai intra niciodată în datorii. Nu poți să te împrumuți pentru a ieși din datorii!!
5. Acceptare: acesta este tigrul din junglă care se împacă cu faptul că este acum într-o cușcă, și acceptă faptul că va fi în captivitate, cu reguli noi de viață, la grădina zoologică. Nu mai are libertatea să alerge în sălbăticie,dar va mânca la ore fixe, și va avea un acoperiș deasupra capului și va fi ferit de furtuni și de alți creditori—adică predatori! La acest stadiu creștinii ajung să realizeze că cu controlul Duhului Sfânt, un spirit dechis să învețe și un nou simț al responsabilității ei pot să lucreze spre a ieși din datorii- deși nu atât de repede precum au intrat în ele. În mod surprinzător, o dată ce au ajuns la acest stadiu, Domnul grăbește Cuvântul Lui peste ei şi accelerează ieșirea lor. Lăsând sfidarea, neascultarea și condamnarea în urmă, binecuvântările pot începe să îi urmărească și să le coplșească casa și familia.
6. Înviere: la acest stadiu ei văd deja cum datoriile lor scad. O luminiță începe să se vadă la orizont, și ei se simt din nou în control în viață, emoții, finanțe și oportunități. În moduri minore ei încep să caute modalități de a investi cu înțelepciune în practici de afaceri solide și biblice, și se eliberează pentru a investi mai multă energie pentru a scăpa complet de datorii.
Descarcă gratuit cursul si materialele video (2.4GB), pentru studiu personal si în grupe de studiu în case.
7. Renaștere: la acest stadiu, aceste experiențe care i-au dus la semerenie îi fac pe acești oameni mărturii puternice pentru alții care sunt prinși în sărăcie și datorii. Acum au informații importante de împărtășit cu alții. Ei înțeleg esența unei vieți trăite pentru a dărui, nu doar pentru a supraviețui (Pastor Keith Moore). Viețile lor sunt istorisiri de succes financiar pe două picioare, care umblă și respiră, fiind conduse de înțelepciunea și priceperea Duhului Sfânt în toate circumstanțele lor. Acești oameni investesc în inițiative care avansează Împărăția și găsesc modalități de a binecuvânta pe alții în timp ce ei sunt binecuvântați de Dumnezeu.
Liber de datorii 3.5 - Stadii ale datoriilor