
4 efecte ale datoriilor
Patru lucruri pe care le cauzează datoriile:
1. Dobândă acumulată – Invers.
În loc ca creditorii să îți plătească ție dobândă pentru suma de bani pe care o deții tu în cont, ei îți iau bani pentru perioada de timp în care folosești tu banii lor. Haideți să ne uităm la un credit pentru o casă de exemplu.
Folosind un calculator de credit de la trei bănci diferite din România (BRD, Transilvania și CEC Bank) am primit următoarele informaţii (în medie):
Suma împrumutată: 50 000 EURO
Dobânda: 6,5 %
Perioada de rambursare: 360 de luni (30 de ani)
Rata lunară: 320 EURO
Total de plată: 115 200 EURO
Păcatul este suma de 65 200 EURO plătiți deasupra celor 50 000 care au fost împrumutați, bani care ar fi putut fi folosiți în multe alte feluri pentru a zidi în Împărăția lui Dumnezeu. Poate că momentan nu ai credința și răbdarea să crezi că poți cumpăra o casă cu banii jos, însă trebuie să înțelegi ce capcană sunt creditele imobiliare pe termen lung.
2. Împrumuturile se bazează pe presupuneri despre viitor
“Ascultați, acum, voi care ziceți: „Astăzi sau mâine ne vom duce în cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face negustorie și vom câștiga!”, și nu știți ce va aduce ziua de mâine! Căci ce este viața voastră? Nu sunteți decât un abur, care se arată puțintel, și apoi piere. Voi, dimpotrivă, ar trebui să ziceți: „Dacă va vrea Domnul, vom trăi și vom face cutare sau cutare lucru.”Pe când acum vă făliți cu lăudăroșiile voastre! Orice laudă de felul acesta este rea. Deci cine știe să facă bine, și nu face, săvârșește un păcat!”(Iacov 4:13-17)
Va amintiți că am spus că datoriile sunt ca niște umbre care sunt doar iluzii? Atunci când facem împrumuturi, mai ales în perioade în care economia este instabilă, e ca un joc de noroc unde sperăm că vor veni banii de care avem nevoie, sau că Dumnezeu ne va salva. Totuși El nu poate să facă decât lucruri care sunt în conformitate cu Cuvântul Lui. Dacă nu urmăm înțelepciunea și călăuziea Lui, atunci acționăm după înțelegerea noastră, lăudându-ne în capacitatea noastră de a cumpăra lucruri scumpe. Însă ar trebui să ne smerim, și să ne lăudăm doar cu ceea ce Domnul ne-a oferit. Altfel trăim cu iluzia că am cumpărat lucruri, când în realitate pur și simplu am făcut o datorie. Ne spunem că deținem lucruri, dar de fapt ele aparțin băncii. Începe să te înveți să gândești la a cumpăra în loc de a lua pe datorie.
3. Îi neagă lui Dumnezeu o oportunitate de a Se dovedi.
“Aduceți însă la casa vistieriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneți-Mă astfel la încercare, zice Domnul oștirilor, și veți vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor și dacă nu voi turna peste voi belșug de binecuvântare. Și voi mustra pentru voi pe cel ce mănâncă (lăcusta), și nu vă va nimici roadele pământului, și vița nu va fi neroditoare în câmpiile voastre, zice Domnul oștirilor.” ( Maleahi 3:10-11)
Dumnezeu spune puneți-Mă la încercare, pe Mine, nu banca. Zeciuiala nu ne va deschide sau închide ușa spre Cer. Zeciuiala este un act de încredere și ascultare. Dacă aducem toate zeciuielile, întregul zece la sută, la casa visteriilor, Dumnezeu promite să mustre pe cel ce mănâncă (sau devorează cu lăcomie) și nu va permite nimănui să nimicească (distrugă) roadele pământului (rodul muncii noastre). Cu siguranță dobânzile mari ne devorează profitul și fac munca noastră un efort zadarnic.
Nici vița (de oportunități și binecuvântări) nu va fi neroditoare (în traducere Engleză spune nu va da rod înainte de vreme – fără să fiți pregătiți), și toate neamurile ne vor numi fericiți, pentru că vom putea să dăm pentru nevoile lor din abundența noastră.
Ca un uragan sau un cutremur sever, gradul de devastare pe care îl suferim de multe ori determină timpul necesar pentru a ne întoarce la stabilitate financiară. Gradul la care putem să încredințăm recuperarea noastră financiară în mâna Domnului în loc de programe guvernamentale sau agenții legale determină de multe ori mărimea umbrei noastre. Domnul i-a promis lui David: Chiar dacă umblu prin valea umbrei morţii nu mă tem de nici un rău căci tu ești cu mine. Toiagul și nuiaua Ta mă mângâie. (Ps 23)
Atunci când înlocuim circumstanțele noastre financiare în această frază descoperim o poziție mai periferică a protecției lui Dumnezeu. Haideți să examinăm mentalitatea care determină ce stil de viață alegem ca și creștini. Resetează-ți mintea pentru modul în care dorești să citezi acest pasaj.
Român Creștin (influențat mai mult de cultură și economie decât de Domnul): Pentru că locuiesc în valea umbrei datoriilor, îmi este frică de toți creditorii; colectorii lor de restanțe și avocații lor sunt mereu pe urma mea. Dobânzile lor și legile neclare nu mă mângâie.
Creștin Român (trăiește din provizia Domnului și după înțelepciunea învățăturii Lui): Chiar dacă trec prin valea umbrei datoriilor (iluziei lipselor, a sărăciei și a robiei), nu mă tem de nici un rău (de absența prezenței lui Dumnezeu), pentru că Tu ești cu mine. Toiagul Tău (cuvântul de corecție) și nuiaua Ta (simbolul autorității spirituale) mă mângâie.
Dumnezeu nu a intenționat niciodată ca noi să locuim permanent în Valea Sărăciei. Noi trebuie să locuim în locul secret al Celui Prea Înalt, la umbra Celui Atotputernic, în imaginea Lui care nu este o mentalitate de sărăcie, sau de cerșetorie. Noi trebuie să ne onorăm angajamentele și înțelegerile în primul rând cu Dumnezeu, și să plătim repede orice datorie pentru a fi o mărturie bună înaintea celor ce se uită la acțiunile noastre. Pentru a umbla în binecuvântare trebuie să Îl onorăm pe Dumnezeu cu primele roade, nu cu ce ne rămâne. Trebuie să recunoaștem prețul pe care Isus l-a plătit pentru ca urmașii Lui să aibă parte de binecuvântare. El a demonstrat de multe ori cum putem să ridicăm spre cer lucruri care nu erau adecvate să îndeplinească o nevoie, să cerem binecuvântarea Tatălui, și apoi să depindem de Tatăl, să se arate multiplicând și crescând aceste lucruri astfel încât să îndeplinească nevoile din abundență. Isus nu a avut nici un credit bancar. Mergeți și faceți și voi la fel!
4. Blochează sau creează un ocol la chemarea lui Dumnezeu peste viața ta.
Majoritatea creștinilor pe care noi i-am consiliat sunt urmăriți de umbrele nevoilor, a fricii, a cumpărăturilor compulsive, sau a cheltuielilor compulsive, și sunt dominați de ceea ce rămâne în contul lor bancar. Nici unul din aceste lucruri nu ne poate afecta mântuirea, însă ne pot schilozi financiar, și ne pot împiedica să umblăm în legământul promis de Dumnezeu și în planul și scopul Lui perfect pentru viețile noastre de credincioși.
În Galateni 5:1 Pavel îndeamnă creștinii (nu necreștinii) să “rămînă dar tari (în libertatea cu care Cristos ne-a făcut liberi), și să nu se plece iarăși (din nou și din nou) sub jugul robiei”.
Ca și creștini avem o obligație față de cei cărora le datorăm să îi plătim cât de curând putem. Însă mulți oameni plătesc cât de târziu pot ei, adunând taxe de finanțare, penalizări și majorări. Și în acest proces ei devin ostili în relația cu creditorul; dezvoltă o atitudine care nu este ca a lui Cristos, devin defensivi, și în final ajung să aibă un stil de viață de hoț, de exemplu “Prinde-mă dacă poți!” Urmărirea începe și umbra datoriilor îi urmărește și apoi îi cuprinde! Mentalitatea de datornic este un hoț în sine, prin faptul că dobânzile și comisioanele ne jefuiesc de libertatea financiară pentru a susține lucrări, a merge în călătorii misionare, și a dezvolta programe care prezintă Evanghelia și clădesc Împărăția lui Dumnezeu. Noi cu datorii personale putem deveni o piedică în creșterea Împărăției.
Promisiunea lui Dumnezeu este că “dacă vei asculta de glasul Domnului, Dumnezeului tău, păzind și împlinind toate poruncile Lui…Domnul, Dumnezeul tău, îți va da întîietate asupra tuturor neamurilor de pe pământ. Iată toate binecuvântările (versetele 3-15) care vor veni peste tine și de care vei avea parte, dacă vei asculta de glasul Domnului, Dumnezeului tău.” (Deuteronom 28:1-15)
Material extras din cartea Liber de datorii - Administrarea finanțelor personale de Ray și Shirley Noftsinger. Comandă pachetul DVD + carte accesând următorul link: http://alfaomega.tv/librarie/slujind-trupul-lui-hristos/liber-de-datorii-produs#axzz50w5SLcDx