• Secțiunea „Creștinul și Biserica”

    crestinul si profesia 640CREȘTINUL ȘI BISERICA - Biserica lui Hristos a fost chemată să iasă afară și să „facă ucenici.” dar de multe ori s-a dovedit pasivă și a pierdut contactul cu realitatea din jur. Există și biserici care au înțeles că mesajul dragostei lui Dumnezeu trebuie manifestat față de aproape în diverse moduri. Această secțiune discută despre Biserica vie spiritual și cu impact în societate, tratând și cum ar trebui să ne raportăm noi, ca și credincioși, la Biserică, atât ca instituție cât și ca comunitate de creștini.

RSP 102 - Valori creștine în toate sferele societății - Larry Pyle

Bine ați venit la o nouă ediție a emisiunii ``Realități și perspective`` ! Avem un invitat special alături de noi, pe Larry Pyle. Titlul emisiunii de astăzi este ``Valori creștine în toate sferele societății``. Este un subiect important pentru noi. De trei-patru ani, am decis să intrăm în această zonă referitor la când, cum și cât de mult trebuie să se implice creștinii în diverse segmente ale societății. Despre aceasta vom discuta în următoarea oră. Am vrea ca, la început, să ne spui câteva cuvinte despre tine. Poate avem noi telespectatori care nu au văzut încă alte programe pe care le avem cu tine.

Sunt pastor din 1974, de la vârsta de 27 de ani. Am început să slujesc ca pastor în Los Angeles, California. După câțiva ani de slujire acolo, am ajuns foarte dezamăgit din cauza lucrării din biserică, pentru că nu câștigam suflete pentru Isus. Ne mulțumeam cu întâlnirile minunate din biserică, cu muzica excepțională. Ne vizitau multe persoane, dar nu ajungeam la persoanele care aveau nevoie de ajutor. Într-o zi, în timp ce mă rugam, L-am întrebat pe Dumnezeu de ce predic doar la creștini, iar El mi-a spus să merg la ușa clădirii bisericii noastre. M-am dus, am deschis ușa și am văzut semnul din fața bisericii pe care scria ``First Assembly of God``, numele bisericii noastre. Domnul m-a întrebat ce transmite acest nume comunității în care ne aflăm. Că e prima adunare a lui Dumnezeu! Apoi am început să aud spunându-mi că este primul grup al poporului lui Dumnezeu. Dumnezeu mi-a spus: ``Ce-ar fi să deveniți un centru al vieții pentru acest oraș ? Transmiteți viața lui Dumnezeu și a Duhului.``

Le-am vorbit bătrânilor bisericii despre această revelație. Le-am spus că eu cred că Dumnezeu dorește să schimbăm numele bisericii, ca biserica să devină un centru al vieții, în care oamenii să găsească viață și să ducem viață în afara clădirii. Toți au spus că am dreptate și, din momentul acela, biserica noastră a început să se schimbe.

Nu am schimbat doar semnul de afară, ci am schimbat și metodologia. Am început să mergem pe străzile din Long Beach, California, în serile de vineri și sâmbătă, și știți ce am găsit pe străzi ? Foști doctori, foști avocați, foști profesori universitari, care au ajuns dependenți de droguri și dormeau pe băncile din parcuri. Au pierdut totul: familia, casa, totul.

Am început să le slujim. Le duceam mâncare, haine și tot ce aveau nevoie și, încet, am început să îi îndrumăm spre întrunirile noastre de duminica. Unii din biserică au fost tulburați din cauza lor, deoarece oamenii aceștia nu arătau prea bine și categoric nu vorbeau foarte frumos, unii dintre ei miroseau destul de puternic, însă acesta a fost începutul revoluției lucrării mele, de la un grup religios introvertit, la un grup extrovertit ce oferă viață. Lucrul acesta se întâmpla în anii `80 și continuă până astăzi. În fiecare an, Dumnezeu ne oferă noi revelații și dimensiuni.

E interesant ce ne-ai povestit. În acea perioadă, România se afla sub regimul comunist, multe dintre biserici luptând pentru a-și păstra identitatea și a se proteja, pentru a rămâne într-o zonă sigură între zidurile bisericii. Dacă le-ai fi vorbit, prin anii `70-`80, despre a fi sare și lumină în afara zidurilor bisericii, probabil nu ar fi primit acest mesaj. Acum, însă, modul tău de slujire nu e complet străin, cel puțin pentru noi, în România. Spune-ne ce anume te-a determinat să începi să vii mai des în România. Poate pentru că ai simțit în inima ta dorința de a aduce viață în societate.

Prima dată când am venit în România, predam la Christian Life School of Theology, din America. Aceasta avea mai multe școli deschise în România, în Timișoara, în Cluj, în Suceava și în alte locuri. Așa am început să vin aici. Soția mea și cu mine am adus bani pentru a ajuta la construirea centrului din Timișoara. Atunci am venit pentru prima dată în România.

Apoi am început să predau la seminare biblice peste tot în România. Prima mea carte, ``Stop mersului la biserică``, a fost tradusă în română și câțiva pastori tineri au înțeles mesajul cărții.

Unul dintre ei chiar s-a mutat din Timișoara în sudul României, iar acum coordonează 23 de biserici. A fost și la noi în platou. E vorba despre Milorad Novacovici. El coordonează acum o rețea de biserici în Oltenia, în una dintre cele mai nevoiașe zone din România.

Aș vrea să menționez că, prin 2006, în urmă cu 12-13 ani, ai colaborat cu lucrarea Alfa Omega, când am filmat împreună o serie de nouă seminare. Încă difuzăm aceste învățături video pe canalul nostru. Titlul seriei este ``Principii biblice pentru o viață de succes``, iar subtitlul e ``Principii biblice, Administrare finanțe”.  A fost un subiect nou pentru România care cred că a deschis o zonă nouă în lucrarea noastră. Am filmat cu tine nouă lecții a câte o oră fiecare și le difuzăm periodic pe canalul nostru. La începutul unei lecții, ai vorbit despre ceea ce ți-a spus Dumnezeu cu privire la România. Aș vrea să revedem acel segment, care cred că va fi o surpriză pentru tine.

Îmi amintesc de acel seminar. Când m-am pregătit pentru această vizită, am intrat pe YouTube, am scris ``Larry Pyle România`` și a apărut imediat acel video. Se întâmpla în 2009, cu 10 ani în urmă, iar acesta a fost subiectul. Am spus atunci că sunt în al 40-lea an de slujire și de căsnicie. Acum sunt în al 50-lea an de slujire și de căsnicie, dar nu m-am oprit niciodată din a învăța principiile lui Dumnezeu. Biserica din America și nu numai suferă pentru că nu înțelegem că Dumnezeu vrea să fie sursa noastră. Îmi amintesc că am avut un cuvânt.

Acum 10 ani, spuneai că va veni o vreme când Biserica din România va fi o binecuvântare pentru alții. Cum vezi asta acum, 10 ani mai târziu ? Ești o persoană optimistă și acum. Noi ne confruntăm cu o serie de provocări, dar simțim că este o perioadă de tranziție. Care este perspectiva ta acum, după 10 ani ?

Am mai studiat de atunci istoria națiunii voastre și știu că țara voastră era foarte bogată în petrol și produse vegetale, dar s-a întâmplat ceva. Cred că diavolul a furat din această țară. A jefuit-o de viață, dar Dumnezeu vrea să restaureze asta. El vrea să înapoieze tot ce a furat hoțul. Ioan 10:10 spune: ``Hoțul nu vine decât să fure, să înjunghie și să prăpădească. Eu am venit ca oile să aibă viață``, dar nu oricum, ``și s-o aibă din belșug.`` Cuvântul din greacă folosit înseamnă ``care dă peste``. Cum putem să binecuvântăm pe cineva, dacă mereu trebuie să cerșim?

Eu și soția mea nu suntem bogați, dar, în cei 50 de ani de căsnicie și slujire, am prosperat. Asta nu înseamnă o grămadă de mașini și case. Nu stăm într-o vilă, dar Dumnezeu ne-a împlinit mereu nevoile. Dacă privim cu 50 de ani în urmă, la căsnicia și lucrarea noastre, vedem că, dăruind, oferind, Dumnezeu răsplătește.

Când eram pastor în California, aveam nevoie de o clădire nouă. Am mers la bancă să cer un împrumut, dar mi s-a spus că adunarea noastră este prea mică. În acea perioadă, dobânda era de 22,5 %. Banca nu a vrut să îmi împrumute banii și Dumnezeu practic ne-a forțat să învățăm să dăruim. Ne-a transferat din economia lumii în economia Sa. Economia lumii presupune împrumuturi și dobânzi, dar Dumnezeu ne-a spus că noi vom înainta prin dărnicie și atunci ne-a învățat să inversăm zeciuiala. Am vorbit despre asta. În săptămâna Zilei Recunoștinței din acel an, am dăruit 90% din venitul nostru. Pe scurt, am construito clădire nouă fără nicio datorie.

Am putut să merg la funcționarul bancar care mi-a refuzat împrumutul și să-i mulțumesc că nu mi-a aprobat împrumutul. Mi-a spus că nimeni nu i-a mulțumit vreodată că nu i-a acordat un împrumut. I-am spus că eu îi mulțumesc deoarece avem o clădire nouă fără nicio datorie, iar ei nu primesc nicio dobândă de la mine. Funcționarul s-a uitat la mine și a spus: ``Slavă Domnului !`` Chiar și cei din afara Bisericii Îl vor putea vedea pe Dumnezeu la lucru atunci când ne încredem cu adevărat în El.

Chiar și astăzi, după mulți ani, trăim astfel. Biserica aceea, pe care am păstorit-o în urmă cu 30 și ceva de ani, încă oferă 90% ca zeciuială în duminica de Ziua Recunoștinței din noiembrie. Trimit sute de mii de dolari bisericilor în nevoie in întreaga lume. A inversa zeciuiala înseamnă a da 90% din venit, nu 10%. Nu fac asta în fiecare săptămână, ci doar într-o săptămână din an, dar Dumnezeu a făcut miracole incredibile. Dumnezeu vrea să ne provoace credința și să ne arate că El este mai măreț decât situația noastră. El spune că argintul e al Lui, că aurul e al Lui și tot ce mișcă pe câmp. Acesta este Tăticul meu. Acesta este Tatăl meu ceresc. El ne spune că ne va împlini nevoile. Dăruiește altora și El îți va dărui ție.

Dărnicia este una din lecțiile pe care vrem să le învățăm astăzi, pe lângă celelalte strategii. Înainte să înregistrăm această emisiune, am făcut un tur al clădirii și ți-am spus că ne-am mutat aici în urmă cu șapte ani. Am construit clădirea cărămidă cu cărămidă, dar fără datorii. Am experimentat și noi, în Alfa Omega, că, atunci când dăruiești din resursele tale, din timpul tău, din slujba ta, situația se schimbă și am putut să pășim spre un alt nivel. Acum ne aflăm într-o perioadă de tranziție spre o zonă de impact mai mare și așteptăm ajutorul lui Dumnezeu pentru asta.

Să vorbim puțin despre mentalitatea Bisericii! Biserica din România, poate e la fel și în America, e puțin reticentă când vine vorba despre valorile creștinului în afara zidurilor Bisericii. Să vorbim despre acest subiect sensibil !

Îmi place acest subiect deoarece Isus nu Și-a început lucrarea pe pământ în clădirea unei biserici. Unde a început-o ? Îmi place pasajul din Luca în care Isus intră în Ierihon și un om de afaceri scund pe nume Zacheu urcă într-un copac deoarece vrea să Îl vadă pe Isus. Când predic din acest pasaj, adesea citesc: ``El s-a uitat la copac și l-a văzut pe Zacheu și i-a spus `Zacheu, coboară din copac și vino la sinagogă diseară să mă asculți predicând.```

Cei din biserică spun imediat că nu am citit cum trebuie. Isus i-a spus lui Zacheu să coboare, dar nu pentru a-L auzi predicând în sinagogă, ci pentru că voia să intre în casa lui. Isus nu Și-a început slujirea într-o catedrală, sau în clădirea unei biserici. El Și-a început slujirea în piață. A mers la oameni, la colectorii de taxe, la pescari. Asta lipsește în zilele noastre. În prima mea carte, vorbesc despre faptul că Biserica a fost mutată din case în catedrale sau în sinagogi. Am pierdut viziunea lui Isus. Am pierdut modelul lui Isus de slujire.

Spune câteva cuvinte despre această carte! O avem și noi de câțiva ani în România. Titlul cărții estedestul de intrigant. ``Stop mersului la biserică`` este titlul în română, cuvântul ``biserică`` fiind scris cu literă mică, iar subtitlul este ``Modelul de A FI Biserica lui Hristos``, unde ``biserică`` e scris cu majusculă.

Este o diferență între a merge la biserică și a sluji în biserică  și a fi Biserica. Am știut că va fi un titlu controversat, când l-am ales, dar am vrut să atrag atenția oamenilor. Nu am vrut să spun că trebuie să închidem bisericile, nici gând. Mesajul pe care am vrut să îl transmit este că Isus nu le spune oamenilor să meargă la biserică, ci îi spune Bisericii să meargă la oameni. În primul caz, am scris ``biserică`` cu literă mică, iar în al doilea, cu majusculă, deoarece sunt două tipuri de biserici în lume: biserica creată de om și Biserica lui Isus Hristos. Biserica făcută de om este o instituție axată pe programe, pe reguli și reglementări, pe rutină. Biserica lui Isus Hristos este complexă și nu se rezumă la cântece, la predici, ci înseamnă să trăiești Evanghelia.

Când oamenii îmi cer să le semnez cartea, scriu ``Continuă să trăiești Evanghelia!`` Atunci când ne gândim la Evanghelie, ne gândim că trebuie să o predicăm. Nu, noi trebuie să trăim Evanghelia, și nu doar duminica, atunci când ne adunăm împreună, ci în mijlocul oamenilor, la școală, la birou, la tribunal, oriunde mergem, deoarece noi suntem Biserica, nu clădirea.

Sper ca, după acest mesaj, să fii în continuare bine primit în România deoarece nu este un mesaj confortabil. Alfa Omega și tot mai multe persoane din România vorbesc despre ieșirea dintre zidurile bisericii pentru a sluji în piețe. Este un termen destul de greu de tradus în română, însă oamenii știu la ce ne referim. Spune câteva cuvinte despre importanța relevanței Bisericii și transmiterea valorilor creștine în toate segmentele societății.

Ai menționat cuvântul ``relevanță``, însă totul se rezumă la conectare. Comunic eu mesajul Evangheliei Împărăției lui Dumnezeu oamenilor din afara zidurilor bisericii mele ? Dacă nu, înseamnă că nu împlinesc misiunea la care m-a chemat Dumnezeu.

Relevanța înseamnă să folosesc limbajul persoanelor cu care încerc să comunic. Dumnezeu ne cheamă să fim lumină. Una dintre greșelile pe care le facem ca Biserică este că încercăm să păstrăm lumina în interiorul clădirii, unde este deja lumină. Lumina nu are nevoie de lumină. Lumina este necesară în întuneric.

Îmi place cuvântul folosit de Isus când spune: ``Eu sunt lumina lumii, dar acum, că Eu voi pleca, voi trebuie să fiți lumina lumii.`` Cuvântul folosit este ``phos`` și se referă la o lumină care nu poate să fie generată sau stinsă. Cu alte cuvinte, e o lumină din Dumnezeu. Când Dumnezeu a spus ``să fie lumină``, lumina literalmente a ieșit din Dumnezeu. Este o lumină care nu poate să fie generată sau stinsă. Dumnezeu mi-a arătat că, deși nu poate să fie stinsă, poate să fie ascunsă. Noi putem să ascundem această lumină în bisericile noastre. Acolo unde e cea mai mare nevoie de ea, suntem tăcuți și ne răspândim lumina duminica în biserică.

Un exemplu: În anul 2002, am renunțat la slujba de pastor, fiul meu preluând această slujire. În 2005, eram în California de Sud cu o lucrare și am primit un telefon de la șeful Departamentului de poliție din Westminster, California. Acesta mi-a spus că au nevoie de încă un capelan și m-a întrebat dacă sunt de acord să mă implic. Am urmat cursul de pregătire, am ajuns capelan și am lucrat cu agenții de teren. Am aflat că 100% dintre ofițeri erau divorțați.

Dumnezeu m-a dus într-o zonă nouă în care nu mai fusesem. Slujisem ani buni în zona religioasă bisericească, dar Dumnezeu m-a mutat în poliție și încă lucrez în acea zonă. Sunt preotul Departamentului de poliție din Arkansas. Adesea, sâmbăta seara, merg împreună cu polițiștii pe teren. În America, miercurea seara și duminica dimineața și seara au loc întruniri în biserici și avem adunări minunate. Atunci când ies pe teren, însă, văd adesea cazuri de crime, sinucideri, conflicte domestice, supradoze de droguri. Intru în casa unui bărbat care, din cauza depresiei, și-a luat viața, însă locuiește lângă un membru din biserică. Unde e acesta ?

Acest membru din biserică nici măcar nu a mers la el să îl cunoască. Iată-mă stând lângă victima unui glonț, în timp ce membrul din biserică e la o altă întrunire în biserică ascultând o altă predică și cântând un alt imn. Îmi zic în sinea mea: ``De ce nu ești aici ? De ce nu ai venit la el ? De ce nu te-ai oprit să îți cunoști vecinul ?`` Despre asta vorbesc.

Vă rog, pe cei care ne urmăriți acum, să înțelegeți că nu critic întrunirile din biserici, cântecele și predicile, chiar Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ele, însă Evanghelia trebuie trăită față de vecinul de alături, de polițiști, avocați, judecători, de profesorii de la școală, de oamenii de afaceri.

Este un mesaj important. S-ar putea ca unii să spună că astfel de lucruri se întâmplă doar în SUA, că noi avem alte provocări, dar în următoarea ta carte, pe care sperăm să o traducem cât mai curând, ``Keeping the Church Relevant``, prezinți o întâmplare din România. Spune-ne câteva cuvinte despre asta, deoarece unii poate spun că doar în SUA au loc astfel de incidente, însă ai primit unele confirmări din partea Domnului chiar și în timp ce ai călătorit prin România, mai precis în Oltenia.

Există un capitol în carte numit ``Isus a coborât din microbuz``. M-am întors în sudul României în urmă cu câțiva ani pentru a sluji acolo. Zona aceea e numită Oltenia și e o zonă foarte săracă. Ne-am trezit duminică dimineața și am plecat spre un sat în care urma să vorbesc. În drum spre biserică, am trecut pe lângă sute de persoane, tineri și bătrâni, și l-am întrebat pe pastor unde merg toți acei oameni. Mi-a spus că merg la piață. La o piață specială de duminică dimineața! Am mers mai departe și am ajuns la bisericuța albă, la intrarea căreia scria ``Biserica penticostală``. Minunat !  Am intrat în biserică și am întâlnit un grup minunat de persoane. Au avut un timp de laudă și închinare frumos. Am vorbit în fața a vreo 30 de femei, cam cinci bărbați și câțiva copii. 

În drum spre casă, i-am spus pastorului: ``Știi ce s-a întâmplat în dimineața asta ?`` ``Nu, ce s-a întâmplat ?``, a spus el. I-am spus: ``Tu și cu mine, soția și copiii tăi și Isus am urcat în microbuz pentru a merge la biserică, dar, în timp ce mergeam prin sat, Isus a coborât din microbuz.`` ``Papa, ce vrei să spui ?!``, a întrebat el. ``Isus merge acolo unde e cea mai mare nevoie``, i-am spus eu. ``Eu am vorbit în fața a 35 de persoane care Îl cunosc deja pe Isus, dar în satul acela erau sute de persoane disperate. Poate unii vor muri săptămâna aceasta. Unii poate sunt alcoolici sau dependenți de droguri. Poate unii se poartă urât cu cei din familia lor. Isus a coborât din microbuz.``

Pastorul m-a întrebat ce poate să facă, că au program la biserică la aceeași oră. I-am spus să schimbe orarul, să schimbe ora și să meargă în piață.

Următoarea dată când am venit în România, prietenul meu mi-a spus că trebuie să ne trezim devreme duminică dimineața. L-am întrebat de ce și mi-a spus că trebuie să mergem la piață. Am mers la piață și membrii bisericii erau deja acolo. Pregătiseră mese cu cafea și prăjiturele. Cu mine era fiul pastorului nostru din America și acesta a făcut animale din baloane, i-a pictat pe copii pe față și s-a jucat cu ei. În acea dimineață, au oferit 1 500 de Nou Testamente în română și au stat de vorbă cu oamenii și s-au rugat pentru ei în piață. Despre asta vorbesc.  În America, România, Germania sau orice altă țară, nevoia este aceeași.

Vorbeai, înainte să intrăm în emisiune, despre Evanghelia divizată. Noi nu am vorbit niciodată în emisiunile noastre despre asta. Explică-ne ce înseamnă.

Este un pastor în New York City, Joseph Mattera. El a scris o carte intitulată ``The Divided Gospel`` și spune că sunt două evanghelii: Evanghelia Bisericii și Evanghelia Împărăției. Evanghelia Bisericii îi convertește pe oameni și îi pregătește pentru cer, dar Evanghelia Împărăției îi ajută pe oameni să trăiască o viață de abundență și să aducă o schimbare în lume. El subliniază un aspect important. Înainte de Războiul Civil American, Biserica influența foarte mult cultura și o schimba cu mesajul veștii bune.

După Războiul Civil, am pierdut jumătate de milion de persoane din cauza unui război cumplit, iar Biserica a fost atât de afectată de acest lucru, încât a decis că trebuie să se izoleze de lume. A început să predice despre importanța mântuirii și a convertirii și despre faptul că trebuie să ne rugăm ca Isus să se întoarcă cât mai repede pentru a ne scăpa din lumea aceasta.

Asta se întâmpla prin 1880. În următorii 40 de ani, toate universitățile din America au fost acaparate de valul umanismului și anticlericalismului, în contextul în care toate universitățile noastre fuseseră fondate pe Cuvântul lui Dumnezeu pentru a instrui oamenii să propovăduiască Evanghelia. În 40 de ani, până în 1920, pierduserăm toate universitățile din America, iar, o generație mai târziu, absolvenții acelor universități au ajuns liderii noștri promovând avortul, căsnicia homosexuală și toate celelalte fărădelegi.  Despre asta vorbește Joe în carte, despre faptul că Evanghelia Împărăției înseamnă să influențăm toate segmentele societății. Nu trebuie să ne gândim doar la cum să scăpăm de lumea aceasta, să ne ascundem în bisericile noastre, să cântăm cântece și să ascultăm predici în timp ce așteptăm ca Isus să vină să ne salveze. Noi trebuie să ne dorim să fim umpluți cu Duhul Sfânt ca să putem ieși dintre zidurile bisericii și să ne ajutăm vecinul, spunându-i ce a făcut Isus pentru noi.

Mulțumim pentru sfaturi. Am discutat înainte despre faptul că, în ultimii trei-patru ani, am făcute multe eforturi, ca lucrare media, pentru a deschide ochii oamenilor... Am aici două dintre revistele publicate de noi. Una este din 2015, ``Creștinul și societatea``, și cealaltă e din martie-aprilie 2019, ``Creștinul și munca``. Prin revistele acestea am încercat să îi provocăm pe oameni. Nu știu ce părere ți-ai făcut în câteva ore cât am stat de vorbă, după mulți ani, dar poate ai câteva sfaturi pentru noi. Cum crezi că am putea fi folosiți ca media pentru a promova aceste valori în societate ? Poate sunt și alte lucrări media sau grupuri creștine media care iau în serios aceste lucruri. E evident că trebuie să predicăm mesajul Evangheliei și să promovăm valorile creștine, dar cum putem influența societatea ?

Mă bucur mult că mi-ai spus despre asta, deoarece Dumnezeu mișcă lucrurile în sensul acesta peste tot în lume și Biserica are parte de o nouă trezire. Este vorba despre conectarea cu oamenii din afara cercurilor din biserică, lucru foarte important. Pot să spun ceea ce simt în duh acum ?

Un om de afaceri urmărește chiar acum emisiunea aceasta. Am simțit asta în timp ce ne rugam înainte de a intra în emisiune. E într-o cameră de hotel și toată faima și averea nu îi aduc satisfacție. Se gândește să își ia viața. Vreau să îți spun că mesajul Evangheliei nu e doar pentru biserică, pentru creștini, ci pentru toți oamenii. Domnule, Dumnezeu vrea să îți dea speranță, să îți salveze viața. Vrăjmașul a venit să te distrugă, dar Isus a venit să îți dea viață și viață din belșug. El este răspunsul.

Aceasta este o parte din lucrarea voastră. Mesajul acesta merge dincolo de zidurile bisericii, de o rețea TV creștină, și atinge fiecare segment al societății, deoarece există nevoi. Cred că Dumnezeu va vrea să ne conecteze tot mai mult, în toate domeniile: medical, educație, guvern etc. Acesta este viitorul lucrării Alfa Omega.

Mulțumim. Poate vom mai avea puțin timp la sfârșit să vorbești despre asta. Când ne-am rugat, înainte de emisiune, ai avut câteva cuvinte-cheie pentru noi, nu doar pentru acest bărbat de afaceri. Am notat aceste cuvinte: scop, parteneri și resurse. Te provoc să vorbești despre asta deoarece mulți dintre telespectatorii noștri sunt parteneri în lucrarea pe care Dumnezeu o face prin Alfa Omega. Aș vrea să fie încurajați și să înțeleagă care e partea lor în lucrarea pe care Dumnezeu o face prin Alfa Omega.

Am ajuns în Motru, Oltenia, miercurea trecută, seara, după multe ore de zbor. Am avut un vis în acea noapte. În vis, conduceam cu viteză pe o autostradă interstatală. Trebuia să ajung la o întâlnire. Dintr-odată, am ajuns la o blocadă și a trebuit să mă opresc. Eram stresat fiindcă trebuia să ajung la întâlnire și am început să mă gândesc cum aș putea să ocolesc blocada.

Am dat mașina puțin în spate și am vrut să ies de pe autostradă, însă am văzut o mașină venind în direcția greșită spre mine și m-a forțat să mă opresc.  În momentul acela m-am trezit. Era ora patru dimineața. Mi-am zis: ``Doamne, ce vrei să îmi spui ?`` Dumnezeu mi-a reamintit de cuvântul pe care mi l-a dat la începutul acestui an. El mi-a spus că va fi un an de tranziție, de schimbare. Mi-a spus că sunt prea grăbit  cu toate întâlnirile și serviciile pe care le am și că trebuie să mă opresc și să Îl ascult. Mi-a spus că, atunci când voi face asta, Îi voi putea auzi vocea și El îmi va da un nou scop, noi parteneri și noi resurse.

Am înțeles din asta că Dumnezeu va extinde aria de lucru. El nu ne va schimba scopul, ci îl va extinde și ne va ajuta să vedem imaginea de ansamblu prin ochii Săi. Ani buni am crezut că scopul meu este să studiez pentru predicile de duminica și să satisfac nevoile celor din adunare, însă planul Lui este mult mai mare. El nu ne-a pus pe pământ doar pentru a face asta. Am știut că voi veni aici și că acest cuvânt e și pentru voi, pentru Alfa Omega. Este un moment în care să vă opriți puțin în loc și să ascultați vocea lui Dumnezeu. Când veți face asta, veți vedea diferit scopul pe care îl aveți.

Anul acesta sărbătoriți 25 de ani de lucrare, nu-i așa ? Slavă Domnului pentru asta ! Domnul vă va extinde acum panorama și vă va face să înțelegeți că nu trebuie să slujiți și să ajutați doar creștini, chiar dacă asta e o parte minunată pe care trebuie să o faceți, însă planul Lui e mult mai măreț. Trebuie să slujiți persoane precum acel bărbat din camera de hotel și vecinul de alături, sau proprietarul unei bănci, sau al unei companii de producție. Trebuie să mergeți la casa inspectorilor financiari și să stați de vorbă cu ei.

Cine L-a criticat pe Isus că a făcut asta ? Fariseii ! Fariseii, deoarece le-a încălcat tradiția, dar asta ne cheamă Dumnezeu să facem. Un nou scop, noi parteneri și noi provizii ! Dumnezeu vă va conecta cu persoane cu care nu v-ați gândit vreodată că veți colabora. Văd clar oameni complet străini venind la voi și spunând că trebuie să mergeți la oameni.

Dumnezeu vă atrage spre noi persoane, nu doar pe voi, ci și pe pastorii care ne urmăresc acum. Dumnezeu vă provoacă să stabiliți o întâlnire cu primarul orașului vostru și să îl întrebați ce nevoi are, în loc să îi spuneți ce vreți voi. Întrebați-l cum îl puteți ajuta și creați conexiuni. Prea mult timp, Biserica a așteptat să i se facă. Biserica trebuie să facă ea ceva pentru alții. Mergeți la directorii școlilor din oraș și întrebați-i ce nevoi sunt în acele școli și cum îi puteți ajuta. Situația se va schimba când oamenii vor vedea că ne pasă de ei, că nu încercăm doar să îi ducem la bisericile noastre duminica, când vom merge la ei și îi vom întreba ce nevoi au, cum îi putem ajuta. Un scop nou înseamnă noi parteneri. Ei se vor asocia cu noi atunci când îi vom căuta fără alt scop decât să îi ajutăm. De acolo vor veni noi resurse.

Mulțumim, frate Larry, pentru această încurajare. Eu am luat-o pentru lucrarea noastră și sper că și alți lideri din biserici sau alte organizații vor ține cont de ea, deoarece simțim că e o perioadă de tranziție. Acest nou nivel, ca media sau ca biserică din România, are de a face cu influențarea societății. E timpul să extindem Împărăția, nu doar să predicăm frumos. Să împlinim nevoi, să stăm de vorbă cu oamenii, să îi vizităm, să îi influențăm prin valorile noastre.

Ai vorbit despre nevoia de schimbare în biserica tradițională. Ai mai vrea să adaugi câteva cuvinte, chiar dacă, în mare parte, ai vorbit  despre schimbarea mentalității în biserică ? Poate mai vrei să adaugi câteva cuvinte despre nevoia de schimbare. Consideri că mai sunt aspecte în care liderii bisericilor, indiferent de confesiune, trebuie să își schimbe gândirea pentru a influența societatea prin valori creștine ?

Trebuie să facem diferența între Evanghelia Bisericii și Evanghelia Împărăției. Pot să citesc ceva din Ron Cottle ? Dr. Ron Cottle este un vechi prieten al meu. E expert în teologia greacă și ebraică. Ceea ce spune Ron explică foarte bine această idee. ``Ecclesia echipează oamenii pentru toate domeniile vieții, adunarea echipează oamenii pentru viața de biserică. Ecclesia aduce schimbare în comunitatea din zonă, adunarea aduce schimbare doar în sufletele indivizilor. Ecclesia provoacă statu-quoul, adunările definesc pacea în mijlocul statu-quoului. Ecclesia trimite oamenii să slujească în comunitățile lor, adunările cheamă comunitățile să ia parte la programele lor de duminică. Ecclesia e concentrată pe transformarea și administrarea pământului, adunarea e concentrată asupra drumului spre rai. Ecclesia e concentrată asupra umanitarismului împuternicit de Duhul, adunarea e concentrată asupra pietății împuternicită de Duhul. Cei din ecclesia știu că au fost sfințiți pentru a sluji, cei din adunare cred că au fost salvați pentru a fi sfințiți. Ecclesia are o viziune pentru toată comunitatea, adunarea are o viziune pentru întregul Trup. Ecclesia are viziunea de a influența toți cei ``șapte munți`` ai culturii, adunarea are viziunea de a influența doar muntele religiei.`` Cred că trebuie să redefinim ce înseamnă Biserica, Ecclesia.

Când Isus a spus în Matei 16: ``Îmi zidesc Ecclesia Mea``, acesta nu era un cuvânt religios. Ce crezi tu că înseamnă ecclesia ? Cuvântul folosit de El exista de 500 de ani  în cultura greco-romană și era un cuvânt guvernamental. ``Am venit să Îmi chem Ecclesia să facă lucrarea Mea.`` În acea vreme, ecclesia se referea la influența guvernamentală. El le spunea oamenilor că are nevoie de ei și i-a spus fiecăruia ce trebuie să facă. Isus a spus că a venit pentru a aduce Împărăția pe pământ și are nevoie de un grup de oameni care să Îl ajute. Nu are nimic de a face cu clădirea, ci doar cu oamenii.

Ai câteva reguli, o rețetă, pentru schimbarea mentalității liderilor bisericilor ?

Provoc pastorii bisericilor locale să organizeze un ospăț pentru fiecare persoană din oraș ce ocupă o funcție în aplicarea legii. Invitați primarul. Organizați un ospăț, dar nu pentru a le predica, nici pentru a le cânta, ci pentru a le spune că îi apreciați, că apreciați ceea ce fac.

Mulțumiți-le primarului și polițiștilor pentru munca pe care o fac pentru voi și binecuvântați-i. Găsiți familii care poate lucrează în învățământ și faceți ceva pentru ele.  Nu trebuie să le predicați, ci doar să le binecuvântați. În America, am observat că acțiuni de felul acesta au un foarte mare impact. Să mergem la liderii noștri  și să îi întrebăm cum putem să le slujim, deoarece am fost mântuiți pentru a sluji ! Am fost binecuvântați pentru a binecuvânta. Când vom înțelege că suntem mântuiți pentru a sluji, că am fost binecuvântați pentru a binecuvânta, slujirea noastră va fi schimbată.

Mulțumim, Larry, pentru sfaturile pe care ni le-ai dat. A fost un subiect sensibil. O ultimă întrebare: cum vezi România în 10 ani ? Sper că vei reveni mai repede aici, dar cum vezi lucrarea lui Dumnezeu din România ?

Cred că va crește, iar asta e o dovadă a faptului că Dumnezeu schimbă lucruri. El schimbă atitudinea, metodologia, nu mesajul, noi nu schimbăm niciodată mesajul, dar schimbăm metodologia. Cred că vom vedea înalți funcționari și oameni de afaceri de succes venind la Isus, pentru că Biserica se va ridica influențând societatea.

Mulțumim, frate Larry, pentru contribuția specială și pentru provocările oferite în cadrul acestei discuții sensibile despre valorile creștine în societate. Sper că a fost o provocare pentru noi, ca lucrare media, dar și pentru telespectatorii noștri.

717 accesări

Secțiunea - Istoria creștinismului

istoriacrestinismului

Istoria creștinismului - Această mică secțiune de istorie a creștinismului acoperă perioada de la răstignirea lui Hristos până în zilele noastre, structurată pe 6 părți. Istoria e prezentată succint, oferind frânturi din marile evenimente ce au marcat evoluția creștinismului de-a lungul timpului, cu scopul de a vă stimula curiozitatea mai departe. Sunt de asemenea schițate portretele marilor personalități care au influențat creștinismul și au modelat astfel istoria întregii lumi. Vezi aici toate părțile

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.