O radiografie a bisericilor evanghelice - Remus Runcan
La începutul anului 2019, mă întrebam, ca pastor, care e nivelul spiritual al membrilor din biserica pe care o păstoresc. Mi-am dat seama că pot avea unele percepții, după consiliere, dar nu există o perspectivă largă asupra fenomenului. Vrem să ducem Evanghelia în societate, dar o ducem cu resursele umane pe care le avem, iar fiecare om are nivelul său de spiritualitate.
Astfel, am conceput un chestionar de măsurare a spiritualității oamenilor din biserică și l-am aplicat la 90 din membrii bisericii noastre, iar rezultatele au fost interesante. Am discutat cu alți lideri din biserici baptiste, penticostale și non-denominaționale și am extins acest studiu la 12-15 biserici în prezent. Continuăm aplicarea acestui chestionar, completați chestionarul online aici.
Motivația mea a fost să facem o radiografie a bisericilor la început de secol XXI. Uneori, percepțiile noastre nu corespund realității. Credința noastră e o relație cu Dumnezeu, dar nu poți dezvolta o relație fără să aloci timp. Principala problemă a secolului XXI e bătălia fantastică pentru timpul nostru. Dacă pretindem că o relație e importantă, măsurăm cât timp investim în relația respectivă.
Evanghelizarea
Am constatat că 17,5% din adulți nu au împărtășit Evanghelia sau mărturia personală cu nicio persoană! La tineri, procentul e dublu: 35,7%. Cred că principala problemă e teama. Unii se tem de eșec. Alții se tem din cauză că nu duc ei înșiși o viață curată înaintea semenilor, și ar putea fi întrebați de ce nu trăiesc lucrurile pe care le vorbesc. Cei necredincioși din jurul acestora sunt injectați cu un fel de doză de vaccin și, atunci când vin alți creștini să împărtășească Evanghelia cu ei, se vor lovi de un blocaj din partea lor. Mi se pare mare procentul de 35,7% din tinerii din biserică care nici măcar nu au încercat vreodată să împărtășească.
Bisericile din Coreea fac un curs anual de o săptămână despre cum să depui mărturia personală, și absolut toți membrii participă. Ei împărtășesc unii cu alții metode, află de la ceilalți ce a funcționat, unul e poate medic, altul e mecanic auto. Fiecare din noi avem o experiență și, când împărtășim lucrurile, văd și ceilalți că se poate. Noi ne-am profesionalizat, am zis că sunt oameni cu daruri speciale, păstori și evangheliști, ei să facă treaba. Dar e un mandat al tuturor credincioșilor, fiecare trebuie să îl luăm în serios.
Lupta cu păcatul
Am fost suprins să aflu că sunt doar 51% din adulți și 38% din tineri care spun că nu au identificat un păcat prin care să fie permanent biruiți. Pentru restul, am dat 3 variante. Prima (17% din tineri și 11% din adulți) e că au fost biruiți de păcat, dar s-au retras de la Cina Domnului, s-au cercetat și s-au autodisciplinat pentru o vreme. A doua variantă, 9,7 dintre tineri și 18% din adulți spun că, deși au păcătuit, ei s-au dus normal la Cina Domnului.
Dar cel mai interesant este faptul că 17,5% din adulți spun „Am fost biruit constant de păcat și am nevoie de eliberare!” La tineri, procentul e dublu – 34,3%! Mai mult de 1 din 3 din tinerii care vin la biserică au o viață ascunsă, dublă, păcat constant în viața lor. Cred că acești oameni au completat cu disperare: „Să mă ajute cineva! Nu pot scăpa singur!”
Prima problemă e că ei nu merg să mărturisească acest lucru și să caute ajutor. Poate e un blam să știe cineva că sunt dependent de pornografie, rețele sociale sau de jocuri de calculator, de curvii sau preacurvii. Aceștia nu sunt oameni cu conștiință atrofiată, ci oameni care spun „Știu că e păcat, dar nu pot scăpa de el”.
Mai e o altă problemă: a duhovnicilor care sunt foarte rari, oameni care să aibă abilitățile și spiritualitatea necesară pentru a sta alături de tânărul sau adultul respectiv. Aceștia sunt mulți - vorbim de 1 din 3 tineri și 1 din 6 adulți. Gândiți-vă ce înseamnă asta la o biserică de 100 de membri!
Rețelele sociale
Tot mai mulți alocă prea mult timp pentru Facebook, Instagram, Whatsapp sau alte rețele. M-am uitat la persoanele care nu au conturi – sunt sub 5% la adulți, iar la tineri sunt sub 2%. E un fenomen generalizat, suntem o generație a rețelelor sociale!
Cei mai mulți adulți stau între 30-60 de minute - 27%. În cazul tinerilor, 1 din 3 stau 1-2 ore pe zi. Cam 5% din adulți stau peste 3 ore, dar când privim la tineri, procentul e îngrijorător: 29,1%. Aproape o treime din tineri folosesc peste 3 ore rețelele sociale zilnic, constant, în medie! E foarte mult, foarte periculos. Și explică de ce este foarte mic procentul tinerilor care citesc Biblia, se roagă sau postesc.
Rețelele sociale nu sunt un păcat în sine. Timpul e darul lui Dumnezeu și e dat cu un scop: să-L glorificăm pe El, să îngrijim familia și să mergem împreună cu ei în procesul de creștere spirituală, să împărtășim Evanghelia, să ne câștigăm existența. Dar bătălia se duce pe timpul liber, de „divertisment”, care poate lua de fapt toate resursele disponibile pentru acea zi. Acolo operează rețelele sociale. Vorbesc de oameni care hoinăresc acolo fără scop bine stabilit și se trezesc că vremea a trecut, e seară, sunt obosiți, noaptea nu pot dormi. Apoi se ajunge la depresie și alte probleme corelate ale generației noastre. Timpul îndelung petrecut în rețele sociale are un preț.
(click pentru a mări imaginea)
Concluzie
Cu această radiografie, am dorit să pun pe gânduri credincioșii. După orice radiografie, trebuie să iei măsuri. Ar trebui să ne evaluăm fiecare din noi, să vedem în ce domenii avem probleme. Poate nu am citit deloc Biblia și de aceea nu creștem spiritual. Creșterea spirituală se întâmplă cu ajutorul Duhului Sfânt, dar și cu transpirația noastră.
Completează și tu chestionarul de evaluare spirituală: www.bit.ly/alfaomegatv
» Un interviu despre fenomenul scăderii interesului pentru dimensiunea spirituală din biserici, cu dr. Remus Runcan, pastor și sociolog. Extras din emisiunea „Realități și Perspective”.
Abonează-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tipărit în revista Alfa Omega TV Magazin 9.4 - Provocările Bisericii din secolul XXI (iulie-august 2019). Această revistă se distribuie gratuit.