![](/templates/yootheme/cache/Aurelian_Barbu-818b37ba.jpeg)
De ce nu poți fi creștin fără Biserică | Aurelian Barbu
Aurelian Barbu, pastor, la Biserica „Dunamis”, din București, răspunde la întrebările: De ce se spune că e obligatoriu ca un creștin să frecventeze o Biserică?Cu ce mă ajută?Este vreun pericol dacă sunt „pe cont propriu”? Nu e destul dacă fac parte dintr-un grup de casă, chiar dacă nu sunt membru undeva?
Isus a vorbit despre Biserică înainte ca ea să existe
Toate răspunsurile le găsim în Scriptură. Foarte mulți se ofensează ușor, din cauza imaturității spirituale, a lipsei de cunoștință și de învățătură. Apoi „își iau jucăriile și pleacă”. La un moment dat, ajung să schimbe bisericile precum șosetele. După ce au trecut prin mai multe, ajung la concluzia că niciuna nu e bună.
Mergi la o biserică, la două, dar dacă nu reușești să te identifici cu niciuna, e posibil ca problema să fie la tine.
Să ne întoarcem la Scripturi. Conform Domnului Isus, Biserica este cea mai înaltă autoritate din viața unui creștin. În Matei 18, când vorbește despre neînțelegerile dintre frați, El spune, la un moment dat: „Dacă nu vrea să asculte de ei, spune-l Bisericii și, dacă nu vrea să asculte nici de Biserică, să fie pentru tine ca un păgân și ca un vameș” (versetele 15-17). Dar Biserica nu exista atunci!
Ne mai amintim că, după călătoria misionară, când Pavel și Barnaba ajung într-un final la Ierusalim, recunosc autoritatea bisericii. Pe tot cuprinsul Noului Testament aflăm despre biserici locale din diverse zone, cărora le-au fost transmise decretele consiliului de la Ierusalim, și care erau îndemnate să asculte de persoanele din conducere, care sunt responsabile pentru sufletele membrilor. Iar această hotărâre a liderilor din Ierusalim a fost transmisă prin câteva persoane alese și autorizate de apostoli și prezbiteri.
Există un pericol grav pentru cei care nu merg la nicio biserică, și anume înșelarea.
Oamenii care se izolează sunt mai ușor de indus în eroare, decât cei care fac parte dintr-o biserică. Diavolul îi poate ataca.
Într-adevăr, bisericile de casă sunt importante. De exemplu, Biserica din China s-a dezvoltat prin rețeaua subterană. Însă nu orice grup care se adună într-o casă este o biserică. Este nevoie de o autoritate duhovnicească. Trebuie să existe o structură: pastori, prezbiteri, evangheliști, învățători, proroci, oameni cu daruri spirituale și care să aibă răspundere. Într-o congregație trebuie să fie oameni care știu ce înseamnă slujirea unei biserici.
O persoană care se izolează și pentru care nicio biserică nu e bună trebuie să se întrebe care sunt motivațiile inimii. Uneori, în spate sunt răni, alteori e vorba de mândrie, răzvrătire. Lăsate netratate, aceste probleme deschid porți diavolului. Căderea nu se întâmplă imediat, dar dacă persoana nu se pocăiește și nu intră sub autoritatea lui Hristos, conform Scripturilor, va fi deturnată ușor.
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 12, nr. II), din martie-aprilie 2022, cu tema „Creștinul autentic”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista