
Chemarea la slujire în autoritate este doar pentru lideri și pastori? | Aurelian Barbu
Să ne gândim puțin la elementele armurii creștinului. Este coiful mântuirii doar pentru pastori, pentru prezbiteri? Desigur că nu. La fel, platoșa neprihănirii nu este doar pentru pastori, e pentru toți. Dacă ar fi să traducem într-un cuvânt modern, platoșa neprihănirii este identitatea noastră în Hristos. Suntem socotiți, declarați neprihăniți prin credință.
Nu suntem neprihăniți în urma demonstrării neprihănirii, ci suntem declarați sfinți. Cuvântul lui Dumnezeu, sabia Duhului, sabia cu două tăișuri, este pentru toți.
Știm cu toții că El a trimis 12 ucenici. Am putea spune că aceștia au fost speciali, fiind apostoli. Vor avea 12 tronuri, vor judeca Israelul. După ce a trimis 12 apostoli, a trimis încă 70 de ucenici. Aceștia nu mai erau apostoli, erau doar ucenici.
În Luca 10:17, scrie așa: „Cei şaptezeci s-au întors plini de bucurie şi au zis: ‘Doamne, chiar şi dracii ne sunt supuşi în Numele Tău.’” Trebuie să reținem, autoritatea este în Numele lui Isus Hristos, nu în numele lui Aurelian, în numele pastorului sau în numele unui cult, ci este în numele lui Isus. Chiar și dracii ne sunt supuși în Numele Său.
Isus le-a zis: „Am văzut pe Satana căzând ca un fulger din cer. Iată că v-am dat putere să călcaţi peste şerpi şi peste scorpii şi peste toată puterea vrăjmaşului: şi nimic nu vă va putea vătăma.” (Luca 10:18, 19).
Deci, încă o dată, cuvântul „autoritate” este folosit în delegarea celor 70 de ucenici. Nu se adresează doar apostolilor, ci celor 70 de ucenici.
În plus, dacă ne uităm în Scripturi, vedem că Domnul Isus nu le-a spus să facă convertiți. El le-a spus să facă ucenici.
„Duceți-vă, propovăduiți Evanghelia și faceți ucenici.” Aceasta a fost Marea Trimitere.
Desigur, din păcate sunt și oameni care se mulțumesc să participe la slujbele bisericii, sperând că vor fi „mântuiți ca prin foc”.
Scriptura ne cheamă la ucenicie, iar ucenicilor le este dat acest mandat de autoritate ca, în Numele Lui, să calce peste șerpi, scorpioni și peste toată puterea vrăjmașului. Și nimic nu vă va putea vătăma. Prin urmare, am primit autoritate, împuternicire și protecție.
Mergem la ultimele cuvinte ale Domnului Isus Hristos, din Marcu 16. După ce face declarația redată de Matei, că toată autoritatea a fost dată în cer și pe pământ, le spune: „Acum, duceți-vă.” Dacă Lui i-a fost dată autoritatea, așa cum L-a trimis Tatăl pe Isus, așa ne trimite și El pe noi.
„Duceți-vă în toată lumea, propovăduiți Evanghelia la orice făptură. Cine va crede și se va boteza, va fi mântuit, dar cine nu va crede, va fi osândit. Iată semnele care vor însoţi pe cei ce vor crede: în Numele Meu vor scoate draci, vor vorbi în limbi noi.” (Marcu 16:15-17)
„Iată semnele care vor însoți.” Pe cine? Doar pe cei 12 apostoli sau pe cei 70 de ucenici? Nu. Pe cei ce vor crede. Toți.
El spune că în Numele Lui vor scoate afară draci. Acest lucru înseamnă că, dacă ești din categoria cel care cred, nu ai nevoie de un mandat special, trebuie doar să crezi. Să fii ucenic și să mergi în Numele Domnului Isus Hristos.
Trăirea prin credință nu este ușoară
E adevărat că, prin credință, lucrurile nu sunt ușoare. Există o luptă a credinței. Dacă ne uităm la apostolul Pavel, s-a sfărâmat corabia cu el, a fost bătut cu nuiele, a fost împroșcat cu pietre până aproape de moarte. El n-a avut o viață la superlativ, așa ca și cum ai merge pe petale de trandafiri. Nu înseamnă că dacă ai devenit credincios nu mai ai nicio problemă. Sunt lupte.
Avem și promisiunea scrisă în Marcu 16:20, pe care Dumnezeu a împlinit-o: „Iar ei au plecat și au propovăduit pretutindeni. Domnul lucra împreună cu ei și întărea Cuvântul prin semnele care-L însoțeau.”
În momentul în care devenim ucenici activi și credem, Dumnezeu se angajează să însoțească Cuvântul pe care Îl propovăduim cu semne și minuni.
Nu există conceptul de creștin singuratic care acționează de unul singur, se luptă singur și numai știe el ce face. Biblia ne învață foarte limpede că noi, creștinii, formămun Trup, al cărui cap este Hristos. E necesar să facem parte dintr-o Biserică și să slujim în funcție de nevoile adunării și de abilitățile noastre.
Aurelian Barbu, pastor, Biserica „Dunamis”, București
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 12, nr. 4), din iulie - august 2022, cu tema „Cum poți fi binecuvântat”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista