„Să ajungem la înălțimea staturii plinătății lui Hristos” | Florin Dan
Acest cuvânt este scris de apostolul Pavel în cartea Efeseni: „Să ajungem la înălțimea staturii plinătății lui Hristos”. Cred că este o dorință a lui Dumnezeu pentru toți copiii Lui, așa cum este dorința părinților să-și vadă copiii așezați, împlinindu-și destinul, ajungând la țintă. Dumnezeu cred că își dorește să ajungem la înălțimea pe care și Isus Hristos a avut-o. Pentru mulți poate părea destul de puternic, dar ceea ce a făcut Duhul Sfânt din Domnul Isus Hristos, o poate face și cu noi, pentru că are capacitatea și metodele de a ne transforma astfel încât să ajungem cea mai bună variantă a noastră. Noi începem ca și copii ai lui Dumnezeu (El ne-a născut din nou), dar cred că El nu vrea ca noi să rămânem toată viața niște copii, ci vrea să creștem, să ne maturizăm, să ne dezvoltăm, să fim eficienți pentru orice lucrare bună. Și asta nu doar pentru aici. Cu ani în urmă, am citit un autor american care spunea că viața pe pământ este pregătirea veșniciei.
Dacă ne uităm la ce scrie în Efeseni 4:13-14: „până vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălțimea staturii plinătății lui Hristos; ca să nu mai fim copii, plutind încoace și încolo, purtați de orice vânt de învățătură, prin viclenia oamenilor și prin șiretenia lor în mijloacele de amăgire”, vedem că a ajunge la înălțimea staturii plinătății lui Hristos presupune să nu mai fim copii, deși în ceea ce privește credința, Isus spune să fim ca niște copii. Pe lângă faptul că au credință, care este bine, copiii sunt și instabili. Eu cred că Dumnezeu vrea ca noi să creștem în maturitate, să fim desăvârșiți, oameni mari, să nu mai fim purtați încoace și încolo de orice vânt de învățătură.
Când vorbim de plinătate, personal cred că este vorba despre întregire. Dumnezeu nu vrea doar să știm multe, ci dorește să creștem proporțional. O biserică sănătoasă, care este Trupul lui Hristos, gândește sănătos, muncește sănătos, se hrănește sănătos, umblă sănătos și asta merge pe ideea că Dumnezeu vrea să fim împliniți în toate privințele. Nu doar să știu să mă rog (e foarte bine să fac asta), ci să pun alături și postul, și dărnicia. Sunt cele trei elemente de bază despre care vorbește Evanghelia după Matei capitolul 6. De ce să nu fim plini cu toate acestea? Apoi, să studiem Biblia, să venim la părtășia de la Cina Domnului, să manifestăm darurile Duhului Sfânt. Mai este și rodirea pe care o face Duhul Sfânt, dar nu independent de noi, ci prin noi.
Maturizarea, creșterea Bisericii, face parte din pregătirea Miresei, din echiparea ei, deoarece Hristos vine după o Biserică matură, care știe ce înseamnă să-l cauți și să-l urmezi pe Domnul. De ce spune Isus Hristos că Împărăția lui Dumnezeu se ia cu năvală? În cele lumești ne îmbrâncim: cine să aibă casa cea mai mare, mașina cea mai nouă, poziția politică cea mai înaltă. De ce în spiritual nu am face la fel? De ce ne mulțumim cu un nivel mediocru? Aici este vorba de maturizare, de revelație, de descoperire, este aceeași credință. Ce a scris Iuda acum aproape 2000 de ani despre credință este valabil și astăzi – versetul 3: „… vă îndemn să luptați pentru credința care a fost dată sfinților o dată pentru totdeauna.” De ce românii sunt catalogați că sunt prea religioși? Deoarece luptăm pentru valorile noastre: pentru familie, credință, viață, suntem împotriva agendei globalizării. Acestea sunt motivele.
A fi plini de Duhul Sfânt are legătură cu promisiunea pe care Domnul Isus o face atunci când spune că „este de trebuință să mă duc la Tatăl, pentru că dacă nu merg nu vine El”, și El, Duhul Sfânt, este un alt Mângâietor. Adică Duhul Sfânt este un Isus fără limite. Când Isus vine în viața mea, El mă transformă complet: duh, suflet și trup. La fel cred că raportarea mea la Duhul Sfânt nu înseamnă că El aduce doar plinătate, ci El vrea să mă ducă la asemănarea cu Hristos. Duhul Sfânt vine cu daruri, cu roade, vine cu armură, cu plinătate, vine să ne învețe toate lucrurile, să ne descopere lucrurile viitoare și ceea ce mi se pare cel mai important se găsește în Faptele apostolilor 1:8 – „Ci voi veți primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi.” Cartea Faptele apostolilor, începând din capitolul 2 până în capitolul 15, merge pe ideea de plinătate a Duhului Sfânt. Adică Dumnezeu vrea să fim tot mai plini de El și mai goi de noi.
Fragment extras din emisiunea „Calea, Adevărul și Viața”, din 8 februarie 2024, cu tema „Să ajungem la înălțimea staturii plinătății lui Hristos”.
Florin Dan, pastor, Oradea
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 14, nr. 2), din martie-aprilie 2024, cu tema „Casa Mea se va numi o casă de rugăciune”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista