Între sacru și secular | Editorial de Tudor Pețan, Alfa Omega TV
El ne-a făcut să ne naștem în lume nu ca să fim asemeni ei, ci ca să o impactăm, să o transformăm cu valorile eterne ale Împărăției. Da, El a înțeles riscurile „contaminării” cu valorile lumii, dar ne îndeamnă în permanență: „Îndrăzniți, Eu am biruit lumea.” (Ioan 16:33) Și îndrăzneala aceasta nu vine de la abilitățile, puterile și cunoștințele noastre, ci vine de la El.
În zilele de pe urmă, ne spune Habacuc 2:14: „… pământul va fi plin de cunoștința slavei Domnului, ca fundul mării de apele care-l acoperă.” Va fi o invazie, o extindere a prezenței gloriei Domnului peste întreg pământul. Si mass-media are un rol important în aceasta... Suntem gata noi pentru această revărsare masivă a cunostintei gloriei Domnului? Sau suntem preocupați de retragere, de izolare și de separare totală de lume?
Ne izbim în umblarea noastră, ca oameni de media, de o înțelegere limitată a separării de lume, a necesității unei bariere între sacru și secular. O extremă încurajează separarea completă, izolarea între zidurile bisericilor, așteptând înfrigurați revenirea Domnului. O altă extremă încurajează ieșirea dintre ziduri completă, acceptarea modelelor și standardelor lumești în viața credinciosului, de dragul relevanței, apartenenței și a acceptării în grup, în cercul de prieteni, în lume.
Tot mai mulți însă, însușindu-și mentalitatea Împărăției, se roagă, acționează, pentru promovarea valorilor creștine în toate segmentele societății, trăind și fiind în același timp radicali pentru Hristos. Am spus-o și cu alte ocazii și credem că este o schimbare de paradigmă chiar și în slujirea de evanghelizare: trecerea de la principiul „vino și vezi” la cel de „du-te și spune”.
Domnul Isus a petrecut mult mai mult timp în afara sinagogii decât predicând într-un ambient religios. Majoritatea credincioșilor trăiesc evident mai mult timp la locul de muncă, în familie și societate în timpul săptămânii, decât duminica la biserică.
Spusă răspicat în Scriptură, chiar dacă și cu alte cuvinte, extinderea Împărăției în toate segmentele societății este parte esențială din mandatul fiecărui credincios. Este o obligație, este parte din „fișa postului” fiecăruia. Vedem că această mentalitate a extinderii Împărăției este îmbrățișată de mulți credincioși care depășesc dilema: „sacru sau secular”? Pornind de la modul de lucru al credinciosului care înțelege că este chemat să fie „sare și lumină” în întunericul din afara bisericii, tot mai multe lucrări, organizații, biserici, își stabilesc obiective, lucrări, proiecte, pentru a impacta zone ale societății, zone geografice, localități, segmente ale populației, chiar națiuni.
Prezentăm în emisiunile noastre informative, în emisiuni de dezbateri, chiar și în această revistă, inițiative care vizează impactarea întregii societăți. Pe dimensiunea socială, prin strategii specifice pentru zone geografice cu specific spiritual, în mediul de afaceri, în sfera politică, în educație, sănătate, media, divertisment... Cu o decizie comună, nu separare ci impactare!
În toate acestea, mare atenție la a nu face compromisuri de valori (chiar dacă suntem acuzați de fundamentalism). Atenție la caracter, integritate, la relația cu Domnul, la vegherea permanentă pentru a nu da prilej diavolului să ne afecteze. Atenție la avertizările radicale ale Scripturii pentru această vreme, pentru cei chemați să iasă în afară, să impacteze societatea. „Cine este sfânt să se sfințească” (Apocalipsa 22:11). Cu temerea că „judecata stă să înceapă de la Casa lui Dumnezeu” (1 Petru 4:17).
Atenționez în ultima vreme liderii implicați în această nouă dimensiune a slujirii, a extinderii Împărăției, ca nu cumva slujirea, rezultatele spectaculoase, impactul sporit, roade și reacții neașteptate, să afecteze relația cu Domnul.
Da, Biserica, Trupul lui Hristos, este chemat să dea tonul, să „legifereze”, să stabilească regulile jocului în întreaga societate, nu să se refugieze între zidurile bisericilor, sub pretextul feririi de contaminare.
Tu unde ești? Pune-ți întrebarea pornind de la titlul acestui articol: „Între sacru și secular”.
Tudor Pețan
Președinte – Alfa Omega TV
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 14, nr. 4), din iulie-august 2024, cu tema „Între sacru și secular”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista