Profil spiritual - Biserica Sfanta Treime, Bistrita - Ioan Repede
Interviu cu Ioan Repede, pastor asistent Biserica Penticostală „Sfânta Treime”, Bistrița Năsăud
Una dintre chemările pe care Domnul Isus ni le-a lansat a fost aceea ca noi, Biserica, să influențăm viața celor din comunitatea unde ne găsim. În Scriptură găsim scrise indicații cu privire la modul în care biserica ar putea fi relevantă în societate, în special în Matei 5:1-16. El ne cheamă să fim sare și lumină pentru lumea aceasta. Ioan Repede este pastor asistent la Biserica Penticostală „Sfânta Treime” din Bistrița Năsăud și ne prezintă câteva dintre modurile prin care această biserică și-a propus să fie relevantă pentru societate.
Mă numesc Ioan Repede (Nelu Repede în biserică și în familie) și sunt unul dintre pastorii asistenți ai acestei biserici. Sunt membru al acestei biserici de la nașterea ei, anul 1988. Am început ca secretar al acestei biserici. Sunt și astăzi secretar al acestei biserici. După aceea am fost ordinat ca diacon, prezbiter și pastor asistent. Consider că acolo unde sunt trebuie să-I slujesc lui Dumnezeu. Viața mea profesională este tot un mod de a-L sluji pe Dumnezeu. Când vorbesc despre slujirea lui Dumnezeu, vorbesc și despre slujirea semenilor mei: Trebuie să-i iubesc, să-i slujesc și să le vreau binele. Mă silesc cu ajutorul lui Dumnezeu să fac lucrul acesta și Îi mulțumesc pentru că m-a ajutat până acum.
Aș vrea să vă spun ceva ce este specific Bisericii „Sfânta Treime”: noi nu considerăm că totul trebuie condus în mod centralizat și că toate inițiativele trebuie să vină neapărat de la unul, doi, trei oameni. Noi credem că toți frații din biserică pot avea inițiative în a-L sluji pe Dumnezeu pe linia bisericii, așa cum este definită în misiunea bisericii și care este una biblică. Aceasta este viziunea lui Dumnezeu, nu este a noastră. În acest sens vă pot spune că în biserica noastră sunt frați care au fondat diferite asociații sau fundații care slujesc prin alte forme relevante pentru ziua de astăzi...
De exemplu avem asociația „Benita” care are o grădiniță, în special pentru copii din zone defavorizate. Această organizație a fost de asemenea implicată în ajutorarea familiilor sărace și în construirea de case având sprijinul și aprobarea bisericii. Scopul organizaţiei este prevenirea abandonul copilului, integrarea socială a copiilor defavorizaţi, educaţie, sprijin material pentru familiile monoparentale sau cu mulţi copii, ajutor financiar în caz de boală acută gravă, care necesită intervenţii chirurgicale şi tratamente medicale costisitoare şi de lungă durată, suport moral, emoţional şi spiritual prin servicii de consiliere şi programe educative pentru copii şi părinţi.
Un grup de frați au cumpărat timp de emisie la radio Bistrița și ulterior, timpul acesta în care Biserica „Sfânta Treime” slujea prin acest radio și prin voluntari a crescut. În final, biserica a luat decizia să cumpere acest post de radio și am cumpărat și echipamentul. Astfel, astăzi, radioul este proprietatea Bisericii „Sfânta Treime” , rebotezat Radio Bistrita Crestina. El are sediul la demisolul bisericii, si transmite 24/7 in eter si online. Este o formă de a sluji comunitatea din care facem parte. Este apreciat de frați din bisericile evanghelice, și nu numai.
Există frați din biserică ce sunt implicați în lucrarea fundației „Onisim”. Această fundație se ocupă de reintegrarea celor ce sunt eliberați din pușcărie. Bineînțeles, acești frați sunt parte și din asistarea lor pe perioada detenției. Ideea acestei fundații nu a venit de la vreun frate din biserică, dar avem frați chiar și astăzi implicați în această lucrare.
„Moralia” este o asociație care activează în licee și care a găsit ușa de a intra în liceele din Bistrița cu învățături moral-creștine folosind filme educative. Activitatea se desfășoară în școlile publice din oraș. În cadrul întâlnirilor standard, sunt abordate teme precum: dependența de alcool, tutun, droguri, relațiile dintre băieți și fete, care pot conduce spre o posibilă sarcină, spre contractarea unei boli cu transmitere sexuală. La finalul întâlnirilor le este prezentată și o perspectivă creștină: o viață adevărată este una bazată pe principii, pe moralitate.
Aș mai vrea să menționez că mai avem un proiect la care ținem mult și la care eu personal țin mult: Liceul „Logos”. Este în anul al doilea de viață. Este deschis pentru orice copil din Bistrița. Avem chiar și un target: să fie un minim de copii care provin din afara bisericilor evanghelice. Sigur, acest lucru se va realiza pas cu pas. Credem că este un proiect foarte important pentru formarea noii generații. Vrem să fie o școală care să promoveze excelența și moralitatea. În același timp, credem că este o formă relevantă, pentru perioada în care trăim, de propovăduire, de manifestare a Domnului Isus Hristos.
Am apreciat lucrarea Peniel din exterior, și prin intermediul copiilor mei care au participat la taberele Peniel. Întotdeauna, după ce se întorceau, îi puneam să-mi povestească despre lucrările care s-au făcut acolo, și evaluam ce impact au avut taberele asupra lor. Am apreciat lucrarea Peniel pentru toate lucrurile bune pe care le-a făcut. Desigur, ca oricare altă lucrare nu este perfectă. Însă eu cred că cel puțin pentru anii care au trecut, a fost un loc de întâlnire al tinerilor, unde au putut să primească învățături bune care i-au atins. Dumnezeu a folosit aceste ocazii pentru a le vorbi și sunt sigur că unii au fost născuți din nou și au fost botezați de Domnul cu Duhul Sfânt în aceste tabere.
Când spun aceste lucruri, eu vorbesc pe baza unor mărturii scrise pentru că în biserica aceasta slujesc la cateheză și acolo le cer să depună o mărturie scrisă despre felul cum s-au întors la Dumnezeu și am primit asemenea mărturii. De aceea am sprijinit lucrarea aceasta și am inclus-o chiar în partea de evanghelizare externă, respectiv în România, a Bisericii „Sfânta Treime”. Un element forte al organizării acestor tabere este de a aduce învățători buni, verificați.
Lucian Oniga - Lider Peniel, slujitor în biserica Sf. Treime din Bistrita
Peniel, o lucrare relevantă în rândul tinerilor, s-a născut în urma unei mișcări de rugăciune și trezire în mijlocul tinerilor din Biserica Sfânta Treime din Bistrița, prima tabără Peniel având loc în 1995 la Colibița, județul Bistrița-Năsăud. Anii au trecut însă nevoile sunt aceleași – tinerii trec prin aceleași crize de identitate în adolescență, se orientează să fie ceva în viață, trec prin perioade dificile. Nevoile sunt aceleași, însa nuanțele se schimbă pentru că sunt provocări diferite, Satan își schimbă tactica, dar și Dumnezeu ține pasul.
Peniel a avut binecuvântarea să discearnă în avans lucrurile și să ofere o soluție tinerilor ce căutau ceva în viață. Dacă biserica, ca instituție, în general se adaptează mai greu - având implicați oameni de diverse vârste, nu poate reacționa imediat - Penielul fiind o organizație specializată în lucrul cu tinerii, am putut să discernem starea tinerilor și să oferim și soluții.
Biserica Sfânta Treime susține spiritual Fundația Peniel pe care o conduc. Aici am găsit un sprijin de care am avut nevoie. Biserica se roagă înaintea oricărui eveniment Peniel pe care îl facem, și simt puternic acoperirea spirituală a acestei biserici în ceea ce fac. Altfel nu aș putea sa merg înainte... Grupele de casă, grupele de rugăciune au fost forța bisericii. Rugăciunea și grupele de casă au fost secretul pentru mișcarea evanghelică din această zonă, pentru ca ea să fie așa prosperă cum este astăzi.
Una dintre cele mai prospere firme din județul Bistrița-Năsăud este firma Rombat, cu câteva sute de angajați, iar directorul acestei firme este pastorul asistent al Bisericii Sf. Treime, Ioan Repede. Pentru el, firma Rombat este ca biserica – o tratează ca pe o slujire duhovnicească. De aceea, firma nu a dat afară oameni, ci a angajat constant, și e o binecuvântare pentru foarte multi cetățeni ai orașului Bistrița.
Material extras din emisiunile Calea, Adevărul și Viața: De la persecuție la relevanță; Peniel, o mana a bisericii catre tanara generatie.