Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

crestinul si biserica 640Creștinul și Biserica - Biserica lui Hristos a fost chemată să iasă afară și să „facă ucenici.” dar de multe ori s-a dovedit pasivă și a pierdut contactul cu realitatea din jur. Există și biserici care au înțeles că mesajul dragostei lui Dumnezeu trebuie manifestat față de aproape în diverse moduri. Această secțiune discută despre Biserica vie spiritual și cu impact în societate, tratând și cum ar trebui să ne raportăm noi, ca și credincioși, la Biserică, atât ca instituție cât și ca comunitate de creștini.

Misiune Urbana - Believe 2015 - Cluj-Napoca

Perspectiva biblică asupra misiunii urbane, cât și provocările și oportunitățile urbanizării la care suntem expuși zilnic cei mai mulți dintre noi, ar trebui să reprezinte motivația unei implicări active, relevante și intenționale a fiecărui martor al lui Hristos în comunitate. Mai mult, pe agenda oricărei biserici locale, misiunea urbană ar trebui să fie o prioritate pentru îndeplinirea mandatului dat de Domnul Isus de a fi martori ai Lui începând din „Ierusalim”.

Biserica ar trebui să țină seama de aspectele normative precizate în Scripturi, precum și de aspectele culturale sau sociale din contextul urbelor în care este prezentă, în așa fel încât să găsească paradigme noi pentru îndeplinirea Marii Trimiteri.

believe-5-4-1Dacă pe vremea Domnului Isus erau aproximativ 200 de milioane de locuitori pe planetă, acum, în 2015, statisticile arată că suntem peste 7 miliarde de locuitori, iar mai mult de jumătate dintre aceștia trăiesc în marile orașe din lume. Se estimează că în câteva zeci de ani, 70% din populația lumii va locui în orașe. Acest procent legat de creșterea urbanizării trebuie să determine Biserica lui Hristos la o asumare practică a Marii Trimiteri, ținând cont de faptul că orașele sunt un câmp de misiune gata de recoltă.

Sunt foarte puține orașele care au un număr suficient de biserici pentru a sluji populației locale. Marile orașe sunt centre educaționale care formează gândirea societății și, mai mult, tind să devină centre ale puterii politice care influențează zona, țara și chiar la nivel internațional, iar Biserica trebuie să fie prezentă și relevantă în împărtășirea valorilor Împărăției lui Dumnezeu. Tot aici, în marile centre urbane, mesajul salvării trebuie prezentat în mod practic și autentic, ținând cont de nevoile spirituale și sociale ale comunităților urbane. Altfel, orașele pot reprezenta o amenințare reală pentru sănătatea morală a societății, devenind locuri ale decăderii morale, indecenței, îndoctrinării imorale, valorilor nesănătoase, corupției, violenței și ale faptelor odioase: o imagine mai reprezentativă denumirii de „junglă de asfalt” decât celei de comunitate urbană.

believe-5-4-2Provocările și oportunitățile urbanizării sunt multe, iar chemarea noastră este să facem tot ce ne stă în putință pentru ajutorarea celor aflați în nevoi și a celor pierduți, să folosim paradigme noi în abordarea orașelor cu Evanghelia și să arătăm intenționalitate în prezentarea adevărului biblic.

Pentru comunitatea bisericilor evanghelice din Cluj anul 2015 a fost kairosul rânduit de Dumnezeu, a fost timpul potrivit pentru ca liderii să lucreze împreună pentru a organiza evenimente și întâlniri publice de impact, iar astfel mărturia creștină să fie puternic văzută în urbea noastră.

Cluj-Napoca, fiind desemnat Capitală Europeană a Tineretului în acest an, a fost gazda unui amplu program de peste 1500 de evenimente: concerte, marșuri, activități cultural-educative, de divertisment și altele de acest gen adresate tinerilor. În acest context, BELIEVE a organizat mai multe evenimente prin care s-a dorit ca tinerii evanghelici să prezinte împreună o evanghelie practică și transformatoare, să ofere răspunsuri la întrebările profunde despre viață, credință și adevăr.

Dorința de a aduce mesajul Evangheliei înaintea tinerilor pentru ca aceștia să Îl cunoască personal pe Mântuitorul Isus Hristos a fost unită cu dorința de a rămâne într-o dependență totală de Dumnezeu. Astfel, au fost lansate mai multe întâlniri de rugăciune și acțiuni practice care au vizat orașul Cluj-Napoca și care au avut un impact major atât pentru tinerii bisericilor, cât și pentru oraș, cu mult înainte de conferința Belive 2015 la care au fost peste 9000 de oameni.

Pentru tinerii evanghelici din oraș a însemnat mult faptul că au avut ocazia ca în unitate să mijlocească și să se închine lui Dumnezeu cu mult timp înainte de conferința amintită. În această perioadă de dinaintea conferinței Believe 2015, în fiecare lună, prin rotație, în biserici baptiste și penticostale, au avut loc întâlniri de rugăciune și zile de post. Mai mult, în ultima lună dinaintea conferinței Believe 2015 a fost lansat Believe in Prayer, pentru o mijlocire intensă în fiecare zi.

În cadrul evenimentelor ce au precedat conferința  Believe 2015, a fost demarată acțiunea Believe in Life, o acţiune de plantare de copaci în oraş. La prima activitate practică de acest gen s-au plantat copaci în cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca. Următoarele acțiuni de acest fel, până la ținta propusă de 10000 de copaci plantați vor fi posibile în perioda specifică plantărilor.

believe-5-4-3

 

O altă activitate în cadrul programului de evenimente ce au precedat conferința Believe 2015, a fost o acțiune practică: o campanie de colectare a deșeurilor din urbea noastră numită Believe in Green. Astfel, au fost sute de tineri implicați în ecologizarea unei zone de picnic din oraș.

O amplă activitate culturală de masă în centrul Clujului a fost și Believe in Unity în care peste 6000 de clujeni, turiști români şi străini au dat culoare schelei înaltă de 6 metri, amplasată pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, sub forma unei cruci. Tot aici a fost marcată o premieră națională, primul concert muzical susținut într-o instalație artistică. Legat de această activitate primarul orașului, Emil Boc a declarat: „Mă bucur să văd comunitatea clujeană lucrând împreună pentru orașul în care trăim. Sute de clujeni de toate vârstele contribuind la instalația colorată ce se află în aceste zile pe Bulevardul Eroilor, pictând fiecare câte o parte. Rezultatul este remarcabil!”

Un Intro Believe 2015 a fost întâlnirea la care aproximativ o mie de persoane au participat şi unde Michael Ramsden - director al Centrului Creștin de Apologetică din Oxford a vorbit despre căutarea plăcerii - o chemare la adevărata desfătare prin acceptarea lui Isus Hristos ca Domn al vieții.

Conferința Believe 2015 din perioada 23-24 mai de la Cluj-Napoca a fost evenimentul la care peste 9000 de persoane au participat în incinta celei mai mari şi mai moderne săli polivalente din ţară.

believe-5-4-4Au fost două zile speciale în care mesajul Evangheliei a fost rostit de Nelu Brie, rectorul Institutului Teologic Penticostal din București și pastor în Biserica Penticostală Emanuel din Sibiu, Cristian Barbosu, pastorul Bisericii Harvest Metanoia din Arad şi Ravi Zacharias, fondatorul și președintele organizației „Ravi Zacharias International Ministries”, autor a numeroase cărți, un polemist redutabil care a dezbătut problema existenței lui Dumnezeu în multe universități cu renume, printre care Harvard și Princeton în Statele Unite, dar și din alte părți ale lumii, fiind şi unul dintre cei mai cunoscuți apărători creștini în viață care a conferențiat în peste cincizeci de țări și care prin emisiunea lui radiofonică săptămânala Let My People Think (Poporul meu să gândească) difuzată prin intermediul a peste 550 de posturi radio de pe glob. Formațiile Believe Band, Not an Idol și corul Sing Gloria, format din 1000 de coriști din toată țara și condus de dirijorul Don Grigg, au fost folosite de Dumnezeu pentru a crea momente speciale de închinare și adorare.

Mesajul Evangheliei, proclamat în cadrul acestei conferințe, a îndemnat pe cei prezenți să îndepărteze obstacolele care stăteau în calea credinței lor în Isus Hristos și să Îl accepte pe El ca Domn al vieții. Pe parcursul conferinței Believe, sute de tineri au luat decizia să înceapă o relație personală cu Dumnezeu. 

Ravi Zacharias, pe lângă cuvintele de apreciere pentru eveniment, la finalul întâlnirii a lansat o provocare, un îndemn: „A fost un privilegiu să slujesc alături oameni adunați din toată Europa. Am fost marcat în mod special de numărul tinerilor care au luat parte la eveniment. Vă rog să vă rugați în continuare pentru participanți; să ne rugăm ca adevărul pe care l-au auzit să ducă la transformare și vieți predate Domnului nostru”.

believe-5-4-5În cadrul conferinței Believe 2015 s-a prezentat o acțiune caritabilă în care tinerii evanghelici clujeni își pun amprenta: renovarea unor saloane ale secției de pediatrie de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Prezent la evenimentul mai sus amintit președintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, la ședința de Consiliu Județean desfăşurată în 25 mai, a declarat: „Am avut cinstea să particip la conferința Believe România, unde 15 biserici neoprotestante din oraș și-au unit forțele și la o singură trecere au adunat 16.000 de euro pentru a face o renovare a secției de pediatrie a Spitalului de Boli Infecțioase. Mai există și bunătate în lumea aceasta. Pe mine m-a bucurat foarte mult să văd că există totuși și astfel de oameni care lucrează voluntar și bagă mâna în buzunare pentru asemenea proiecte. Merită aplauzele noastre!” 

Mai mult decât cuvintele de apreciere rostite de oamenii care au avut un contact direct cu acțiunile practice și evenimentele organizate de comunitatea evanghelică prin Believe, mulțumirea o aducem lui Dumnezeu care ne-a onorat cu prezența Lui. Cred că fiecare comunitate evanghelică, fiecare biserică, fiecare creștin în orașele unde se află pot face o diferență semnificativă printr-o abordare holistică a misiunii.

Trebuie să ieșim din zona de confort în care ne-am sedimentat viața pentru a-L duce pe Hristos și Cuvântul Lui generației acesteia, fie celor de la marginile pământului care trăiesc în marile urbe, fie celor care trăiesc în zecile de orașe din România unde nu există nicio biserică evanghelică. Să ne rugăm pentru orașele unde Dumnezeu ne-a rânduit să trăim, să ne rugăm pentru centrele urbane și să ne rugăm ca Domnul să ne dăruiască o inimă ascultătoare, o inimă plină de compasiune pentru cei pierduți din marile orașe!

[imagini Paul Bolduț, folosite cu permisiune]

***Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 5.4 - Misiune si evanghelizare (iulie-august 2015). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: http://alfaomega.tv/revista#abonare

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

Secțiunea - Istoria creștinismului

istoriacrestinismului

Istoria creștinismului - Această mică secțiune de istorie a creștinismului acoperă perioada de la răstignirea lui Hristos până în zilele noastre, structurată pe 6 părți. Istoria e prezentată succint, oferind frânturi din marile evenimente ce au marcat evoluția creștinismului de-a lungul timpului, cu scopul de a vă stimula curiozitatea mai departe. Sunt de asemenea schițate portretele marilor personalități care au influențat creștinismul și au modelat astfel istoria întregii lumi. Vezi aici toate părțile

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.