• Secțiunea „Creștinul și Biserica”

    crestinul si profesia 640CREȘTINUL ȘI BISERICA - Biserica lui Hristos a fost chemată să iasă afară și să „facă ucenici.” dar de multe ori s-a dovedit pasivă și a pierdut contactul cu realitatea din jur. Există și biserici care au înțeles că mesajul dragostei lui Dumnezeu trebuie manifestat față de aproape în diverse moduri. Această secțiune discută despre Biserica vie spiritual și cu impact în societate, tratând și cum ar trebui să ne raportăm noi, ca și credincioși, la Biserică, atât ca instituție cât și ca comunitate de creștini.

Sare și lumină - editorial de Tudor Pețan

Sare și lumină - editorial de Tudor Pețan

„Voi sunteţi sarea pământului. Voi sunteţi lumina lumii. Şi oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeşnic şi luminează tuturor celor din casă.” (Matei 5:13-15)

Vedem, înţelegem şi primim confirmări că secerişul a început. Personal, nu am niciun dubiu şi mă bucur că Domnul ne ajută, prin revelaţie directă, prin deslușiri din Cuvânt, prin slujire profetică, să identificăm particularități ale acestui mare seceriș, probabil ultimul dinaintea venirii Lui.

Întrebarea pe care mi-o pun, cu responsabilitate, este simplă: ce am de făcut în acest nou context spiritual ca și simplu creștin, ca lucrare, ca Biserică?...

editorial sare lumina tp

În primul rând, o atenționare: în această nouă dinamică accelerată, să nu judec. Pilda neghinei din Matei 13 ne vorbește de dublul seceriș, al grâului și al neghinei, care cresc și ajung la coacere simultan. Nu e treaba noastră să smulgem neghina sau ce ni se pare nouă că este neghină. La vremea secerișului, Domnul secerișului va spune secerătorilor: „Smulgeţi întâi neghina şi legaţi-o în snopi, iar grâul strângeţi-l în grânarul meu.”

În râvna noastră, animați de un fals entuziasm religios, am putea smulge, crezând că e neghină, un „răsad”, o lucrare atipică pentru noi, dar specială, nouă, pentru Domnul.

O a doua atenționare, legată de prima: atenție la reducerea, scăderea, diminuarea barierelor confesionale în vreme de seceriș. Domnul are alte criterii în strângerea recoltei decât cele bazate pe reguli doctrinare, rigoare religioasă, tradiție creștină.

Și atunci, dacă Domnul secerișului e la lucru, ce mai am de făcut, ca individ, ca lucrare, ca Biserică? Domnul ne dă strategii pentru aceste vremuri, ne dă resurse și înțelepciune ca să le implementăm. Toate acestea cu un singur scop: extinderea împărăției lui Dumnezeu în toate segmentele societății.

În multe biserici, în lucrări creștine (asemenea lucrării Alfa Omega) strategiile de ieșire în afară a bisericii, de proiecte de impact pentru societate, de slujire în social și în segmente ale societății civile, de promovare a valorilor importante, sunt mai conturate. Vorbim de ceva vreme de „Biserica dincolo de ziduri”... Dar la nivel de individ, de creștin obișnuit, care nu este lider în biserică sau lucrător creștin, înțelegerea, motivarea, echiparea pentru slujire și pentru a fi martor, sunt încă deficitare și insuficient susținută de către liderii din biserică. În multe biserici, echiparea spirituală nu îl pregătește suficient pe credincios să își trăiască viața de credință, să fie sare și lumină, de luni până sâmbătă, în familia sa, la locul de muncă, în societate.

Pe această direcție, văzând această nevoie importantă, acest număr al revistei „Alfa Omega TV Magazin” se vrea o provocare. Nu e doar o provocare punctuală, o abordare conjuncturală acum in toamna anului 2015, ci o dimensiune tot mai extinsă în ceea ce face și promovează Alfa Omega în acest nou anotimp spiritual.

A fi sare și lumină este o responsabilitate biblică pentru fiecare dintre noi. Și de aici o reașezare a priorităților și pentru credinciosul obișnuit. Dacă până acum nu ai făcut-o, îmbină rugăciunea pentru cei din anturajul tău, de la locul de muncă, pentru vecinii de pe strada ta, cu o preocupare constantă pentru mărturia personală (și nu doar prin împărtășirea Cuvântului), pentru integritate, verticalitate, cinste, pentru implinirea nevoilor celor din jur, pentru a dărui...

Dacă ești mijlocitor, ridică mijlocirea pentru cartierul tău, orașul tău sau țara ta la un nivel nou.

Pregătește, prin rugăciuni strategice și luptă spirituală, terenul în zona ta, pentru curățire spirituală, pentru intensificarea prezenței lui Dumnezeu, pentru „invazia” Împărăției.

Stârnește în tine darul pe care îl ai, înflăcărează-l.... Îndrăznește să spui celui de lângă tine cine ești și care sunt valorile tale ca și creștin. Renunță la orice compromis și fii gata să plătești prețul. A fi, în această vreme, lucrător împreună cu Hristos la seceriș poate să însemne o slujire de sacrificiu, marginalizare sau batjocură. Poți fi catalogat ca fanatic, rigid, legalist, de modă veche, iresponsabil față de nevoile materiale ale tale și ale familiei tale. Poți fi amenințat că ești fundamentalist, împotriva curentului, sau ofensator pentru cineva care are alte valori. Este un preț de plătit.

Lumea de lângă tine este în degradare accelerată. Fii sare pentru ea!

Întunericul este tot mai dens. Fii o lumină în întuneric!

Domnul e cu tine și știe care este „lumea” în care te trimite să fii lumină pentru El: „… fiţi fără prihană şi curaţi, copii ai lui Dumnezeu, fără vină, în mijlocul unui neam ticălos şi stricat, în care străluciţi ca nişte lumini în lume, ţinând sus Cuvântul vieţii…” (Filipeni 2:15-16)

Îmi doresc, înțelegând vremea în care trăim, ca lucrarea de media creștină Alfa Omega să continue să fie „lumină în întuneric” și să facă „misiune prin media” în acest sezon al secerișului.

Tudor Pețan
Președinte, Alfa Omega TV

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 5.5 - Creștinul și societatea (septembrie-octombrie 2015). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

3946 accesări

Secțiunea - Istoria creștinismului

istoriacrestinismului

Istoria creștinismului - Această mică secțiune de istorie a creștinismului acoperă perioada de la răstignirea lui Hristos până în zilele noastre, structurată pe 6 părți. Istoria e prezentată succint, oferind frânturi din marile evenimente ce au marcat evoluția creștinismului de-a lungul timpului, cu scopul de a vă stimula curiozitatea mai departe. Sunt de asemenea schițate portretele marilor personalități care au influențat creștinismul și au modelat astfel istoria întregii lumi. Vezi aici toate părțile

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.