Valorile creștine în afaceri
Binecuvântat pentru a fi o binecuvântare
» Interviu cu Alexandru Șcheul, om de afaceri, jud. Suceava
Ne-am profilat pe industria alimentară. Acesta e un domeniu dificil, pretențios. Dar am simțit mâna lui Dumnezeu în toți cei 16 ani (n. red. interviul e realizat în 2014) de când am deschis afacerea. Am pornit de la o afacere foarte mică, cu 200-300 kg pe zi, eram eu, soția și câțiva muncitori din sat. La ora actuală, avem o producție de 15 tone pe zi și 180 de angajați. Și mulțumim lui Dumnezeu că nu am avut reclamații până acum datorită calității. Țin foarte mult la acest aspect, al calității. Dacă ești cinstit și corect cu oamenii, Dumnezeu vede acest lucru și întodeauna te binecuvântează.
La ora actuală, suntem cea mai mare firmă în prelucrarea cărnii din județul Suceava și din Bucovina. Avem abatorul propriu, sacrificăm animale, iar majoritatea acestora sunt achiziționate de la populație. Lucrăm doar cu carne refrigerată, nu cu carne congelată, ținem foarte mult la calitate, și acest aspect ne-a ținut pe piață. Competiția din industria alimentară este foarte dură, dacă nu ții la calitate, nu reziști pe piață. Dar datorită bunătății lui Dumnezeu, suntem unde suntem.
Dumnezeu nu mi-a dăruit copii fizici, dar am înfiat doi copii, dintr-o familie de 11 copii a cărui mamă a murit într-un accident cumplit. Amândoi sunt copii deosebiți. Îmi plac foarte mult copiii. Următoarea mea dorință, dacă îngăduie Dumnezeu, este să fac o clădire, să aduc niște copii orfani și să-i creștem.
Dumnezeu a împlinit și dorințele mele materiale. Visul meu de mic a fost să zbor. Dumnezeu m-a ajutat să-mi iau un avion și sunt pilot de 6 ani. La mulți din cei care vin la mine, frați sau bătrâni sau copii, încerc să le fac o bucurie și îi port cu avionul – fiecare din noi își dorește să zboare, să vadă cum e mai sus.
Avem și un ONG creștin, prin care ajutăm cu produse de la firma noastră pe oamenii în nevoie - familii cu mulți copii, bătrâni. Dar mi se pare că mă laud, și nu vreau să vorbesc despre asta. Noi trebuie să înțelegem că nu trăim numai pentru noi, ci trăim pentru alții, cei din jur. Cât de mult putem, trebuie să facem bucurii oamenilor din jurul nostru. Să fim sare și lumină, cum spune Dumnezeu să fim.
Am Biblia aici, la birou. De multe ori, vin la servici și spun: „până nu citesc un pic din Biblie, nu încep”. Dar, de multe ori, diavolul are grijă, și vine cineva să spună că s-a stricat un utilaj în firmă și să vin să văd. Dar și dacă sunt la utilaje sau altundeva, nu trece ora să nu mă gândesc la Dumnezeu, să cânt o cântare sau să fluier prin secțiile pe unde merg. Acest lucru e foarte important pentru mine.
Legat de angajați, lucrezi cu oameni, e greu de lucrat cu ei, fiecare are caracter diferit. I-am chemat pe angajați cu toată dragostea la biserică, iar cei care vor să vină, sunt bineveniți. Unii au venit mai cu dragoste, alții au venit „că i-a chemat șeful și nu puteau să refuze”, dar n-am forțat pe nimeni să vină. Cu clienții, nu am avut probleme. Ne înțelegem foarte bine, ne respectăm. Ca creștin, dacă ești corect, poți lucra cu oricine.
Toți producătorii de produse alimentare din Bucovina s-au unit într-o asociație, „Produs în Bucovina”. Am fost primul președinte ales al asociației, timp de 4 ani. Am avut ocazia să mergem în toată țara și în străinătate cu asociația, am prezentat cu brio România și Bucovina. Și azi am o legătură deosebită cu toți, ei știu că sunt credincios și m-au respectat. Totdeauna, când erau într-un context și vorbeau sau fumau, când mă vedeau că vin, stingeau țigările și schimbau subiectul, știau că nu sunt de acord cu unele lucruri și făceau aceasta din respect față de credința mea.
Cred că 70% din firmele din Bucovina sunt conduse de credincioși (evanghelici, n.red.). Administratorii de firme sunt oameni deosebiți, cu frică de Dumnezeu, serioși, sunt oameni cu ceilalți oameni. E important acest aspect. A fi om înseamnă a-ți urmări mai mult decât doar interesul tău. Au creat multe locuri de muncă, mulți credincioși au acum unde să lucreze. Dumnezeu a binecuvântat Bucovina și din cauza credincioșilor de aici.
Corectitudine în afaceri
Dacă umbi cu șiretlicuri, chiar dacă reușești să înșeli pe câțiva, Dumnezeu vede acel lucru. Și cu statul trebuie să fii corect. Chiar dacă duc un baton de salam la mama mea, eu îmi tai bon și-l plătesc. La stat nu am nicio datorie. Sunt foarte corect privind datoria către stat și oameni. Nu am întârziat un minut să dau salariile la oameni. Trebuie să fii corect în orice faci. Dacă nu faci așa, chiar dacă pe moment ai un câștig, nu te vei bucura de el, e un câștig mârșav, cu înșelătorie. Nu am fost niciodată de acord cu acest lucru. Cea mai mare rușine ar fi să mă prindă cineva că-l mint, îl fur, sau l-am înșelat cumva, ar cădea tavanul pe mine. Am instalat și un program pe calculatoarele firmei, a costat multe mii de euro, astfel încât, chiar dacă vreau să fac o șmecherie, nu va merge, nu mă lasă programul. Dar inima mea nu e să fac așa ceva.
Într-adevăr, sistemul fiscal e greu, ne împovărează cu multe impozite și taxe pe noi, oamenii de afaceri. Sunt acum trecut la „marii contribuabili” și, dacă îmi trebuie o hârtie, trebuie să merg după ea la București, e dificil. Dar dacă ești cinstit, Dumnezeu te ajută, îți dă binecuvântare. Și dintr-un leu vei face cinci, cinstit și corect, dacă Dumnezeu binecuvântează ceea ce faci, iar tu ești corect cu oamenii, cu statul și cu orice lucru.
Am cunoscut, din păcate, câțiva creștini care spuneau „în afaceri, nu am mamă, nu am frate”. Nu se face așa ceva. O perioadă de timp mergi cu acest principiu, dar nu e binecuvântare din partea lui Dumnezeu și lucrurile nu le vor merge bine. Dacă Dumnezeu e drept și iubește pe toți oamenii, nu poți să-ți bați joc de oameni, să calci peste cadavrul altuia ca să te ridici tu mai sus. Dacă nu ții cont de ceilalți, să știi că Dumnezeu nu privește cu bucurie acel lucru și nu este binecuvântare. „Tot ceea ce faci, să faci cu dragoste, ca pentru Domnul”. Când iubești pe aproapele tău, nu îl vei înșela, nu îl vei minți, ci încerci să-l cinstești. E important ca oamenii de afaceri să fie corecți cu ei înșiși, față de Dumnezeu și față de ceilalți oameni. Când pe un om de afaceri creștin îl vorbește lumea de rău, nu îl vorbește pe el de rău, ci pe Dumnezeu, e foarte trist.
Vreau din tot sufletul ca, atât cât mai sunt pe pământ, să nu fac să se vorbească de rău numele lui Dumnezeu. Nu există zi să nu mă gândesc că tot ce am și tot ce sunt e de la Dumnezeu. Nu știu ce urmează în viitor. Poate Dumnezeu mă va binecuvânta pe mai departe, sau poate va spune „Stop, hai pe partea cealaltă, să vedem cum reacționezi când nu ești binecuvântat”. Eu sunt pregătit, sper ca Dumnezeu să mă ajute să trec prin toate, și la bine, și la rău.
Dorința mea e să fac acest orfelinat pentru copii. Totdeauna încerc să am grijă de cei care au probleme, mai ales de frații în credință care au probleme, cei care au copii mulți sau cu probleme de sănătate. Vin la mine fel de fel de oameni și, pe cât posibil, încerc să nu plece nimeni cu mâna goală, să pot ajuta cu ceva.
Cea mai mare bucurie a mea e că a dat Dumnezeu și am reușit să împlinim dorința lui tata, să avem o biserică în sat. A fost o bucurie deosebită când am terminat biserica și am făcut inaugurarea. Am o bucurie mare și pentru copii care îl iubesc pe Dumnezeu și ne iubesc și pe noi. Mă bucur și că am putut să dau de lucru și la atâția oameni, Dumnezeu m-a binecuvântat și am putut da de lucru altora, m-a ajutat să fac ce am făcut până acum. Am bucurii multe.
Interviu difuzat în emis. „Calea, Adevărul și Viața 460 - Binecuvântat pentru a fi o binecuvântare”. Urmăriți emisiunea marți, 2 aprilie, ora 20, pe canalul Alfa Omega TV sau online oricând pe site-ul alfaomega.tv.
Cinste, demnitate și corectitudine
» Interviu cu Cornel Niste, om de afaceri, Dej
Ca om de afaceri, mă adresez oamenilor de afaceri creștini. Dumnezeu nu vrea să nu avem bogății. Dar e foarte important să știm cum să ne raportăm la ele, cum să le gestionăm și cum să le obținem. Am învățat de la mai-marii noștri (din biserică, n.red.) să le obținem pe cale cinstită, să fim demni de munca noastră, și atunci munca noastră va fi binecuvântată.
Pentru toți oamenii de afaceri creștini, Dumnezeu să vă binecuvânteze cu multă înțelepciune, cu pasiune pentru Dumnezeu și pentru munca voastră. Când avem pasiune pentru Dumnezeu, El ne binecuvântează cu tot felul de binecuvântări cerești și pământești.
Vreau să mă declar un om binecuvântat în afacerea mea, Dumnezeu și-a pus amprenta pe noi, datorită faptului că am învățat din Scriptură ce înseamnă cinstea, demnitatea și corectitudinea. Se vehiculează ideea că în România, în acest sistem, nu se poate. Dar vă spun la modul cel mai serios, că se poate. Se poate, cu multă cinste, corectitudine și demnitate, să dezvoltăm afaceri în România.
Dacă noi, oamenii lui Dumnezeu, oameni de afaceri sau slujitori în Biserică, am promova mai mult această idee în relația cu angajații noștri, cu Biserica și cu toți ceilalți, cred că în țara aceasta nu s-ar mai vehicula ideea sărăciei, ci Dumnezeu ar fi prezent în relațiile noastre, în bogățiile noastre, în tot ceea ce Dumnezeu ne-a dat să gestionăm pe pământ.
Sare și lumină în muncă și societate
» Interviu cu Marius Koritar, președinte, Leadership for Kingdom, București
Este o durere personală faptul că Biserica și-a pierdut impactul în societate. Nicăieri în Scriptură nu găsim atitudinea de „veniți la noi”. Dimpotrivă, Domnul Isus spune „mergeți la ei, fiți prezenți în mijlocul lor, vă trimit în mijlocul lor”. Sarea și lumina nu își au locul în Biserică, ci acolo unde e nevoie de ele, în societate.
De 8 ani sunt implicat în zona de business și Dumnezeu mi-a arătat cât de mare e nevoia ca credincioșii să-și trăiască credința în mijlocul necredincioșilor. În Biserică, duminica, atunci când toată lumea e îmbrăcată frumos și zâmbește, e prea ușor. Când vine un necredincios în mijlocul nostru, nu prea își dă seama cine suntem pentru că nu ne cunoaște.
Dumnezeu poate lucra în România atât prin lideri, de sus în sus, cât și de jos în jos, de la bază. Ambele variante sunt legitime, nu se exclud una pe cealaltă. Este responsabilitatea unor lideri să preia inițiativa și să influențeze, să adauge culoare și să împuternicească pe alții. Lider nu înseamnă neapărat o poziție de autoritate - nu trebuie să fii director, președinte sau să ai un titlu - ci prin caracterul și stilul tău de viață, poți să influențezi pe cei din jurul tău.
Poți să nu ai o poziție, dar să fii lider și să influențezi, de jos în sus. Sau, dacă ai și o poziție de autoritate, să înțelegi responsabilitatea ta, pentru că leadershipul înseamnă în primul rând slujire și împuternicirea altora, și să preiei inițiativa ca să ajuți. Se poate și de sus în jos, și de jos în sus.
Abonează-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tipărit în revista Alfa Omega TV Magazin 9.2 - Creștinul și munca (martie-aprilie 2019). Această revistă se distribuie gratuit.
Abonează-te să o primești acasă